HRİSTODULİDİS LÜBNAN’DA: GÜNCELLENMİŞ MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE ANLAŞMASI İMZALANIYOR
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Beyrut ziyaretinde, Güney Kıbrıs ile Lübnan arasında 2007’de imzalanan ancak onaylanmayan Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının güncellenmiş versiyonunun imzalanması bekleniyor.

26 Kasım 2025 Çarşamba 12:36
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bugünkü Lübnan ziyaretini, Güney Kıbrıs ile Lübnan arasında güncellenmiş Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzalamak için gerçekleştireceği bildirildi.
POLİTİS
Politis “Kıbrıs-Lübnan: MEB İmzalıyorlar” başlıklı haberinde Rum yönetiminin, Hristodulidis’in Beyrut ziyaretinin amacını gizli tutmasına rağmen “Politis to the point”in (gazetenin web sayfasındaki İngilizce bölümü) Lübnan Devlet Başkanı Joseph Aoun ile görüşmesinde yapılacak iki açıklamadan birinin, deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması olacağı yönünde bilgi aldığını aktardı.
Habere göre, Lübnan Bakanlar Kurulu’nun bir ay önce onayladığı anlaşma, Güney Kıbrıs ile Lübnan arasında 2007’de imzalanan ancak Lübnan Meclisi'nin onaylamadığı anlaşmanın güncellenmiş bir versiyonu.
Haberde, Lübnan’ın, tanımadığı bir ülkeyle yapılması nedeniyle 2022’de ABD’nin arabuluculuğunda İsrail ile vardığı gayriresmi deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını Meclis yerine o zamanki devlet başkanı Mişel Avn’ın onaylaması usulünü uygulamaya karar verdiği hatırlatıldı.
Habere göre bugün Güney Kıbrıs-Lübnan MEB anlaşması da büyük olasılıkla aynı yöntemle imzalanacak. Anlaşma Lübnan’daki iç onay (devlet başkanı ya da bir bakanın emirnamesi aracılığıyla) ve Rum meclisinde onaylanması sonrasında yürürlüğe girecek.
Habere göre Rum yönetimi ve Lübnan hükümeti, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne taraf ülkeler olarak deniz sınırlarını belirlemek için “ortay hat” yöntemini uygulamayı kararlaştırdı.
Rum Yönetimi'nin Mısır ve İsrail ile yaptığı anlaşmalarda da aynı yöntemi kullandığı belirtilen haberde, anlaşmanın yeni versiyonuna Lübnan-İsrail kuzey sınırını temel alan, Lübnan-Suriye kuzey sınırını da belirleyen ve yine ortay hat yönteminin kullanıldığı değişiklikler getirildi.
Bütün müdahiller katıldığında Güney Kıbrıs, Lübnan ve Suriye sularının buluştuğu noktanın birleştirilmesine olanak tanıyacak bir standart da eklendi.
Gazete, Güney Kıbrıs ile Lübnan’ın deniz bölgelerini sınırlandırma anlaşmasıyla birlikte artık Suriye’nin Lübnan, Türkiye ve muhtemelen Güney Kıbrıs ile benzer görüşmelere girme yolunun açılmakta olduğunu ancak Suriye’nin mevcut devlet başkanı Ahmed El Şara’nın ulusal ilgi alanıyla ilgili hassas müzakerelere katılıp katılamayacağının belirsiz olduğunu yazdı.
Habere göre Hristodulidis, Beyrut ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada iki önemli konuyla ilgili açıklama yapılacağını söylemiş ancak siyasi nedenlerden dolayı detay vermemişti. Rum Sözcü Konstantinos Letimbiotis, Beyrut’ta yapılacak açıklamaların “enerji iş birliği ve geniş bölgesel yönlerle” ilgili olduğunu söylemişti.
Haberde, Hristodulidis ve Aoun’un bugün bölgesel gelişmeler, güvenlik ve istikrar ve ortak ilgi alanındaki iş birliklerini de ele alacağı belirtildi ve Güney Kıbrıs’ın, Lübnan’ın dayanıklılık ve istikrarının güçlendirilmesine büyük önem verdiği ve Lübnan-AB ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesi taahhüdüne bağlı olduğu savunuldu.
