İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASININ İPTALİ SONRASI ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLK AÇIKLAMA: İDARİ YARGIDAN DÖNECEĞİNE İNANIYORUZ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik başlatılan "diploma" soruşturmasında İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İmamoğlu'nun diploması iptal edildi.

18 Mart 2025 Salı 19:02
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik başlatılan "diploma" soruşturmasında İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İmamoğlu'nun diploması iptal edildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuya ilişkin olarak, "İdari yargı bakımından zaman geçirilmeden hak aranacak. Biz bunun idari yargıdan döneceğine inanıyoruz. En kötü ihtimal Anayasa Mahkemesi’nin yerleşik uygulamaları var. Kimse enseyi karartmasın. Buna cevabı ben Genel Başkan olarak bu kararı veriyorum 1 milyon 750 bin üyemiz, Pazar günü sandık başına daha büyük bir inançla, daha büyük bir şevkle, daha büyük bir motivasyonla giderek Cumhurbaşkanı adaylarının arkasında duracaktır" dedi.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Özgür Özel'in açıklaması şu şekilde:
Özgür Özel, şunları söyledi.
"Bu alınan karar, hem kararı alanların İstanbul Üniversitesi gibi 1453 yılından beri faaliyette olan bir kurumun tarihine bir kara leke olarak geçmiştir.
Ama kimse enseyi karartmasın. Sonuçta bu bir idari işlem ve ne baskılarla bu kararın aldığını biliyoruz.
İdari yargı bakımından zaman geçirilmeden hak aranacak. Kararın iptal edileceğine ben inanıyorum.
Ayrıca Anayasa Mahkemesi yine benzer bir konuda kişinin kendi hilesi olmamasından dolayı iptal edilen diplomanın geri verilmesine hem de bir ay süre içerisinde bu işlemin yapılması için verdiği bir karar.
Ekrem Başkan’dan önceki yıl birçok kişiye bu imkan sağlanmış. 28 kişiyle ilgili toplu bir karar alınıyor.
Biz bunun idari yargıdan döneceğine inanıyoruz. En kötü ihtimal Anayasa Mahkemesi’nin yerleşik uygulamaları var. Kimse enseyi karartmasın.
Buna cevabı ben Genel Başkan olarak bu kararı veriyorum 1 milyon 750 bin üyemiz, Pazar günü sandık başına daha büyük bir inançla, daha büyük bir şevkle, daha büyük bir motivasyonla giderek Cumhurbaşkanı adaylarının arkasında duracaktır.
Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz. Hep birlikte arkasında olacağız. Bizi bu organize kötülük çetesi yenemeyecek."
Ne olmuştu?
İmamoğlu'nun lisans okurken KKTC'deki Girne Amerikan Üniversitesi'nden İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmasıyla ilgili 'usülsüzlük' iddiaları yeniden gündeme getirilirken, İmamoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
İmamoğlu, soruşturma kapsamında ifadesi alınmak üzere savcılığa davet edilmişti.
Başsavcılık, İmamoğlu hakkında, üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasıyla "resmi belgede sahtecilik" suçundan açılan soruşturma kapsamında İstanbul Üniversitesine gönderdiği yazıda, İmamoğlu'nun diploması dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılmasını istemişti.
İmamoğlu'nun avukatları konuyla ilgili basın toplantısı yapmış, YÖK'ün raporda işaret ettiği "Girne Amerikan Üniversitesi'nin tanınmadığı" kararının detayları anlatılmıştı. Avukat Mehmet Pehlivan'ın anlattığına göre İmamoğlu, 1990 yılında yatay geçiş başvurusu yapmıştı. Pehlivan, YÖK'ün "Girne Amerikan Üniversitesi'ni tanımama kararını" 1991 yılında aldığını, ilerleyen yıllarda da yürürlüğe koyduğunu belirtmişti.
