HRİSTODULİDİS, POMPEO İLE GÖRÜŞTÜ
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis dün gittiği ABD’de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü.

07 Kasım 2018 Çarşamba 13:10
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis dün gittiği ABD’de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü. Hristodulidis’in, Pompeo ile görüşmesi öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’le bir araya geldiği ve bu çerçevede “ikili güvenlik ilişkilerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi” konusunda niyet beyanı imzalandığı bildirildi.
Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) Washington kaynaklı haberine göre, Hristodulidis’in Pompeo ve Mitchell ile dünkü görüşmelerinde ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler ve Kıbrıs sorunu ele alındı.
Mithcell ile imzalanan ikili güvenlik ilişkilerini geliştirme ve güçlendirme niyet beyanının “terörle mücadele, denizde ve sınırlarda güvenliğin güçlendirilmesi ve bölgesel güvenliğin ileri götürülmesinde Güney Kıbrıs ve ABD’nin ortak çıkarlarının ileri götürülmekte olduğu kaydedildi.
Hristodulidis ABD Dışişleri Bakanlığı çıkışında Yunan gazetecilere yaptığı açıklamada Wess Mitchell ve Mike Pompeo ile görüşmelerinde hakim olan üç konuyu şu şekilde izah etti:
“- İkili ilişkiler ve bu ilişkilerin bütün düzeylerde güçlendirilmesi ortak arzusu. Bu çerçevede özellikle güvenlik alanında, işbirliğimizi ve bundan sonraki dönemde nasıl hareket edeceğimizi çerçeve içersine koyan beyan imzaladık.
-Bölgeler gelişmeler ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin komşu devletlerle oluşturduğu üçlü işbirlikleri aracılığıyla oynamakta olduğu rol. ABD’nin, yapılmakta olan çalışmayı ve bu üçlü işbirliklerinden ortaya çıkan sonucu tanıması önemlidir, çok yakında bu işbirliklerine ABD’nin de katılmasına dair gelişmeler olacağı beklentisi içerisindeyiz.
-Kıbrıs sorunu. ABD, gerek Genel Sekreter’e, gerek Sayın Lute’un çabalarına destek belirtiyor. Güvenlik ve Garantiler başlığında ve Kıbrıs sorununun çözümü aracılığıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’deki istikrar ve güvenlik sağlayıcı rolünü oynamaya devam etmesi konularında görüş alış verişi fırsatı bulduk.”
Hristodulidis “ABD ile stratejik işbirliklerinin daha da geliştirilmesinin herhangi üçüncü bir ülke aleyhine olmadığını, ortak meydan okumalar ve ortak sorunları göğüslemek için olumlu bir ajanda üzerinde çalıştıklarını, bu ajandanın, aynı ilke ve değerleri paylaşan ve Doğu Akdeniz bölgesi için vizyonu bulunan başka devletlerin de katılımına açık olduğunu” söyledi.
Exxon Mobil’in çalışmalarının başlayacak olması ışığı altında Türkiye’nin bölgeyle ilgili açıklamaları sorulduğunda, Türkiye’nin 6 aydan beri her gün “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını kullanması aleyhine tehdit anlamına gelen” açıklamalar yaptığını iddia eden Hristodulidis, kendilerinin böyle bir taktiği izlemeyeceklerini savundu.
Hristodulidis, enerji alanındaki faaliyetlerin 1982 Deniz Hukuku Sözleşmesi ve uluslararası kukuka dayalı olmasına güvendiklerini de söyledi ve bütün bunların Mitchell ve Pompeo ile görüşmeleri çerçevesinde ele alındığını anlattı. Hristodulidis, şunları ekledi:
“Yinelemek isterim ki egemenlik haklarımızı sorgulayarak Türkiye ile aleni bir diyaloğa girmemiz söz konusu değildir. Enerji planlamalarımız gerektiği gibi devam ediyor. Herhangi bir sorun olmaması için de gerekli, özellikle de önleyici bütün eylemlerde bulunuyoruz”
Politis, Hristodulidis’in bugün ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Güney Kıbrıs-ABD işbirliğinin güçlendirilmesi yöntemlerini ele alacağını, Perşembe günü de New York’a geçerek ABD’nin BM’deki eski daimi temsilcisi Nikky Haley ile BM Barış Gücü konusunu ele alacağını yazdı.
Haravgi haberini “Dışişleri bakanı Doğu Akdeniz’in Enerji Perspektiflerini Görüştü” başlığıyla aktardı.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.