İRAN: ATEŞKES YİNE İHLAL EDİLDİ, HÜRMÜZ'DE TANSİYON YÜKSEK
ABD ordusu İran İHA'ları ve bir dron kontrol merkezini vurdu. Tahran karşılık olarak bölgedeki ABD üslerine saldırdı.

28 Mayıs 2026 Perşembe 10:58
Ateşkesin sürdüğü İran'da ihlallere bir yenisi eklendi. ABD ordusu Hürmüz Boğazı yakınlarında İran'a ait insansız hava aracı (İHA) operasyon merkezini vurdu. İran Devrim Muhafızları buna yanıt olarak bölgedeki bir ABD üssünün hedef alındığını açıkladı.
Karşılıklı tırmanma, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran'la Hürmüz Boğazı'na ilişkin bir uzlaşıya yaklaşıldığı yönündeki haberleri reddetmesinden saatler sonra yaşandı.
Amerikan ordusu İran İHA'larını düşürdü
ABD'li bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada ordunun dört İran İHA'sını düşürdüğünü, beşinci İHA'nın kalkışına hazırlanan kontrol istasyonunun ise Bandar Abbas'ta vurulduğunu söyledi. Yetkili, operasyonların "ölçülü, savunma amaçlı ve ateşkesi korumaya yönelik" olduğunu belirtti.
Devrim Muhafızları ise sabah saatlerinde Bandar Abbas Havalimanı yakınlarına düzenlenen ABD saldırısına karşılık verdiklerini, kendilerine yönelik saldırının yapıldığı üssü hedef aldıklarını duyurdu.
Kuveyt, kaynağını belirtmeden füze ve İHA saldırılarına karşılık verdiğini açıkladı. Ülkede Amerikan üsleri bulunuyor. Ayrıca İsrail'de de "düşman hava aracı" nedeniyle uyarı sirenleri çaldığı bildirildi.
Piyasalarda sert dalgalanmalara yol açtı
Gerilimin tırmanmasıyla petrol fiyatı yüzde 3'ün üzerinde artarken borsalarda düşüş, dolarda ise yükseliş görüldü.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Salı günü de, mayın döşemeye çalıştığı öne sürülen botlar ile İran'ın güneyindeki füze fırlatma rampalarının hedef alındığını açıklamıştı.
İhlallere rağmen, taraflar arasında 8 Nisan'dan bu yana kırılgan bir ateşkes sürüyor.
Trump: Hürmüz'ü kimse kontrol edemez
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla 28 Şubat'ta başlayan savaşta şimdiye kadar binlerce kişi hayatını kaybederken, enerji fiyatları sert yükseldi. Trump, son haftalarda bir anlaşmanın yakın olduğunu sık sık dile getiriyordu.
Ancak ABD Başkanı, Hürmüz Boğazı'nda trafiğin bir ay içinde savaş öncesi seviyelere döneceği ve trafiğin İran ile Umman tarafından ortak yönetileceği yönündeki İran devlet televizyonunun taslak anlaşma iddiasını reddetti.
"Hürmüz'ü kimse kontrol etmeyecek. Burası uluslararası su yolu" diyen Trump, Umman'a yönelik sert ifadeler kullanarak "Herkes gibi davranacaklar, yoksa onları vurmak zorunda kalırız" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı, İran'la bir anlaşma için henüz hazır olmadığını, yaptırımların hafifletilmesinin de gündemde olmadığını kaydetti.
İran'dan "kırmızı çizgi" açıklaması
İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, Trump'ın "tehdit ile uzlaşı çağrısı arasında gidip geldiğini" belirterek Tahran'ın uranyum zenginleştirme hakkı, Hürmüz üzerindeki yetki iddiası ve yaptırımların kaldırılması taleplerinden geri adım atmayacağını söyledi.
İran devlet televizyonu, taslak anlaşmanın ABD'nin İran limanlarına yönelik ablukayı kaldırmasını ve bölgedeki askeri varlığını azaltmasını içerdiğini öne sürdü. Beyaz Saray ise haberi "tamamen uydurma" olarak nitelendirdi.
Bu arada ABD Hazine Bakanlığı, Hürmüz Boğazı trafiğini yönetmek üzere kurulan İran merkezli Fars Körfezi Boğaz Otoritesi'ni ulusal güvenliğe tehdit oluşturan kişi ve kurumlar listesine ekledi.
