İLK YERLİ TRAFO YAĞI ÜRETİLDİ
Cargill Bioendüstriyel'in Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Küçük, "Dilovası'nda bulunan bioendüstriyel ve endüstriyel ürünler tesisimizde uzun süren test çalışmaları sonucunda FR3 üretimine şubat ayı itibarıyla başladık." dedi.

15 Şubat 2019 Cuma 19:00
Cargill Bioendüstriyel'in Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Ramadan Küçük, bu ay itibarıyla üretmeye başladıkları FR3'ün Türkiye'deki tek yerli trafo yağı olduğunu belirterek, "Bu yağı yerli soyadan üretiyoruz. Trafolarda yaygın bir şekilde kullanılan mineral yağların aksine bitkisel bir ürün olan FR3, trafolarda yanma riskini ortadan kaldırıyor ve trafonun ömrünü de 8 kat uzatıyor." dedi.
Dilovası’nda bulunan bioendüstriyel ve endüstriyel ürünler üretim tesisinde bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Küçük, Türkiye'nin trafo üretiminde dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığını ve her yıl yaklaşık 50 milyon dolarlık trafo yağı ithal edildiğini söyledi.
Küçük, ithal edilen mineral trafo yağlarının petrolden üretildiğini söyledi.
Hem bioendüstriyel bir ürün ortaya çıkarmak hem de petrol türevlerinin domine ettiği kimya sektörünü farklı ürünlerle dönüştürmek adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Küçük, bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ürünlerden birinin de FR3 olduğunu belirtti.
Yanmaz yağ kategorisinde
Cargill'in dünyanın en büyük bitkisel ham madde yapısını elinde tutan şirketlerden biri olduğuna işaret eden Küçük, şöyle konuştu:
"Dilovası'nda bulunan bioendüstriyel ve endüstriyel ürünler tesisimizde uzun süren test çalışmaları sonucunda FR3 üretimine şubat ayı itibarıyla başladık. FR3, Türkiye'deki tek yerli trafo yağı olma özelliğini taşıyor. Bu yağı yerli soyadan üretiyoruz. Trafolarda yaygın bir şekilde kullanılan mineral yağların aksine bitkisel bir ürün olan FR3, trafolarda yanma riskini ortadan kaldırıyor ve trafonun ömrünü de 8 kat uzatıyor. Bitkisel bazlı trafo yağı ile izolasyonu artırmak ve soğutmayı sağlamak mümkün. Mineral yağlar, yanmaya başladığında söndürmek neredeyse imkansızdır, yağın tamamının yanana kadar beklenmesi gerek. Bitkisel trafo yağının tutuşma sıcaklığı 360 derece olduğu için operasyonun koşulunda zaten bu dereceye gelinmesi imkansız olduğundan bitkisel bazlı yağlar uluslararası kurumlar tarafından yanmaz yağ kategorisine alındı. Yağın doğaya herhangi bir şekilde karışma ihtimali olduğunda ise 28 günde çözülüyor."
Küçük, soyadan üretilen trafo yağının mineral yağa göre biraz daha pahalı olduğunu fakat trafonun ömrünü uzatıp kapasite artışı sağladığı için avantajı bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'de bu yağın kullanılmasının önünde regülasyona bağlı bazı engeller olduğunu ifade eden Küçük, "Yağın kullanımına ilişkin bazı düzenlemelerde değişikliğe gidileceğini ve pazarın büyüyebileceğini düşünüyoruz. Dünyada da trend bu yönde. Bitkisel bazlı trafo yağlarını bölgeye ihraç edeceğiz. 2019 için hedeflediğimiz üretimle birlikte yaklaşık 10 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Tacan Reynar: Yargı kararlarını idarenin takdirine bırakan anlayışı kabul etmiyoruzToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Tacan Reynar, Cezaevi Disiplin Tüzüğü’nde yapılan değişikliğin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirterek, mahkeme kararlarının sonuçlarını idarenin takdirine bırakacak düzenlem03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:46KIBRIS
Katle teşebbüs! İşte detaylar...Metropol Süpermarket'te bıçaklama olayı... Polisten açıklama!03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:29KIBRIS
Akıncılar'da Yangın: 4 Dönümlük Alan Zarar GördüAkıncılar köyünde çıkan yangında yaklaşık 4 dönümlük alandaki kuru otlar, molozlar ve bazı ağaçlar zarar gördü.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:09KIBRIS
Karşıyaka'da 14 Yaşındaki Çocuk Havuzda Boğulma Tehlikesi GeçirdiKarşıyaka'da bir evin bahçesindeki havuzda yüzerken boğulma tehlikesi geçiren 14 yaşındaki çocuk hastanede tedavi altına alındı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Korkuteli'nde Araç Tamiri Tartışması Kavgaya Dönüştü: 2 Kişi TutuklandıKorkuteli'nde araç tamiri nedeniyle çıkan tartışma kavgayla sonuçlandı. Olayda iki kişi tutuklanırken, taraflardan birinin alkollü olduğu belirlendi.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Gazimağusa'da Süpermarketten Hırsızlık: 44 Yaşındaki Zanlı TutuklandıGazimağusa'da faaliyet gösteren bir süpermarkette meydana gelen hırsızlık olayıyla ilgili 44 yaşındaki bir kişi tutuklandı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:05GAZİMAĞUSA
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 37-40 derece dolaylarında seyrediyorMeteoroloji Dairesi'nin 1-7 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak hava kültesinin etkisinde olacak.03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?Güncel döviz kurları: Sterlin 64.20 TL03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.