İMRAK: KKTC’DE DE TARIMDA YAPAY ZEKALI SULAMA TEKNOLOJİLERİNE GEÇİLMELİ
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin İmrak’a göre tarımda su, elektrik ve mazot tasarrufu ve daha az maliyetle üretim için, yapay zekalı teknolojilere geçilmesi gerekiyor.

02 Haziran 2024 Pazar 13:25
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin İmrak’a göre tarımda su, elektrik ve mazot tasarrufu ve daha az maliyetle üretim için, yapay zekalı teknolojilere geçilmesi gerekiyor.
Bahçe Bitkileri Uzmanı İmrak, yapay zekalı teknolojilerin sulamada kullanımı konusunda Lefkoşa’da bir grup üreticiye bilgi verdi.
TAK’a da konuşan İmrak, Türkiye’den gelen suyun sulamada da kullanıldığını ancak bu suyun kısıtlı ve maliyetli olduğunu, dolayısıyla verimliliği arttırmak gerektiğini, bunun için de yapay zekalı cihazların kullanılabileceğini ifade etti.
-Kuraklığa dayanıklı bitkiler ve teknoloji…
İmrak, “Kuraklığa dayanıklı bitkilerin tercih edilmesi tasarruf yapmak için önemli ancak bitkinin su ihtiyacına göre, topraktaki su oranını ölçüp bitkinin ihtiyacı olan suyu hesaplayıp verebilen teknolojilerin kullanılmasına geçilmesi gerekiyor. İspanya, İtalya ve İsrail gibi pek çok ülke tarımda yapay zeka destekli bu sistemleri kullanıyor. Sistem toprakta ne kadar su var ne kadar su vermeliyiz hesabını yapıyor” dedi.
Dr. Burhanettin İmrak, bitkinin ne kadar sulanması gerektiğini belirlemek için anlık olarak topraktaki su oranını ve tuzluluğu ölçen sensörler; yapraktaki terleme miktarını ölçen sensörler ve ağaç gövdesinden geçen su miktarını ölçen cihazların gelişen ülkelerde günden güne kullanımının arttığını ifade etti.
İmrak, “Üreticinin cep telefonuna, bu cihazlardan sulamanın başlatılması gerektiği veya durdurulması gerektiği yönünde uyarılar geliyor, üretici de cep telefonundan sulamayı durdurup başlatabiliyor” diye konuştu.
-“Aşırı su da zararlı”
Sulamayı akşam açılıp sabah kapatan üreticilerin de bulunduğunu, bunun israfın yanında zarara da yol açtığını kaydeden Burhanettin İmrak “Aşırı su da zarar veriyor. Suyun ekonomik olarak kullanılması gerekiyor. Pek çok ülkede bu teknolojileri kullanmaya başlandı” ifadelerini kullandı.
-“Tuzluluk için mücadele programı geliştirilmesi amacıyla kullanılabilir”
İmrak, topraktaki tuzluluğun bitkinin büyümesini ve verimini etkileyen bir unsur olduğunu, söz konusu teknolojinin toprakta biriken tuzluluğu da ölçtüğünü elde edilen verilerle tuzluluğa karşı mücadele programı da geliştirilebileceğini kaydetti.
-Devamlı bilgi akışı
Türkiye’de de yapay zekalı sulama uyarı sistemleri kullanılmaya başlandığını, hatta cihazları sunan bir şirketin de bulunduğunu ifade eden İmrak, küçük ve toprağa gömülen cihazların topraktaki su oranı ve tuzluluğuyla ilgili devamlı bilgi akışı sağladığını anlattı.
KKTC’de narenciyeye alternatif ürünlerin çoğaltılması gerektiğine inanan İmrak, bunu üretici için de faydalı bir adım olacağını çünkü üreticinin elinde bir ürün yelpazesi bulunduğunda bir üründen zarar etmesi halinde başka bir üründen bunu telafi etme şansı olacağını kaydetti.
İmrak, teknolojik yeniliklerinin yanında, toprağın su tutuma kapasitesini arttırmak için toprak yapısının organik maddeyle iyileştirilmesinin de önemli olduğunu kaydetti.
-“Çok büyük bir su kaybı önlenebilir”
Bugün itibarıyla Türkiye’den temin edilen su ile 20 bin dekar sulama yapıldığını ve 2 milyon metreküp civarında su kullanıldığını kaydeden İmrak, “20 bin dönüme ayda 20 saat fazla su verildiğini düşünün, ortaya çok büyük bir su kaybı çıkıyor. Akıllı bir sistem kullanıldığına bu kaybın önüne geçilmiş olacak. Suyun yanında elektrik tasarrufu da yapılacak. Hedefimiz bitkiden en yüksek verimi en az su ile elde etmek.” dedi.
