İŞTE TÜRKİYE'NİN RİO 2016 KARNESİ
Milli gelire oranla madalya sayısı bakımından 68'inci olan Türkiye nüfusa oranla başarı bakımından ise 66'ncı sırada yer aldı.

22 Ağustos 2016 Pazartesi 15:58
2016 Rio Olimpiyatları görkemli bir törenle son buldu. Türkiye oyunları 1'i altın madalya olmak üzere 8 madalya ile 41'inci sırada tamamladı. Bir önceki olimpiyatlarda 2'si altın, 5 madalya alan Türkiye böylelikle madalya sayısını artırmış oldu.
Türkiye'nin Rio Olimpiyatlarındaki madalya sayısı, nüfusuna ve milli gelirine oranlandığında ise ülkenin Rio'da madalya alan ülkeler arasında ortalama bir performansa sahip olduğu görüldü.
Bloomberg'ün verilerine göre her 100 milyarlık gelire oranla Türkiye'nin madalya sayısı 0,50 oldu. Milli gelire oranla madalya sıralaması bakımından 68'inci sırada yer alan Türkiye kendisinden daha az milli gelire sahip olan Romanya, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerin gerisinde kalmış oldu.

Nüfusa oranla madalya sıralamasında Türkiye 66'ıncı
Bununla birlikte Türkiye madalya alan ülkeler arasında milli gelire oranla madalya sayısı bakımından Vietnam, Portekiz, Mısır ve Endonezya gibi ülkeleri geride bıraktı.
Nüfusa oranla madalya sayıları dikkate alındığında da Türkiye, ortalama bir performansa imza attı. Türkiye'nin nüfusa oranla Rio Olimpiyatları'ndaki madalya sayısı 0,10 olarak gerçekleşti. Nüfusa oranla madalya başarısı bakımından Türkiye 66'ıncı sırada yer aldı.
"Sporun algılanışında problemler var"
Bu rakamlar Türkiye'den daha az nüfusa ve milli gelire sahip ülkelerin Türkiye'den daha başarılı olabildiğini gösterdi.

DW Türkçe'ye konuşan spor yazarı Bağış Erten'e göre Türkiye'nin olimpiyat performansında sporun algılanmasına yönelik sorunlar etkili oldu. Türkiye'de olimpiyat oyunlarının yayınlanmasının son günlere kalmasına dikkat çeken Erten, yetkili kişilerin olimpiyatların Türkiye'de ilgi görmeyeceğine ilişkin bir algısı olduğunu belirtti.
Spor yorumcusu Mert Aydın da başarının ülkedeki spor kültürü ile ilintili olduğuna dikkat çekti. Milli gelirine kıyasla olimpiyatlarda Türkiye'den daha başarılı olan eski Doğu Bloku ülkelerinin Sovyetler'den gelen bir spor kültürü olduğuna dikkat çeken Aydın, Türkiye'de henüz bu kültürün yaygınlaşmadığı görüşünde.
Planlama eksikliği başarıyı etkiliyor
Yorumcular Türkiye'de spora ilişkin planlamanın da yetersiz olduğunu belirtti. Mert Aydın, Türkiye'nin büyük bir ülke olmasına rağmen, hiçbir zaman bu konuda plan yapılması yönünde bir isteğinin bulunmadığını belirtti.
Aydın, “Türkiye güreşte bütüm madalyaları toplasa da başarılı sayılmaz. Asıl önemli olan Türkiye'nin ne kadar çok dalda, ne kadar çok sporcu ile oyunlara katıldığı. Yanıtlanması gereken soru, Türkiye'de herkesin rahatlıkla spor yapıp yapamadığıdır. Bu bakımdan hazır bir ülke değiliz” diye konuştu.
Bağış Erten ise devlete bağlı bütçelerle sportif başarının sınırlı olduğuna dikkat çekerken Türkiye'de sporcular açısından sponsorluk ilişkilerinin oldukça kırılgan olduğunu belirtti.
Türkiye, Rio Olimpiyatları'na 21 branşta 100'ün üzerinde sporcu ile katılım göstermişti. Türkiye'nin tek altın madalyası serbest stil güreşte Taha Akgül'den geldi.
Köpekleri bu kadar çok sevmemizi bilim nasıl açıklıyor?Bazen inanması zor ama bütün köpeklerin, hatta şivavaların bile ataları kurtlar.04 Aralık 2025 Perşembe 20:04YAŞAM
Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecekCumhurbaşkanı Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecek04 Aralık 2025 Perşembe 19:54KIBRIS
Uluçay, Salamis Yolu park alanı çalışmasını yerinde incelediGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Salamis Yolu 500 araçlık yeni park alanı çalışmasını yerinde inceleyerek, projenin gidişatı hakkında yetkililerden bilgi aldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:24KIBRIS
YDÜ Akademisyenlerine Londra’dan Küresel Savunuculuk Ödülü!YDÜ Londra’da düzenlenen Küresel Savunuculuk Forumu 2025’te ‘Cinsiyet, Yaş ve Engellilik Kesişimsel Konular’ kategorisinde ödüle layık görüldü.04 Aralık 2025 Perşembe 19:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Özçınar, “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldıÖzçınar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) İşbirliği ile Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:08GÜZELYURT
KTOEÖS’ten “Eğitimde Çöküş” Protestosu: Hükümete İstifa ÇağrısıKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "öğrencilerin konteyner ve inşaatlar içerisinde eğitim görmesi ve okulların güçlendirilmemesini" protesto etmek amacıyla Başbakanlık ışıklarında eylem yaptı.04 Aralık 2025 Perşembe 18:56KIBRIS
Girne'de pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyorGirne Belediyesi’nin katkılarıyla Bellapais Inner Wheel Kulübü tarafından pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyor.04 Aralık 2025 Perşembe 18:55GİRNE
Yaban Hayatın Korunması İçin İş Birliğine Gidildiİskele Belediyesi ile Kktc Avcılık Federasyonu İş Birliği Protokolü İmzaladı04 Aralık 2025 Perşembe 18:46İSKELE
Erhürman,Holguín’i Kabul EdecekCumhurbaşkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguín’i Yarın Kabul Edecek04 Aralık 2025 Perşembe 18:42KIBRIS
Yasemin Çobanoğlu: Bataklığın içindeyiz; erken seçim kaçınılmaz“Bu hükümetle olmaz; erken seçim şart”04 Aralık 2025 Perşembe 18:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.