İSVİÇRE'DE BURKAYA BİR YASAK DAHA
İsviçre'de halk dün 26 kantonda 3 ana başlıkta referanduma gitti

24 Eylül 2018 Pazartesi 08:57
İsviçre'de Ticino'nun ardından St. Gallen Kantonu'nda da kamuya açık alanlarda burka giyilmesi yasaklandı.
İsviçre'de halk dün26 kantonda 3 ana başlıkta referanduma gitti.
Ülkenin İtalyanca konuşulan güney bölgesinde yer alan Ticino'da, 2013 yılında yapılan referandumun ardından yüzü tamamen kapatan burkanın kamuya açık alanlarda giyilmesi yasaklanmasının ardından, halk bu kez St. Gallen kantonunda aynı yasağa ilişkin sandığa gitti.
İsviçre basınında yer alan haberlere göre, bazı sol partilerin itirazına rağmen St. Gallen'de yapılan oylamada burkanın kamuya açık alanlarda giyilmesinin yasaklanması, sandığa gidenlerin üçte ikisinin oyuyla kabul edildi.
St. Gallen'deki halk oylamasına toplam seçmenin yüzde 35.8'ine tekabül eden 73 bin 830 kişinin katıldığı aktarıldı.
Sağcı İsviçre Halk Partisi'den (SVP) yapılan açıklamada, yasağın burkaya karşı ‘önleyici' etkisinin olması temenni edilirken, muhalifler ise ülkede kadınları burka giymeye zorlamanın zaten yasak olduğunu anımsatarak, getirilen yasağı ‘popülist bir yaklaşım' olarak nitelendirdi.
Burka yasağıyla birlikte, kanton polisi, yüzün kapatılmasının, "kamu güvenliğini, dini ve sosyal barışı tehdit edip etmediği" hususunda karar verme yetkisine sahip olacak.
St. Gallen polisinden Adalet Direktörü Fredy Fassler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sonucun sürpriz olmadığını, bununla beraber ‘neredeyse hiç etkisinin olmayacağını' vurguladı. "St. Gallen'de burka giyen hiç kimseyi görmedim" diyen Fassler, kanton polisinin burka giyen hiçbir kadını cezalandırmasını beklemediğini belirtti.
İsviçre'de çok az sayıda kişinin giymesine rağmen burka yasağı tartışmaları gündemden düşmezken, aşırı sağ örgütler ve İslam karşıtı gruplar, ülkenin farklı kantonlarında burka yasağına karşı kampanyalar düzenliyor.
İsviçre Federal Parlamentosu 2017 Mart ayında yapılan oturumunda, ülke genelinde burka yasağı getirilmesini içeren öneriyi kabul etmemişti.
Ülkedeki aşırı sağcı Egerkingen adlı komite de burka ve yüzü kapatan diğer kıyafetlerin yasaklanması için topladığı 106 bin 600 imzayı İsviçre Federal yönetimine teslim etmişti.
Öte yandan, ülke genelinde yapılan diğer referandumlarda, bisikletlilerin trafikteki yol hakkını içeren ‘bisiklet altyapısını teşvik edilmesi' inisiyatifi yüzde 74 oyla kabul edildi.
Ülkedeki çiftçileri yakından ilgilendiren diğer oylamalarda ise ‘adil gıda' inisiyatifi yasa tasarısı yüzde 60, ‘sürdürülebilir gıda' inisiyatifi de yüzde 67 ile reddedildi.
Böylelikle, İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann'ın ‘tarımsal ürünlerde fiyat artışını tetikleyeceği' ve ‘diğer alanlardan misilleme geleceği' gerekçesiyle ‘tehlikeli' olarak nitelendirdiği çiftçilere daha fazla yardım yapılmasını içeren yasa tasarıları halktan kabul görmedi.
İsviçre yasalarına göre herhangi bir konuda referanduma gidilebilmesi için halkın 100 bin imza toplaması gerekiyor.
Zeki Çeler: Dokunulmazlık zırhının arkasına saklanmayın; sandığı kurun, yargının yolunu açınTDP Genel Başkanı Zeki Çeler, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yargı kurumlarının son birkaç yıl içinde iki milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis’e yazı gönderdiğini, ancak her iki talebin de geri çevrildiğini belirtti02 Şubat 2026 Pazartesi 12:47KIBRIS
Türkiye'de 15 yaşından küçük çocuklar sosyal paylaşım sitelerine giremeyecekÇocukların dijital dünyada güvenliğini sağlamak için sosyal ağ sağlayıcılarının daha etkin önlemler almasının gerekliliği vurgulanan sunumda, çocukların dijital bağımlılıklardan korunması gerektiği belirtildi.02 Şubat 2026 Pazartesi 11:43TÜRKİYE
Sahte prezervatif operasyonu: 25 bin ürün ele geçirildiGüney Kıbrıs'ta sahte prezervatif operasyonu: 25 bin ürün ele geçirildi02 Şubat 2026 Pazartesi 11:42GÜNEY KIBRIS
Altın fiyatlarında sert düşüş: Gramı 6 bin 177 liradan işlem görüyorAltının gramı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 6 bin 177 liradan işlem görüyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:39KIBRIS
Dolardan yeni rekor!Dolar rekor tazeledi02 Şubat 2026 Pazartesi 10:16KIBRIS
Yeni haftada hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi’nin son tahminlerine göre, 31 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında bölge, alçak basınç sistemi ile üst atmosferdeki soğuk ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:03HAVA DURUMU
Bir sonraki randevu ayın sonuna!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Rum Lider Nikos Hristodulidis baş başa görüşecek02 Şubat 2026 Pazartesi 10:02KIBRIS
İskele-Geçitkale yolunda ölümlü kazaİskele-Geçitkale yolunda ölümlü kaza meydana geldi.02 Şubat 2026 Pazartesi 09:54KIBRIS
İspanya'da kaybolan kedi, dört ayda 250 kilometre yürüyüp Fransa'daki sahibine ulaştıİspanya seyahati sırasında sahiplerini kaybeden ‘Filou’ adlı bir kedi, onlara yeniden ulaşmak için yaklaşık 250 kilometre yol kat etti.01 Şubat 2026 Pazar 22:09YAŞAM
James Webb kanıtladı: Kara delikler yıldızsız doğabiliyorEvrenin ilk dev kara deliklerinin ölmekte olan yıldızlardan değil, devasa gaz bulutlarının doğrudan çökmesiyle oluştuğu kanıtlandı. Bu keşif gökbilimde bir devrim niteliği taşıyor.01 Şubat 2026 Pazar 21:39TEKNOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.