Savaştan önce Hürmüz'den geçişler serbest şekilde yapılabiliyordu.
Nükleer belirsizlik
İran'ın nükleer programı ise Tahran tarafından duyurulan ve Washington'un reddettiği taslak metinde yer almıyor. İranlı kaynaklar, nükleer konunun müzakerelerin ikinci aşamasında ele alınacağını belirtiyor. ABD ise İran'ın nükleer silah edinmesine izin verilmeyeceğini vurguluyor.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio bu konuda son olarak, "Sonuç net: İran asla nükleer silaha sahip olmayacak" açıklaması yaptı.
İngiltere hükümeti, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu azaltma çabalarına destek açıkladıSir Iain Duncan Smith'in sorusunu İngiltere Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi adına, yanıtlayan İşçi Partisi Milletvekili Uma Kumaran, hükümetin Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun azaltılmasına yönelik önlemleri ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası i20 Ekim 2026 Salı 18:21KIBRIS
Çeler ve Harmancı’dan ortak vurgu: Doğru planlama, güçlü kamusal hizmet!6 Aralık seçimlerine hazırlanan TDP’nin ülkemizdeki sorunlara yönelik çözüm önerileri ve politikalarının ele alındığı görüşmeye Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, milletvekili adayları ve belediye meclis üyesi adayları da katıldı.20 Ekim 2026 Salı 18:19LEFKOŞA
Nereli: İsrafın önüne geçeceğiz, emlak vergilerinin yüzde 15'ini okulların ihtiyaçlarına ayıracağızCTP İskele Belediye Başkanı adayı Sermet Nereli, emlak vergilerinin yüzde 15'ini okullara ayıracaklarını ve ihtiyaç sahipleri için burs sistemi geliştireceklerini açıkladı.20 Ekim 2026 Salı 18:01İSKELE
Rahvancıoğlu: Geçitköy’de tespit ettiğimiz 20 dönümlük araziye sanayi bölgesi planlıyoruzCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lapta-Alsancak-Çamlıbel (LAÇ) Belediye Başkan adayı Turan Rahvancıoğlu,Geçitköy’de küçük sanayi bölgesi kurulması için 20 dönümlük arazi tespit ettiklerini açıkladı.20 Ekim 2026 Salı 11:42KIBRIS
Liderler görüşmesi başladı, odada Guterres çerçevesi yok!Liderler görüşmesi başladı, odada Guterres çerçevesi yok!20 Ekim 2026 Salı 11:40KIBRIS SORUNU
Maria Angela Holguín’in hafta sonu Kıbrıs’a gelmesi bekleniyorBM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar’ın, gelecek hafta Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüşmesi bekleniyor.20 Ekim 2026 Salı 11:01KIBRIS SORUNU
Çevre Koruma Dairesi personeline yönelik soruşturma memurluğu kursu düzenlendiÇevre Koruma Dairesi personelinin mesleki bilgi ve yetkinliklerinin geliştirilmesi, görev ve sorumluluklarını daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmelerinin sağlanması amacıyla yürütülen eğitim faaliyetleri devam ediyor.20 Ekim 2026 Salı 11:00ÇEVRE
Aktunç: Lefkoşalı daha iyisini hak ediyorLefkoşa Türk Belediyesi Ulusal Birlik Partisi Başkan Adayı Mehmet Aktunç, UBP Belediye Meclis Üyesi adaylarıyla birlikte Kamu-İş, Ortopedik Özürlüler Derneği ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret etti.20 Ekim 2026 Salı 10:58LEFKOŞA
KTAMS, Merkezi Cezaevi’nde tam gün greve gidiyorKTAMS, vardiya, rotasyon ve düzensiz mesai çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik tüzük değişikliğinin görüşüleceği Teknik Kurul toplantısının iptal edilmesi üzerine, bugün saat 09.00’da Merkezi Cezaevi’nde tam gün grev başlatacağını duyur20 Ekim 2026 Salı 09:05KIBRIS
Hava açık ve az bulutlu olacakMeteoroloji Dairesi, bugün havanın açık ve az bulutlu, öğle saatlerinde ise parçalı bulutlu olacağını açıkladı.20 Ekim 2026 Salı 09:03KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.