HÜR EŞEKLERE 409 DÖNÜM ARAZİ

02 Şubat 2015 Pazartesi 14:16
BELEDİYENİN İSTEĞİYLE SEMBOLİK BİR FİYATA KİRALANAN VAKIF ARAZİSİ, KARPAZ EŞEKLERİNİN YİYECEK İHTİYACINI KARŞILAMAK AMACIYLA MERA OLARAK KULLANILACAK VE BÖLGE ÇİFTÇİSİ DE EŞEKLERİN VERDİĞİ ZARARDAN KORUNMUŞ OLACAK
Kıbrıs Vakıflar İdaresi (KVİ), Dipkarpaz Belediyesi’nin isteği üzerine, Apostolos Andreas Manastırı çevresinde bulunan ve hür eşeklerin koruma altına alınması amacıyla Özel Çevre Koruma alanı olarak ilan edilen bölgedeki 409 dönümlük araziyi, eşeklerin verdiği zararı engellemek ve çevreyi korumak amacıyla sembolik fiyata belediyeye kiraladı.
Belediyenin isteğiyle sembolik bir fiyata kiralanan Vakıf arazisi, Karpaz eşeklerinin yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla mera olarak kullanılacak ve bölge çiftçisi de eşeklerin verdiği zarardan korunmuş olacak.
Vakıflar İdaresi’nden verilen bilgiye göre, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’i ziyaret ederek, Vakıflar’ın bölgeye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
BENTER: “BİNLERCE DÖNÜM TARIMA AÇILABİLECEK”
Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, ziyarette yaptığı konuşmada, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun’un yapmaya çalıştığı işi takdir ettiklerini ifade ederek, “Burada yapılmaya çalışılan, eşeklerin korunması, eşeklerin etrafa verdiği zararın engellenmesi, çevrenin korunması. Bu hayvanlar orada koruma altına alınınca etraftaki binlerce dönüm arazi de tarıma açılabilecek” dedi.

Bölgede Vakıflar’ın da arazisi olduğunu ve oraları, tarım yapılması için insanlara kiralayacaklarını, hayvanlar bariyerli alan içinde olacağından ekili alanlara zarar vermeyeceğini belirten Benter, “Hem hayvanlar, hem de çiftçiler, insanlar korunacak. Vakıflar ve belediye olarak güzel, örnek bir çalışma yaptık” diye konuştu.
“BU İŞ, HİÇ BİR HAYVANA VE ÇEVREYE ZARAR VERİLMEDEN YAPILIYOR”
Dipkarpaz Belediyesi’ne, eşeklerin yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için mera olarak kullanılmak üzere arazi kiralamakla, bir çok vakıf görevini de aynı anda yerine getirmiş olduklarına işaret eden Benter, “Hayvanları korumak için vakfiyelerimiz var, tarım amaçlı, tarımla uğraşan insanlara yardım etmek üzere vakfiyelerimiz var. Biz böyle bir şey yapmakla, bir çok vakfiye görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. Bir de bu iş yapılırken hiçbir hayvana ve çevreye zarar verilmeden yapılıyor” dedi.
COŞKUN: “TAHMİNİ 2 BİN EŞEK VAR”
Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da, bariyerlerin içinde kalan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait 409 dönümlük arazinin kendilerine kiralanması için Vakıflar’a başvurduklarını ve olumlu yanıt aldıklarını ifade eden Suphi Coşkun, ilgili Vakıf arazisini sembolik bir rakamla kiraladıklarını söyledi.
Dipkarpaz bölgesine en çok yardım eden kurumun Vakıflar olduğuna işaret eden Coşkun, Kilise’nin kapı-penceresine kadar yenilenmesinde Vakıflar’ın kendilerine destek verdiğini belirtti.

Coşkun, “Dipkarpaz’a, Büyükelçilik, Yardım Heyeti Başkanlığı ve Vakıflar dışında pek kimsenin destek vermediğini” kaydetti.
Bölgeye, Yardım Heyeti Başkanlığı’nın sağladığı finansal destek ile 6.5 kilometrelik bariyer çektiklerini anlatan Coşkun, bölgedeki eşeklerin sayısını hiç kimsenin bilmediğini ve tahmini 2 bin civarında eşek olduğunu belirtti.
“ARAZİYİ, EŞEKLERİN BESLENMESİ İÇİN EKECEĞİZ”
Suphi Coşkun, “Bu eşekler Ziyamet’e kadar gelmiştir. Biz bu eşekleri, bariyerlerin öbür tarafına geçirip, Vakıflar’dan kiraladığımız arazileri de sürüp, bu hayvanların beslenmesi için ekeceğiz. Bunu bugüne kadar kimse yapmadı. 409 dönümü ilk defa biz süreceğiz, bunu hiç kimse sürmüyordu, Dipkarpaz Belediyesi ve Vakıflar İdaresi bir araya gelerek ortak bir çalışma yaptık. Arazilerini bize verdiği için Vakıflar’a teşekkür ediyorum” dedi.
Coşkun, Vakıflar İdaresi’nin yaptığı diğer yardımlara da değindi.

Hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi havanın çok bulutlu, akşam saatlerinde az bulutlu olacağını bildirdi.02 Kasım 2026 Pazartesi 12:36HAVA DURUMU
Cumhuriyet Meclisi bugün toplanacakCumhuriyet Meclisi bugün toplanmayı deneyecek02 Kasım 2026 Pazartesi 12:35KIBRIS
En çok yağış nereye düştü?İskele’de metrekareye 26 kg yağış düştü02 Kasım 2026 Pazartesi 12:34İSKELE
Çeler: Küçük işletmeler desteklenecekTDP Genel Başkanı Zeki Çeler, Güzelyurt’ta esnaf ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Küçük esnafı büyük sermaye karşısında yalnız bırakmayacağız” dedi. Çeler, küçük işletmelerin destekleneceğini ve piyasada adil rekabetin sağlanacağını belirtti.02 Kasım 2026 Pazartesi 12:21KIBRIS
Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grev yapılacakKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), bugün Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grev uygulanacağını duyurdu.02 Kasım 2026 Pazartesi 12:20KIBRIS
Erhürman, Holguin görüşmesi başladıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile bir araya geldi.02 Kasım 2026 Pazartesi 12:19KIBRIS
Kanunsuz avlanmaErgazi-Kilitkaya köyleri arasında 14 numaralı av bölgesinde, bölgede avlanmakta olan kimliği meçhul avcı/lar tarafından açılan ateş sonucu ise, 1 kişi yüzünden yaralanmıştır. Soruşturma devam etmektedir.01 Kasım 2026 Pazar 19:57KIBRIS
Dikkat bu okullarda grev var!KTOEÖS, yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak01 Kasım 2026 Pazar 19:09LEFKOŞA
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.