Pehlivan, "Biz olan hukukla değil, yaratılmak istenen algıyla mücadele ediyoruz. Yatay geçiş başvurusunun yapıldığı tarihte tanıma ve denklik işlemlerinin yasal mevzuatta bir karşılığı yok. YÖK'ün tanıma ve denklik işlemlerinin yasal bir dayanağa kavuşması ancak 14 Temmuz 1996 tarihli RG'de yayımlanan yönetmelikle olmuştur. YÖK'ün tanıma ve denklik kuralı, İmamoğlu'nun yatay geçiş müracaatından 6 yıl sonra getirilmiştir. 6 yıl sonra getirilen bir kuralı geriye yürütmeyi hukukla açıklamak mümkün değildir" açıklamasını yapmıştı.
Eski Danıştay Üyesi ve İdare hukuk Profesörü Ali Uzun da "İdare hukuku açısından 34 yıl önce yapılmış bir yatay geçişin ve sonrasındaki diplomanın şimdi geri alınabilmesi ve iptal edilebilmesi hukuken mümkün değil" demişti.
Hristodulidis, Guterres'in adaya gelişinden önce siyasi parti başkanlarıyla bir araya gelecekRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’a yapacağı ziyaret öncesinde, Güney Kıbrıs’taki siyasi parti başkanlarıyla, başkanlıkta bir araya geleceği haber verildi.18 Temmuz 2026 Cumartesi 11:18KIBRIS SORUNU
Asgari ücrete itiraz süresi başladıBakanlar Kurulu, Asgari Ücrete İlişkin Tavsiye Kararı’nı Resmi Gazete'de ilan ederek 10 günlük itiraz süresi tanınmasına karar verdi.18 Temmuz 2026 Cumartesi 11:00KIBRIS
Palm Beach'te alkollü taşkınlık: Bir kişi tutuklandıGazimağusa'da Palm Beach sahilinde 271 miligram alkollü olduğu belirlenen bir kişi, çevreye rahatsızlık verdiği gerekçesiyle tutuklandı.18 Temmuz 2026 Cumartesi 10:57GAZİMAĞUSA
Yeniboğaziçi'nde faaliyet gösteren bir iş yerinde yasaklı cinsel içerikli ürünler ele geçirildiYeniboğaziçi'nde faaliyet gösteren bir iş yerinde polis ve gümrük ekiplerinin ortak denetiminde, ülkeye ithali ve satışı yasak olan cinsel içerikli malzemeler ile cinsel gücü artırıcı jel ele geçirildi. İşletmeci hakkında yasal işlem başlatıldı.18 Temmuz 2026 Cumartesi 10:56KIBRIS
465 sürücü rapor edildiPolis ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği trafik denetimlerinde 2 bin 919 sürücü kontrol edildi. Kuralları ihlal eden 465 sürücü hakkında yasal işlem başlatılırken, 45 araç trafikten men edildi.18 Temmuz 2026 Cumartesi 10:55KIBRIS
131 kişiye vatandaşlıkBakanlar Kurulu, 131 kişinin vatandaşlığını onayladı. AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ile eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de KKTC vatandaşı oldu.18 Temmuz 2026 Cumartesi 10:54KIBRIS
Kimliksizler Derneği: Schengen süreci yeni hak ihlallerinin bahanesi olmamalıdırKimliksizler Derneği, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Schengen süreciyle birlikte karma evliliklerden doğan çocuklar ve ailelerinin Güney Kıbrıs'a geçişlerinde yaşanabileceği belirtilen sorunlara dikkat çekti18 Temmuz 2026 Cumartesi 10:49KIBRIS
Yeniboğaziçi Belediyesi'nde yeni başkan Esen Beyköylü olduYeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir’in tutuklanarak cezaevine gönderilmesinin ardından başkanlığa Esen Beyköylü seçildi.17 Temmuz 2026 Cuma 22:04KIBRIS
UBP Girne Belediyesi Başkan adayı Dr. Bekir PaşaoğluUBP Girne Belediyesi Başkan adayı Dr. Bekir Paşaoğlu oldu17 Temmuz 2026 Cuma 19:03GİRNE
UBP'nin Dikmen adayı Dr. Mehmetali TunçbilekDikmen Belediyesi için ise Dr. Mehmetali Tunçbilek'in adaylıkları resmen duyuruldu.17 Temmuz 2026 Cuma 19:01GİRNE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.