'HER YIL 100 MİLYAR STERLİNLİK KARA PARA İNGİLTERE'DE AKLANIYOR'
Uluslararası Şeffaflık Örgütü İngiltere yapılanması kıdemli araştırmacısı Cowdock: "İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu’na göre her yıl 100 milyar sterlinin üzerinde para İngiltere üzerinden aklanıyor." dedi.

23 Kasım 2018 Cuma 12:35
İngiltere’nin başkenti ve dünyanın en büyük finans merkezi Londra’da yılda toplam hacmi 100 milyar sterlini aşan kara paranın aklandığı tahmin ediliyor.
Londra’nın küresel kara para aklama faaliyetlerindeki rolüne ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Uluslararası Şeffaflık Örgütü İngiltere yapılanması kıdemli araştırmacısı Ben Cowdock, “İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu’na (NCA) göre her yıl 100 milyar sterlinin üzerinde para İngiltere üzerinden aklanıyor. Bu paralar dünyanın dört bir yanından geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Küresel para aklama faaliyetlerinin ağırlıklı olarak Londra’da üzerinden yapıldığının altını çizen Cowdock, “Londra, her yıl trilyonlarca sterlinin içinden geçtiği bir küresel finans merkezi. Kara para aklayanlar için yasa dışı kaynaklardan elde edilen parayı diğer kaynakların arasında saklamak ve aklamak kolay. Londra aynı zamanda kara paranın aklanmasına yardımcı olan profesyonellere sahip.” değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere’de her yıl toplam değeri 4,4 milyar sterlini bulan gayrimenkulün kara para aklama amacıyla satın alındığını belirten Cowdock, bu satın alımların yaklaşık beşte birinin sadece Rus zenginler tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.
Danske Bank skandalındaki İngiliz şirketlerin rolü
Cowdock’un açıklamaları son dönemde yakın tarihin en önemli kara para aklama skandalını hatırlatması açısından da önemli. Bu skandalda da İngiliz şirketlerin rol oynadığı düşünülüyor.
Dankse Bank’ın eski yöneticilerinden Howard Wilkinson, yakında zamanda 2007-2015'te Danske Bank’ın Estonya’daki şubesi üzerinden geçen yaklaşık 200 milyar avro hacmindeki kara paranın üç muhabir bankaya transfer edilerek aklandığını açıklamıştı.
Uluslararası bir haber ajansının 21 Kasım’daki haberinde ise bu üç bankanın Deutsche Bank, JPMorgan ve Bank of America olduğu belirtilmişti.
Otoriterlerle iş birliği yaparak bu zamana kadar bilinen en büyük kara para aklama operasyonunu gün yüzüne çıkaran Wilkinson 21 Kasım’da Avrupa Birliği Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada skandalda Londra’nın rolünü bir kez daha vurguladı.
Wilkinson, “İngiltere’nin rolü tam bir rezalet. Sınırlı yükümlülük bazlı ortaklıklar uzun yıllardır suistimal ediliyor.” şeklinde konuştu.
Wilkonson’ın son açıklamalarını değerlendiren Uluslararası Şeffaflık Örgütü İngiltere Kıdemli Araştırmacısı Ben Cowdock ise İngiliz şirketlerin skandaldaki rolüne işaret ederek, “İngiltere’de şirketler uzun zamandır kara para aklayanlar tarafından kullanılıyor. İngiltere’de toplam hacmi 80 milyar sterlini bulan kara para aklama faaliyetine karışmış 766 şirket belirledik. Halihazırda İngiltere’de kara para aklayanlar için İngiltere’de şirketlere erişim sağlamak çok kolay.” değerlendirmesinde bulundu.
"İngiltere kilit önemde"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü İngiltere yapılanmasının direktörü Robert Barrington ise İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House için mayıs ayında kaleme aldığı makalede, “İngiltere küresel para aklama faaliyetlerinde bulunanlar için kilit önemde bir destinasyon. Dikkate değer seviyede para aklanıyor. Bu işte aracılık yapanlar var.” ifadelerini kullanmıştı.
İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu'nun (NCA) resmi sitesinde ise "Uluslararası boyutta kara para aklama faaliyetlerinin hacmine ilişkin eldeki en iyi tahmin, 2009 yılında küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2,7'sine eşit olduğu, yani 1,6 trilyon ABD dolarına eşit olduğu yönünde. NCA yüzlerce milyar İngiliz sterlinin İngiltere'deki bankalar ve iştirakleri üzerinden aklandığını değerlendirmektedir." ifadelerine yer veriliyor.
Güney Kıbrıs’ı sarsan seri cinayetler belgesel olduGüney Kıbrıs’ta 2016-2018 yılları arasında 7 kadın ile 1 kız çocuğunu öldüren Rum Milli Muhafız Ordusu Teğmeni Nikos Metaxas’ın işlediği seri cinayetler belgesel oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:09GÜNEY KIBRIS
Fileleftheros: Erhürman metodoloji konusunda BM’yi ikna ettiFileleftheros’ta yayımlanan analizde, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın Kıbrıs sorununda izlenecek metodoloji konusunda kendi çizgisini Birleşmiş Milletler’e kabul ettirmeyi başardığı ileri sürüldü.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:08KIBRIS SORUNU
Arıklı, Dr. Bibi’nin YDP’ye katıldığını duyurduArıklı, yaklaşık 30 yıldır ailesiyle birlikte KKTC’de yaşayan Pakistan asıllı Dr. Nargis Zakaria Bibi’nin YDP’yi tercih ettiğini açıkladı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:06KIBRIS
Seçime doğru... Meclis 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak!Seçime doğru... Edinilen bilgilere göre Cumhuriyet Meclisi 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak ve erken Milletvekilliği Genel Seçimi ile ilgili yasalar görüşülecek.08 Ağustos 2026 Cumartesi 17:52KIBRIS
TDP’de eski vekiller devreye girdi: 6 ilçede ve Gönyeli’de aday çıkarılması gündemdeİki seçimin aynı anda yapılma ihtimali ve CTP ile özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) özelinde yaşanan sıkıntılar, TDP’de adaylık stratejisinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:38KIBRIS
Tarım Bakanlığı: Zararlılara karşı doğal mücadelede büyük ilerleme sağlandıTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, sürdürülebilir tarım ve çevre dostu üretim hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında, Asya Turunçgil Pisillidi ve Kaktüs Koşnili zararlılarına karşı doğal mücadele yöntemlerinin başarıyla uygulandığını ve08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:26KIBRIS
Erhürman, Alagadi Fest'e katıldıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, eşi Nilden Bektaş Erhürman ile Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Alagadi Fest'e katıldı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:22KIBRIS
Barçın: Hükümet hayat pahalılığını tam yansıtmayı garanti etmiyorCTP Milletvekili Devrim Barçın, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 2027-2029 Orta Vadeli Mali Plan üzerinden hükümete eleştirilerde bulundu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:46KIBRIS
Redif Ekinci’den seçim mesajı: “TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak”Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, partinin Meclis’teki sandalye sayısına bakılarak küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, “TDP tabela partisi değildir. Çok yakında bu ülkede, TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak” dedi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:42KIBRIS
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ile mutabakatın uygulanmasını destekliyoruzİran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile 14 Haziran'da varılan mutabakatın uygulanmasını desteklediklerini söyledi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:41ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.