İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARININ MEKTUBU
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarının Mektubu

04 Ağustos 2020 Salı 13:23
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Morton, ileri sürülen yasadışı Türk sondajlarıyla ilgili olarak, Doğu Akdeniz bölgesindeki durumun yatışmasının, İngiliz hükümetinin önceliğini teşkil ettiğini ifade etti.
Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Morton, Londra’nın “Kıbrıs çevresindeki sularda sondajlar yapılmasına ilişkin Türk planlarına karşı olduğunu defalarca ifade ettiğini ve bunu Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gündemine bizzat kendisinin de getirdiğini” dile getirdi.
İngiltere’deki Rum Göçmen Dernekleri Birliği (EKEKA) Başkanı Leonidas Leonidu’nun İngiltere Dışişleri Bakanına mektubuna yanıt veren Morton “Londra’nın Kıbrıs çevresindeki sularda sondajlar yapılmasına ilişkin Türk planlarına karşı olduğunu, gerek kamuoyunda, gerekse baş başa olmak üzere defalarca ifade ettiğini” belirtti.
Meseleyi Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gündemine bizzat kendisinin getirdiğini de dile getiren Morton, İngiltere’nin buna karşı olduğuna işaret ederek, durumun yatışması çağrısında bulundu.
Mektubunda özetle “Birleşik Krallığın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası düzeyde kabul görmüş Münhasır Ekonomik Bölgesinde bulunan petrol ve doğal gazı değerlendirme konusundaki egemenlik hakkını tanımaya devam ettiğini” de belirten Morton, “bunun zorla, militarizasyon veya baskı aracılığıyla değil, diyalog ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde çözülmesinin, Akdeniz’deki istikrar açısından kritik olduğuna inandıklarını” savundu.
Mektubunda, İngiltere’nin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için, adil ve kalıcı bir çözüme olan sürekli desteği konusunda güvence de veren Morton, iki kesimli iki toplumlu federasyon modelindeki bir çözümün adanın güvenliğini teşvik edeceğini, aynı zamanda bölgesel istikrarın ileriye götürülmesine yardımcı olacağını da dile getirdi.
Kıbrıs toplumlarının her ikisinin de karşılaştığı zorlukların çözülmesinin en iyi yolunun, adanın bölünmesinin sona ermesi için, kapsamlı bir çözümden geçtiğini de savunan Morton, İngiliz hükümetinin bu amaca yönelik çalışmaya devam edeceğini de belirtti.
Morton, Güvenlik ve Garantiler konusunda ise “Birleşik Krallığın her zaman, iki Kıbrıs toplumunun güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için, iki tarafın ve diğer garantör güçlerin üzerinde hem fikir olabileceği herhangi bir düzenlemeye açık olduğuna” dair bilindik görüşünü de ortaya koydu.
Haber, Alithia gazetesinde “Öncelik Gerilimin Yatışması”, Haravgi gazetesinde ise “Birleşik Krallık: Güvenlik ve Garantiler Konularında Mutabık Kalınanlara Destek” başlıklarıyla yer aldı.
SAVUNMA VE GÜVENLİK ANLAŞMASI
Öte yandan Alithia gazetesi, Güney Kıbrıs ile İngiltere Savunma Bakanlıkları arasında, 2020-2021 yılları için, Savunma ve Güvenlik konularıyla ilgili ikili bir işbirliği programına dün imza konulduğunu yazdı.
Rum Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada “programın Kıbrıs Cumhuriyeti ve İngiltere topraklarında faaliyetler gerçekleştirilmesini kapsadığını” yazan gazete, bunların arasında “Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’i ve topraklarında ortak arama ve kurtarma tatbikatları yapılmasının öngörüldüğünü, öte yandan RMMO subaylarının Birleşik Krallıktaki Yüksek Askeri Okullarda öğrenim göreceklerini” ekledi.
Kanunsuz avlanmaErgazi-Kilitkaya köyleri arasında 14 numaralı av bölgesinde, bölgede avlanmakta olan kimliği meçhul avcı/lar tarafından açılan ateş sonucu ise, 1 kişi yüzünden yaralanmıştır. Soruşturma devam etmektedir.01 Kasım 2026 Pazar 19:57KIBRIS
Dikkat bu okullarda grev var!KTOEÖS, yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak01 Kasım 2026 Pazar 19:09LEFKOŞA
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.