İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLAR KALDIRILDI

17 Ocak 2016 Pazar 10:06
UAEA, İran'ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığını onayladığını duyurdu. Buna göre ABD, AB ve BM, İran'a yönelik yaptırımları kaldıracak.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığını onayladığını duyurdu. Buna göre ABD, AB ve BM, İran'a yönelik yaptırımları kaldıracak.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın 14 Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı.
UAEA'dan yapılan açıklamada, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yol açacak nihai raporu üye ülkelere gönderdiğini duyurdu.
İran'ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları tamamladığı belirtilen açıklamada, raporun UAEA Yönetimi Kurulu üyeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderildiği kaydedildi.
Açıklamada, Ajans denetçilerinin İran'ın bütün gerekli önlemleri aldığını onayladığı ifade edildi. İran ile UAEA'nin ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini kaydedilen açıklamada, "Bu, uluslarası toplum için önemli bir gündür" denildi.
Yükümlülükler kapsamında İran'ın Ek Protokolü uygulayacağı belirtilen açıklamada, anlaşmanın uygulanması için çok uzun yol bulunduğu kaydedildi.
UAEA'nın raporu, nükleer anlaşamada "uygulama" safhasına geçildi. Buna göre en kısa sürede ABD, BM ve AB, İran’a yönelik uyguladığı nükleer programla ilgili yaptırımları kaldıracak.
AB, İran yaptırımlarını kaldırdı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA), İran’ın nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları attığını onaylamasının ardından İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesini imzaladı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, UAEA’nın İran’ın nükleer anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair raporunu onaylaması sonrasında İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesine imza attı.
Obama, İran’ın nükleer programı nedeniyle daha önce uygulanan yaptırımların kaldırıldığını belirtti. Obama, kararnameye ilişkin Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarına da mektup göndererek bilgilendirmede bulundu.
"ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir"
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA), İran’ın nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları attığını onaylaması üzerine, "ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir" dedi.
Kerry, yaptığı yazılı kısa açıklamada, UAEA’nın İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı altındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair onayını doğruladığını bildirdi.
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların kaldırılacağını belirten Kerry, “Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın 5. Maddesi’nin 17.1-17.5 bölümlerinde belirtilen ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir” ifadesini kullandı.
UAEA, İran'ın 14 Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini kısa süre önce onaylamıştı.
Yarın sağanak, pazar fırtına bekleniyorMeteoroloji Dairesi, yarın öğleye kadar yer yer sağanak , pazar günü de yer yer fırtına beklendiğini duyurdu.06 Kasım 2026 Cuma 15:00HAVA DURUMU
Gemi kazasında yakınlarını kaybeden ailelerden çağrı: İntikam değil, adalet istiyoruzGirne açıklarında batan Filo Jet gemisinde yakınlarını kaybeden aileler, Girne Mahkemesi önünde kazada hayatını kaybeden 28 kişi için adalet taleplerini yineledi.06 Kasım 2026 Cuma 13:51KIBRIS
4 yeni geçiş noktasının açılması gündemde4 yeni geçiş noktasında uzlaşıya yaklaşıldı06 Kasım 2026 Cuma 09:50KIBRIS SORUNU
Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, bugün KKTC’ye geliyorTürkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) çalışma ziyaretinde bulunacak.06 Kasım 2026 Cuma 09:48KIBRIS
Lapta, İskele ve Karpaz’da elektrik kesintisi yapılacakKıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), Lapta, İskele ve Karpaz bölgelerinde bugün elektrik kesintileri yaşanacağını açıkladı.06 Kasım 2026 Cuma 09:47KIBRIS
Sermet Nereli'ye İskele'de Mitingde sürpriz doğum günü kutlamasıCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), İskele Belediye Başkan Adayı Sermet Nereli ve belediye meclis üyesi adaylarını bu akşam Osman Ağa Kültür Evi'nde düzenlenen etkinlikle tanıttı.06 Kasım 2026 Cuma 09:46İSKELE
Üstel istedi Futbolun masterleri İskele'ye geldi...KKTC Başbakanı Ünal Üstel, İskele Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve Türk futbolunun dört büyük kulübü Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un efsane futbolcularını bir araya getiren özel gösteri maçını izledi.06 Kasım 2026 Cuma 09:44İSKELE
Erhürman, 17’nci Boğaziçi Zirvesi’ne katılmak için adadan ayrılacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 17’nci Boğaziçi Zirvesi’ne katılarak açılış konuşması yapacak.04 Kasım 2026 Çarşamba 10:59KIBRIS
Üstel: Arıklı’nın görevden alınması siyasi değil, gemi faciasındaki tutumuyla ilgiliydiBaşbakan Ünal Üstel, Filo Jet faciasının ardından Erhan Arıklı’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevinden alınmasının siyasi bir karar olmadığını belirtti.04 Kasım 2026 Çarşamba 10:28KIBRIS
Kişi: CTP hem genel hem de yerel seçimlerde güçlü bir şekilde iktidara gelecekCTP Genel Sekreteri Mehmet Kale Kişi toplumda güçlü bir değişim iradesi bulunduğunu belirterek, "CTP hem genel hem de yerel seçimlerde güçlü bir şekilde iktidara gelecek" dedi.04 Kasım 2026 Çarşamba 10:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.