HRİSTODULİDİS STEWART’I KABUL ETTİ
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Şefi Colin Stewart ile bir araya geldiği belirtildi.

18 Aralık 2024 Çarşamba 10:52
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Şefi Colin Stewart ile bir araya geldiği belirtildi.
“Fileleftheros” internet sayfasının haberine göre Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Hristodulidis ile Stewart görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin, Stewart’ın, 16 Ocak’taki BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak amacıyla gideceği New York ziyareti ışığında yapıldığını ifade etti.
Letimbiotis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Rum tarafının; üzerinde anlaşmaya varılan çerçeveye uygun olarak Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunu ayrıca derhal müzakerelerin başlamasına olanak tanıyacak koşulların yaratılmasına yönelik sarf edilen çabaları bir kez daha yinelediğini belirtti.
Hristodulidis’in ayrıca sadece yeni geçiş kapılarının açılması konusuyla Cumhurbaşkanı Tatar ile ortak bir görüşme gerçekleştirmeye de hazır olduğunu dile getirdiğini, bu görüşmeye 15 Ekim’deki, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de hazır bulunduğu yemekte karar verildiğini belirten Letimbiotis, Hristodulidis’in ocak ayı içerisinde belirli tarihleri de önerdiğini anımsattı.
Stewart’ın öğleden sonra Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşme gerçekleştireceğini ve bu görüşmenin en kısa zamanda gerçekleştirilmesi için Tatar’a bu mesajı ileteceğini ifade eden Letimbiotis, geçiş noktalarıyla ilgili önerilerini sunduklarını ve beklemeye geçtiklerini, geçiş kapılarıyla ilgili görüşmenin her an yapılmasına, tüm yapıcı tavırlarıyla hazır olduklarını da söyledi.
Letimbiotis, Hristodulidis’in, 15 Ekim yemeğinde karar verilen genişletilmiş çoklu konferansın toplanması konusunu ve bu bağlamda BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun bölgeyi ziyaret edecek olması ışığında, müzakerelerin yeniden başlaması perspektifinin araştırılması hedefine sahip çok taraflı konferansın hazırlığı ve ön çalışma sürecini de ele aldığını ifade etti.
DiCarlo’nun Kıbrıs’a gelmesi için bazı önkoşulların bulunup bulunmadığı şeklindeki soru üzerine Letimbiotis, önkoşulun; BM Genel Sekreterin huzurunda bu toplantının yapılmasına karar verilmesi olduğunu söyledi.
Letimbiotis açıklamasının devamında bunun, DiCarlo’nun programı olduğunu, kendilerinin de bilgilendirme beklediğini ifade etti.
DiCarlo’nun Dışişleri Bakanı ile yakın zamanda yaptığı görüşmede, 2025’in başlarında bölgede görüşmeler gerçekleştireceğine dair bizzat bilgilendirmede bulunduğunu ifade eden Letimbiotis, bu görüşmelerin yapılacak olmasından memnuniyet duyduklarını çünkü bu toplantının bir sonuca sahip olması için gerekli ön hazırlıkların ve çalışmaların yapılması gerektiğine de inandıklarını belirtti.
Letimbiotis bir başka soru üzerine, Hristodulidis ile Tatar arasındaki görüşmeye ilişkin olarak, amaçlarının bu görüşmenin yapıcı ve faydalı olması olduğunu dile getirirken önerilerin sunulduğunu yinelemek istediğini, toplantının verimli geçmesini, ilerleme kaydedilmesini istediklerini söyledi.
Letimbiotis, bir sonuca ulaşmak için ikinci bir toplantının yapılması gerekiyorsa elbette ki BM’nin emrinde olacaklarını ayrıca tam bir sonuca ulaşmak için ikinci görüşmenin yapılması konusunda da iyi niyete sahip olduklarını belirtti.
Görüşmede, iyi niyet misyon raporu ile UNFICYP raporunun da ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine Letimbiotis, raporları görmeyi bekleyeceklerini, Stewart’ın bunları BM Güvenlik Konseyi’ne sunacağını ifade etti.
Letimbiotis, kendilerinin de Barış Gücü’nün varlığının önemini dile getireceklerini belirtti.
TDP’de gözler 19 Ağustos’ta: 10 belediye için karar verilecekEkinci, TDP Parti Meclisi’nin 19 Ağustos’ta geriye kalan 10 belediyeye ilişkin kararını vereceğini açıkladı.11 Ağustos 2026 Salı 12:11KIBRIS
Yeniboğaziçi Pulya Festivali’nde, Arem & Armen sahne alacakElektronik müzik sanatçıları Arem & Armen, Yeniboğaziçi Pulya Festivali kapsamında müzikseverlerle buluşacak.11 Ağustos 2026 Salı 12:06KÜLTÜR/ SANAT
Ercan Havalimanı 7 ayda 3 milyon 378 bin 959 yolcu ağırladıErcan Havalimanı 2026’nın ilk yedi ayında 3 milyon 378 bin 959 yolcu ağırlarken, 22 bin 447 uçağa hizmet verdi.11 Ağustos 2026 Salı 12:05KIBRIS
Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasındaki savunma iş birliği programı yenilendiKıbrıs, Yunanistan ve Ürdün’ün, Üçlü Savunma İş Birliği Programı’nın yenilenmesine yönelik anlaşma imzaladığı bildirildi.11 Ağustos 2026 Salı 12:04GÜNEY KIBRIS
Ayşe Öztabay: Denetimsizliğin bedelini toplum ödememeli!TDP Girne İlçe Başkanı Ayşe Öztabay, son bir ayda basına yansıyan ve ikamet izinsiz olduğu sonradan tespit edilen en az 7 kişinin ağır adli olaylarla ilişkilendirildiğine dikkat çekerek, "Denetimsizliğin bedelini toplum ödememeli!" dedi.11 Ağustos 2026 Salı 12:02KIBRIS
Marketten meyve ve dondurma çaldı, tutuklandı!Gazimağusa’da bir marketten meyve ve dondurma çalan zanlı, tutuklandı.11 Ağustos 2026 Salı 09:49GAZİMAĞUSA
Güzelyurt'da yeni döneme doğru... Kansoy CTP'den Belediye başkan adayıCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Aralık ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Güzelyurt Belediyesi için yarışacak adayını belirledi.11 Ağustos 2026 Salı 09:33GÜZELYURT
İngiltere'de bir radyo, yanlışlıkla Kral Charles'ın öldüğünü duyurduİngiltere'de yayın yapan Radio Caroline adlı radyo istasyonunun, İngiltere Kralı III. Charles'ın hayatını kaybettiğini yanlışlıkla duyurması nedeniyle yayın ilkelerini ihlal ettiği belirlendi.11 Ağustos 2026 Salı 09:10İNGİLTERE
Sigara fiyatlarına 10 TL zamSigara ve tütün ürünlerinin fiyatlarına zam geldi. Bazı sigara gruplarında artış 10 TL olurken, Terea fiyatları 135 TL'ye dayandı.11 Ağustos 2026 Salı 08:41KIBRIS
Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacakCuma günü rüzgârın zaman zaman kuvvetli esmesi bekleniyor.10 Ağustos 2026 Pazartesi 19:56KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.