Habere göre Beyrut ziyaretinde Hristodulidis’e Sözcü Konstantinos Letimbiotis, Avrupa Konuları Müsteşarı Marilena Rauna ve Milli Güvenlik Danışmanı Tasos Conis, Başkanlık Diplomatik Büro Şefi Doros Venezis ve bürokratlar eşlik edecek. Bu bağlamda bugün açıklama yapılması beklenebilecek konuların; “komşu ülkelerle olası bölgesel iş birliği, Dünya Bankası’nın Lübnan-Güney Kıbrıs elektrik bağlantısıyla ilgili inceleme başlatması, enerji özerkliğiyle ilgili teknik bilgi alışverişi, kapsamlı bir AB-Lübnan stratejik anlaşmasıyla ilgili görüşmelerin başlaması ve düzensiz göç konusunda ileri iş birliği” olduğu belirtildi.
FİLELEFTHEROS
Fileleftheros “Enerji Konuları İçin Lübnan’a” başlıklı haberinde Hristodulidis ve hükümetinin bugünkü Beyrut ziyaretinin amacını açıklamaktan "ısrarla kaçındığını", Hristodulidis’in gazetecilerin ilgili sorularına “iki önemli konu için gidiyorum, bunları Lübnan’da açıklayacağım. İletişim ve siyasi sebepler gibi birçok nedenden dolayı, müsaade edin bugün açıklamayayım” dediğini aktardı.
Habere göre Hristodulidis ve beraberindekiler Beyrut’a saat 11.00 sularında ulaşacak, havalimanında Lübnan Bayındırlık ve Taşımacılık Bakanı Fayez Rasamni tarafından karşılanacak, Lübnan Başkanlık sarayına giderek Lübnan Devlet Başkanı Joseph Aoun tarafından resmi törenle karşılanacak.
Hristodulidis ile Aoun önce baş başa görüşecek ardından heyetler arası görüşmelere geçilecek. İkilinin, saat 12.30 sıralarında ortak açıklama yapmaları ve ardından çalışma yemeğine geçmeleri ve Hristodulidis’in Lübnan Başkanlık Sarayı’ndan saat 14.00’te ayrılması bekleniyor.
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?04 Haziran 2026 Perşembe 09:32KIBRIS
İskele ve köylerde Su hatlarını yenileme çalışmaları devam ediyorSu İşleri Birimi Teknik Ekibi, Noyanlar Site 2’de su hattını değiştiriyor 04 Haziran 2026 Perşembe 09:16İSKELE
Mağusa Futbol Masterleri Bakü’deMağusa Futbol Masterleri Derneği, 2026 yılındaki ilk yurt dışı organizasyonu kapsamında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de temaslarda bulunuyor.04 Haziran 2026 Perşembe 09:08KIBRIS
KTTO: “Enerji Sorunu Yeni Zamlarla Çözülemez”Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (Kıb-Tek) elektrik tarifelerine yaptığı son zamma ilişkin yazılı açıklama yayımlayarak, enerji sorununun yeni fiyat artışlarıyla çözülemeyeceğini vurguladı.04 Haziran 2026 Perşembe 09:05KIBRIS
Erhürman’dan Milli Takıma tebrik telefonuCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, CONIFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Canton Ticino ile karşılaşan ve sahadan 5-1’lik galibiyetle ayrılan milli takımı tebrik etti.04 Haziran 2026 Perşembe 09:02KIBRIS
Üst düzey görev değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımlandıResmi Gazete’nin 2 Haziran 2026 tarihli özel sayısında yayımlanan kararlarla bazı üst düzey bürokratların görev yerleri değiştirildi.04 Haziran 2026 Perşembe 09:00KIBRIS
Küçükbaş hayvan bildirimleri 30 Haziran’a kadar yapılabilecekVeteriner Dairesi, küçükbaş hayvanların kaydı için üreticilerin 30 Haziran’a kadar bildirim yapması gerektiğini duyurdu.03 Haziran 2026 Çarşamba 18:13KIBRIS
CTP kitle toplantılarına Lefkoşa’dan başladıCTP hem yerel hem de merkezi yönetimler için hazırlıklarını sürdürüyor03 Haziran 2026 Çarşamba 17:51LEFKOŞA
Kemal Baykallı: Bu ülkenin en büyük ihtiyacı adalet duygusunun yeniden inşasıdırToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Dış İlişkiler ve Dijital Diplomasi Sekreteri Kemal Baykallı, Kanal T’de Pınar Gözek’in hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.03 Haziran 2026 Çarşamba 16:17KIBRIS
Caesar Larnaka Gençler Birliği final serisine farklı başladıKılıf & Kılıf Pro Lig Final Serisi’nin açılış maçında China Bazaar Ada’yı 81-49 mağlup eden Caesar Larnaka GB, seride 1-0 öne geçerek şampiyonluk yolunda önemli bir avantaj yakaladı03 Haziran 2026 Çarşamba 13:28BASKETBOL
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.