İyi tarım uygulamalarında dronların da kullanılmaya başlandığını ifade eden İmrak, termal ölçüm yapan dronlarla tarladaki susuz veya tuz oranı yüksek bölgelerin de tespit edilebildiğini ifade etti.
Dr. Suat Günsel Bursu Artık Üniversite Eğitimini de Kapsayacak!Günsel Aile Kurulu’nun aldığı kararla, Dr. Suat Günsel Bursu ve Tam Eğitim Bursu; ortaokuldan üniversite mezuniyetine kadar uzanan kesintisiz bir eğitim desteğine dönüştürüldü.02 Nisan 2026 Perşembe 17:10YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Kelliğe karşı 30 yıl sonra gelen çığır açıcı buluş: Spreylere veda yeni 'saç hapı' son aşamaya geçtiSaç dökülmesi tedavisinde yaklaşık 30 yıldır yeni bir reçeteli onay çıkmazken, Veradermics’in ağızdan alınan adayı VDPHL01 en kritik klinik eşiğe ulaştı.02 Nisan 2026 Perşembe 16:46YAŞAM
Baf Belediye Başkanı Fedonas’ın görevden alınmasına ilişkin rapor: Kıbrıs Türk malları kötüye kullanıldıRaporda, 2015-2025 yılları arasında Fedonas döneminde Baf Belediyesi’nin Kıbrıs Türk mallarının kullanımında yasal boşluklardan faydalandığını ve kira sözleşmelerini ihlal eden uygulamalarda bulunduğunu yazdı.02 Nisan 2026 Perşembe 12:43GÜNEY KIBRIS
Pazartesi yeniden Genel Grev varGenel grev konusuna da değinen Atan, daha önce askıya alınan grevin yeniden gündeme geleceğini belirterek, pazartesi günü genel grev ihtimalinin masada olduğunu söyledi.02 Nisan 2026 Perşembe 12:40KIBRIS
ABD, Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez'e yönelik yaptırımları kaldırdıABD, 3 Ocak'ta Venezuela'da askeri müdahaleyle alıkoyduğu Devlet Başkanı Nicolas Maduro sonrası görev yapan Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez'e yönelik yaptırımların kaldırıldığını bildirdi.02 Nisan 2026 Perşembe 11:19AMERİKA
Basketbol Pro Lig’de Larnaka Gençler Birliği lider, Akdeniz takipte Play-Off hattı ise karıştıBasketbol Pro Lig’de ikinci devrenin başlamasıyla birlikte Play-Off yarışı iyice kızıştı.02 Nisan 2026 Perşembe 10:21BASKETBOL
Trump 'İran'ı çok sert vuracağız' dedi, petrol fiyatları yükseldiABD Başkanı Donald Trump, 1 Nisan'da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında İran'da hedeflerine ulaşmaya çok yaklaştıklarını tekrarladı. "Önümüzdeki iki üç hafta içinde onlara çok sert bir darbe indireceğiz.02 Nisan 2026 Perşembe 09:15ORTADOĞU
İnsanlık yeniden Ay yolunda: NASA'nın 54 yıl sonra insanlı Ay seyahati başladıNASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) 54 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk insanlı Ay seyahati başladı. Artemis II misyonundaki astronotları taşıyan Orion uzay aracı, Türkiye saati ile 2 Nisan'da saat 01:35'te fırlatıldı.02 Nisan 2026 Perşembe 09:13AMERİKA
ARUCAD özel yetenek ve giriş sınavı ile mülakatları 9 Mayıs’taAdaylar, yaratıcı potansiyellerini ortaya koyarak ARUCAD’ın sunduğu %100’e varan burs olanaklarından faydalanabilecek.02 Nisan 2026 Perşembe 09:02ARUCAD
Sendikalar bugün hayat pahalılığını düzenleyen yasa gücünde kararnameyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyorKTOEÖS Başkanı Selma Eylem, sendikalar adına yaptığı açıklamada, hükümetin yasa gücünde kararnameyle aldığı düzenlemeyi hukuksuz bulduklarını belirterek, konunun bugün Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağını duyurdu.02 Nisan 2026 Perşembe 08:39KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.