HRİSTODULİDİS: MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPTIM
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in ünlü Yunan müzisyen Mikis Theodorakis için geçen pazartesi günü Girit’te düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa da değindiği belirtildi.

04 Eylül 2024 Çarşamba 18:32
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in ünlü Yunan müzisyen Mikis Theodorakis için geçen pazartesi günü Girit’te düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa da değindiği belirtildi.
Haravgi gazetesinde yer alan habere göre, Hristodulidis, kendi kuşağının, “işgalin bağlarından kurtulma, aynı zamanda Kıbrıs’ın kurtuluşu ve yeniden birleşmesi” sorumluğuna sahip olduğunu iddia etti.
“İşgalin” bugüne kadar süren sonuçlarına atıfta bulunan Hristodulidis, en istikrarlı ve özverili müttefikleri olan Yunanistan’la tam iş birliği içerisinde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına dair koşulları meydana getirmek için çalıştıklarını söyledi.
Kıbrıs Helenizminin, Yunanistan ve kardeş Yunan halkının 50 yıl boyunca hayatta kalma, kalkınma ve adalet mücadelelerine verdiği dayanışma ve destekle ilgili duyduğu memnuniyeti de ifade eden Hristodulidis, güçlü bir Yunanistan’ın Rum Yönetimi’nin güçlü müttefiki olduğu gibi bölgede istikrar ve güvenlik kutbu olduğunu savundu.
“Vizyonlarının işgal ordusu, garantörler ve koruyucuların olmadığı bir vatan” olduğunu söyleyen Hristodulidis, seçildiği ilk günden bu yana müzakerelerin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun BM kararları ile AB ilke ve değerlerine uygun bir şekilde çözülmesi için insani anlamda mümkün olan her şeyi yaptığını öne sürdü.
Hristodulidis, mevcut durumun kendileri açısından bir tercih olmadığı ve bunun hiçbir durumda Kıbrıs’ın geleceği olamayacağına dair bilindik tezini de yineledi.
Nikos Hristodulidis Kıbrıs sorununun çözülmesi için güçlü ve kuvvetli bir iç cephenin lafta değil pratikte var olmasının gerekli bir ön koşul olduğunu da ifade etti.
Konuşmasında Mikis Theodorakis’in yaptığı çalışmalar ve kişiliğine de atıfta bulunan Hristodulidis, Theodorakis’in gerçekten Helenizmin geleceği için mücadele ettiğini ve her daim Rum halkının mücadelelerinde hazır bulunduğunu öne sürdü.
AKEL’den çağrı
Gazetede yer alan başka bir habere göre, AKEL, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’i müzakerelerin yeniden başlaması konusuyla ilgili tezini netleştirmeye çağırdı.
Gazeteye göre, AKEL, Rum hükümeti sözcü yardımcısının Guterres çerçevesiyle ilgili kısa süre önce yaptığı açıklamalardan dolayı Hristodulidis’e müzakerelerin yeniden başlaması noktası ve Guterres çerçevesiyle ilgili tezini açıkça ifade etme çağrısı yaptı.
Hristodulidis’in müzakerelerin Guterres çerçevesi temelinde 2017 yılında kaldığı yerden yeniden başlamasını isteyip istemediğini açıklığa kavuşturması gerektiği kaydedildi.
Haberde, Rum hükümeti sözcü yardımcısının Guterres çerçevesi ve siyasi eşitlik konusunda geçen pazartesi yaptığı açıklamaların kafa karışıklığına ve ciddi soru işaretlerine neden olduğu ifade edildi.
AKEL, Rum hükümetinin Guterres çerçevesinin başlıklardan oluşmadığını, bunun Kıbrıs sorunuyla ilgili temel konulardaki görüş birliklerinin ileri bir safhasını teşkil ettiğini ve müzakere kazanımlarıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunun bilinmesi gerektiğini savundu. Siyasi eşitliğin de sadece BM’nin ilgili kararlarında tanımlanmadığını ve bunun müzakerelerdeki görüş birliklerinde belirli bir içerik kazandığı vurgulandı.
2017 yılındaki konferansta bu meselenin neredeyse tamamen çözüme kavuştuğunu öne süren AKEL, “Eğer bunlar hükümet açısından net değilse, hükümet tarafından BM ve uluslararası topluma hangi mesajlar gönderildiğini sormakta yarar var” ifadesini kullandı.
Sadettin Saran'a hapis cezasıFenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.04 Haziran 2026 Perşembe 13:19FUTBOL
İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyorYapay zeka alanındaki ilerlemeler ve düşen üretim maliyetleri, insansı robot sektörüne yönelik yatırımları yeni bir boyuta taşıdı. Fiziksel yapay zeka yatırımları 6 milyar doları aşarken, finans devleri ve analistler bu kategoriyi yapay zeka devriminin en04 Haziran 2026 Perşembe 12:55TEKNOLOJİ
Rum basını Güney Kıbrıs-Kazakistan zirvesini değerlendirdi: Doğrudan uçuşlar başlıyorRum basını, Nikos Hristodulidis’in Kazakistan ziyaretini iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirirken, Astana’da büyükelçilik açılması ve doğrudan uçuşların başlamasını ziyaretin önemli kazanımları olarak öne çıkardı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:39GÜNEY KIBRIS
Turizm Polisleri Yeni Sezonla Birlikte Göreve BaşladıTurizm Polisleri, yeni sezonla birlikte İskele Makenzi Plajı, Lefkoşa Surlariçi ve Girne Antik Liman’da sahadaki görevlerine başladı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:37İSKELE
Lefkoşa–Girne yolu, çalışmalar nedeniyle 30 Haziran'a kadar kapalıİrsen Küçük Köprülü Kavşağı ile Gönyeli Çemberi arasındaki Lefkoşa yönü, yol çalışmaları nedeniyle bugünden itibaren trafiğe kapatıldı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:35KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta Düğün Yemeği Kabusa Döndü: 21 Kişi Hastaneye KaldırıldıGüney Kıbrıs'ın Limasol kentinde düzenlenen bir düğün resepsiyonunun ardından onlarca kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle rahatsızlandı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:30GÜNEY KIBRIS
Yer Girne... 9 kilo uyuşturucunun piyasaya sürülmesi engellendiPolis Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Girne’de dün akşam gerçekleştirilen “Hedef Operasyonu” kapsamında yüklü miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi.04 Haziran 2026 Perşembe 12:29KIBRIS
Sıcaklık 34 dereceye kadar çıkacakİlerleyen günlerde sıcaklık iç kesimlerde 34 dereceye kadar çıkacak, bugünden itibaren hava dört gün boyunca açık ve az bulutlu; hafta başından itibaren ise parçalı bulutlu olacak.04 Haziran 2026 Perşembe 12:28HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?04 Haziran 2026 Perşembe 09:32KIBRIS
İskele ve köylerde Su hatlarını yenileme çalışmaları devam ediyorSu İşleri Birimi Teknik Ekibi, Noyanlar Site 2’de su hattını değiştiriyor 04 Haziran 2026 Perşembe 09:16İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.