İLK AVRUPALILAR DÜŞMANLARININ BEYİNLERİNİ YEMİŞ OLABİLİR
Arkeologlar tarafından yapılan yeni bir araştırma, Avrupa’da yaşayan eski toplulukların düşmanlarının beyinlerini çıkartarak yemiş olabileceğini ortaya koydu.

14 Şubat 2025 Cuma 19:27
Geçtiğimiz hafta Scientific Reports dergisinde yayımlanan çalışmada, Fransa, İspanya ve Polonya’dan araştırmacılar, 11 bin ila 17 bin yıl önce Avrupa’da yaşamış Magdalenian kültürüne ait en az 10 kişiye ait kemikleri inceledi.
Görüntüleme teknikleri kullanılarak yapılan analizlerde, uzun kemiklerdeki iliğin çıkarılması ve kafatasındaki beyin dokusunun alınmasıyla ilişkilendirilen kesik ve izler tespit edildi.
Daha önce yapılan birçok araştırma, Magdalenian halkı arasında kannibalizmin hem cenaze ritüeli hem de şiddet biçimi olarak yaygın olduğunu ortaya koymuştu.
Ancak bu çalışmada incelenen örneklerin, özellikle savaş bağlamında gerçekleşmiş olabileceği belirtiliyor.
Ritüel mi, savaşın bir sonucu mu?
Araştırmanın başyazarlarından Francesc Marginedas, bu vakada herhangi bir özel cenaze ritüelinin görülmediğini ve diğer Magdalenian yerleşimlerinden farklı olarak ritüelleştirilmiş kafatası kaplarının bulunmadığını belirtti.
Marginedas, “Buradaki bulgular, savaşla bağlantılı bir olayın yaşandığını düşündürüyor” ifadelerini kullandı.
Polonya’nın Kraków kenti yakınlarındaki Maszycka Mağarası’nda bulunan kemikler, on yıllardır arkeologlar tarafından inceleniyor. Bu süreçte Magdalenian halkının ölülerini neden kesip parçaladığına dair farklı teoriler öne sürüldü.
1990’larda yapılan bir araştırmada, bu insanların düşmanlarının beyinlerini yediği iddia edilmişti. Ancak sonraki yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarda, kafataslarında insan dişi izine rastlanmaması, kannibalizm iddialarını zayıflatmıştı.
Kemikler mikroskop altında incelendi
Marginedas ve ekibi, elektron mikroskopları kullanarak kemikleri detaylı bir şekilde inceledi. Analizler sonucunda, kemiklerin yüzde 68’inde insan eliyle yapıldığı belirlenen kesik ve kırık izleri tespit edildi.
Araştırmacılar, bu kemiklerin altı yetişkin ve dört çocuktan oluşan en az 10 kişiye ait olduğunu ve bireylerin birbiriyle akraba olabileceğini ifade etti. Ancak, kesin bir sonuca ulaşmak için DNA analizlerinin devam etmesi gerektiği belirtildi.
Araştırmacılar, bu bulguların kannibalizmin kesin bir kanıtı olup olmadığı konusunda temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Marginedas, “Binlerce yıl öncesine ait bu kalıntılarla yüzde 100 kesin bir sonuca ulaşmak zor” dedi.
Kannibalizm bir cenaze ritüeli olabilir mi?
Daha önce İngiltere’nin güneydoğusundaki Gough Mağarası’nda yapılan kazılarda, kemiklerin üzerinde ısırık izleri bulunmuş ve insan kafataslarının ritüel amaçlı kaplara dönüştürüldüğü tespit edilmişti.
Ancak bazı uzmanlar, Magdalenian halkının kannibalist olup olmadığına dair kesin bir yargıya varmanın zor olduğunu belirtiyor.
Zoolog ve Kannibalizm: Tamamen Doğal Bir Tarih kitabının yazarı Bill Schutt, bu çalışmanın güçlü kanıtlar sunduğunu ancak farklı açıklamaların da mümkün olduğunu ifade etti.
Schutt, “Bu insanların tam olarak ne yaptığını bilmiyoruz. Belki de ölülerini parçalamayı bir saygı göstergesi olarak görüyorlardı” dedi.
YDÜ drift pistinde kavga: Sporcunun lisansı geçici olarak askıya alındıYakın Doğu Üniversitesi kampüsünde düzenlenen drift yarışında çıkan kavga sonrası harekete geçen KKTOK, olayı Disiplin Kurulu’na sevk ederken, olaya karışan lisanslı sporcunun lisansını soruşturma sonuçlanana kadar geçici olarak askıya aldı.17 Mart 2026 Salı 20:49DİĞER SPORLAR
CTP, Ziyamet, Yeşilköy ve Yenierenköy’de halkla bir araya geldiİncirli: CTP herkesi kucaklayan bir hükümet kuracak “Bölgenin potansiyelini doğru politikalarla açığa çıkaracağız”17 Mart 2026 Salı 18:28İSKELE
Basketbolda Kura Çekimi Perşembe Günü2025-2026 sezonu kapsamında Pro Lig Büyük Kadınlar, 2. Lig Büyük Erkekler ve Pro Lig ile 2. Lig’de yer alan tüm takımların katılımıyla düzenlenecek Büyük Erkekler Federasyon Kupası kura çekimlerinin 19 Mart Perşembe günü yapılacağını duyurdu.17 Mart 2026 Salı 17:42BASKETBOL
Son dakika! Washington'da savaş depremi! ABD Ulusal Terörle Mücadele Direktörü Joe Kent "İsrail lobisini" suçlayarak istifa ettiABD ve İsrail'in İran'a yönelik başlattığı savaş, Washington yönetiminde çatlaklara yol açmaya başladı.17 Mart 2026 Salı 17:28AMERİKA
Barçın: “Bazı kişilere 50 bin TL’lik yardım çekleri verildi”CTP Milletvekili Devrim Barçın, “trol” olarak nitelendirilen bazı kişilere hane halkı yardımı adı altında 50’şer bin TL’lik çek verildiğini iddia etti.17 Mart 2026 Salı 15:16KIBRIS
KKTC'de gazete dağıtımı durma noktasındaAkar: Kimse medyadaki kötü gidişi görmüyor17 Mart 2026 Salı 15:09KIBRIS
Kimliksizler Derneği’nden Nüfus Dairesi ile önemli görüşmeKimliksizler Derneği heyeti, Nüfus ve Seçimler Direktörü Natasa Oikonomou ile Nüfus Kaydı Bölümü Direktörü Panayiota Nathanael ile bir araya gelerek karma evlilik ve birlikteliklerden doğan çocukların karşılaştığı sorunları gündeme taşıdı.17 Mart 2026 Salı 15:06KIBRIS
Basketbol Pro Lig’de İkinci Yarı 23 Mart’ta Başlıyorİkinci yarının açılış maçında Çetinkaya TSK ile Base Basketball Kyrenia, Lefkoşa’da karşı karşıya gelecek.17 Mart 2026 Salı 12:15BASKETBOL
Fatih Altaylı beyin ameliyatına alındıGazeteci Fatih Altaylı’nın beynindeki ur nedeniyle bu sabah saatlerinde ameliyata alındığı öğrenildi.17 Mart 2026 Salı 10:56TÜRKİYE
Akpınar: DP yok sayılarak hazırlanan hiçbir yasaya ‘evet’ demeyecekDemokrat Parti Genel Sekreteri ve Girne Milletvekili Serhat Akpınar, emeklilik yaşının artırılmasına yönelik hazırlandığı öne sürülen yasa önerisine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.17 Mart 2026 Salı 10:54KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.