HRİSTODULİDİS, ERDOĞAN’I GÜNEY KIBRIS’TAKİ AB ZİRVE TOPLANTISI’NA DAVET EDECEK
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Güney Kıbrıs’ta 23 Nisan 2026’da yapılacak AB Zirve Toplantısı’na Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı davet edeceği bildirildi.

01 Temmuz 2025 Salı 12:48
Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ın ocak ayında devralacağı AB Konseyi Dönem Başkanlığı sürecinde, AB ülkelerinin katılacağı, Orta Doğu ile geniş bölgeye odaklanacak bir zirve toplantısı yapılmasını Orta Doğu ile AB’yi yakınlaştırmayı hedeflediğini yazdı.
Gazeteye göre, Hristodulidis dün, yabancı gazetecilere verdiği röportajda, niyetinin Erdoğan’ı da bu toplantıya davet etmek olduğunu söyledi.
“RESTISPOLITICS”e konuşan Hristodulidis, AB’nin Orta Doğu bölgesinden uzak kaldığını ve Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı süresince, AB’nin Orta Doğu’ya daha iyi bir yaklaşım sergilemesini hedeflediklerini belirtti.
“Coğrafya değiştirilemez” diyen Hristodulidis, tehlikeli patikalardan yürüyen bir komşu yerine AB’ye yakın bir komşu istediklerini dile getirerek, bunun da Türkiye’nin Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmene bağlı olduğunu kaydetti.
Gazete, Hristodulidis’in dün AB Konseyi Dönem Başkanlığı ofislerini de ziyaret ettiğini ve Avrupa Konuları Müsteşarı Marilena Rauna ile görüştüğünü yazdı.
Habere göre, Rauna, Hristodulidis’i kabulünde yaptığı açıklamalarda, AB Konseyi Dönem Başkanlığı’yla ilgili resmi takvimi hazırlayıp Hristodulidis’e sunduklarını ve dönem başkanlığındaki öncelikler için istişarelerin sürdüğünü söyledi.
Rauna, görüşmelerle ilgili ön hazırlıkların da tamamlanma aşamasında olduğunu ve üst düzey toplantıların “Filoksenia Kongre Merkezi”nde gerçekleşeceğini kaydetti.
Gazete, Hristodulidis’in ise AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın ulusal bir misyon olduğunu ve AB içerisindeki güvenilir ve güçlü mevcudiyet hedefine hizmet ettiğini söylediğini yazdı.
AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın Güney Kıbrıs için bulunmaz bir fırsat olduğuna işaret eden Hristodulidis, bu sayede ülkenin kaliteli ve olumlu karakteristiklerini gösterme, faydalılık rolünü yalnızca sözlerle değil eylemlerle ifade etme ve büyük Avrupa ailesinde güvenilir bir ortak olduğunu ispatlama imkanı bulacaklarını söyledi.
Öte yandan Alithia gazetesine göre, Hristodulidis’in Erdoğan’a davet yapma niyetini yorumlayan siyasi çevreler ise “Daveti kabul edip, Kıbrıs’a Ercan Havalimanı üzerinden geldiğinde, kendisini Metehan Kapısı’nda mı karşılayacak?” sorusunu yöneltti.
Aynı çevreler, Erdoğan’ın Güney Kıbrıs’ı tanıyıp tanımadığını veya yeni Avrupa-Asya Zirvesi’nden sonra tanıyıp tanımayacağı sorusunu da yöneltti.
Basın-Sen: Asgari ücrete artış yoksa özel sektör emekçisinin geliri daha da erir, Verilen mücadele tüm emekçiler içinBasın-Sen tarafından yapılan açıklamada, meselenin yalnızca kamu çalışanlarıyla sınırlı olmadığı ifade edilerek, hayat pahalılığı artışı uygulanmadığında asgari ücrete de artış yapılmayacağına dikkat çekildi.30 Mart 2026 Pazartesi 09:19KIBRIS
Hayat durdu! Sınavlar yapılmadı, Belediyelerde çalışanlar iş bıraktı!Hükümetin hayat pahalılığını dondurma kararı sonrası sendikalar bugün grevde. 3 noktada toplanacak sivil toplum örgütleri Meclis’e yürüyecek.30 Mart 2026 Pazartesi 09:16KIBRIS
Hava parçalı ve az bulutlu olacakMeteoroloji Dairesi'nin tahminine göre, bölgenin alçak basınç sistemi ile buna bağlı cephe sisteminin etkisi altında kalması bekleniyor.30 Mart 2026 Pazartesi 08:21HAVA DURUMU
Kuzey Kıbrıs'ta hayat duracak! Grev kaç gün sürecek? Sınavlar yapılabilecek mi? Sağlık hizmetleri duracak!Kuzey Kıbrıs'ta hayat duracak! Grev kaç gün sürecek? Sınavlar yapılabilecek mi? Sağlık hizmetleri duracak!29 Mart 2026 Pazar 21:00KIBRIS
Şap krizi hellimi vurduGüney Kıbrıs’ta şap hastalığı nedeniyle küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş, “Menşei İsmi Korumalı Ürün” hellimde zorunlu yüzde 51 süt oranının karşılanmasını riske attı. Üreticiler ise bu oranın yüzde 20’ye çekilerek güncellenmesini önerdi.29 Mart 2026 Pazar 15:10KIBRIS
Meclis Genel Kurulu toplanacakMeclis Başkanı Ziya Öztürkler başkanlığındaki 39’uncu birleşimin saat 10.00’da yapılması bekleniyor.29 Mart 2026 Pazar 14:35KIBRIS
Seçimsiz TDP Kurultayında PM'de görev alacaklar belirlendi, işte tam listeKurultayda TDP’nin yeni Parti Meclisi üyeleri de belirlendi.29 Mart 2026 Pazar 14:19KIBRIS
Washington Post- ABD, İran'da 'haftalarca' sürecek kara operasyonlarına hazırlanıyorWashington Post'a göre, Başkan Donald Trump henüz Savaş Bakanlığı'nın işgal planlarından hiçbirini onaylamadı.29 Mart 2026 Pazar 13:28ORTADOĞU
Çeler yeniden genel başkan seçildiToplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) 9. Olağan Kurultayı bugün The Paradise Park’ta yapıldı29 Mart 2026 Pazar 12:47KIBRIS
Girne-Tatlısu Anayolu’nda Trafik Kazası: 3 Yaralı29 Mart 2026 tarihinde saat 06.30 sıralarında, Girne-Tatlısu Anayolu’nun 15-16’ncı kilometreleri arasında meydana gelen trafik kazasında üç kişi yaralandı.29 Mart 2026 Pazar 12:45KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.