HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ MİYOP: GÖRME YETİSİNİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALI?
Dünya genelinde yapılan bir analiz, çocukların görme yetisinin giderek kötüleştiğini ve her üç çocuktan birinin artık miyop olduğunu, yani uzaktaki nesneleri net göremediğini ortaya koyuyor.

30 Eylül 2024 Pazartesi 20:37
Araştırmacılar, çocukların ekran başında daha fazla, açık havada ise daha az zaman geçirmelerine neden olduğu için Covid karantinalarının görme yetisi üzerinde olumsuz bir etki yarattığını söylüyor.
Çalışma, miyopluğun giderek büyüyen küresel bir sağlık sorunu olduğu ve 2050 yılına kadar milyonlarca çocuğu daha etkileyeceği uyarısında bulunuyor.
Çocuklar arasında miyop en fazla Asya'da yaygın. Japonya'daki çocukların yüzde 85'i, Güney Kore'deki çocukların yüzde 73'ü, Çin ve Rusya'da ise yüzde 40'tan fazlası miyop.
British Journal of Ophthalmology dergisinde yayınlanan çalışma, altı kıtada 50 ülkeden beş milyondan fazla çocuk ve genci kapsayan araştırmayı inceledi.
Veriler, 1990 ile 2023 yılları arasında miyopluğun üç kat artarak yüzde 36'ya yükseldiğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, Covid pandemisinden sonraki artışın “özellikle dikkat çektiğini” söylüyor.
Miyopluk genellikle ilkokul yıllarında başlıyor ve yaklaşık 20 yaşında gözün büyümesi durana kadar kötüleşme eğilimi devam ediyor.
Miyop Doğu Asya'da çok daha yaygın.
Bu aynı zamanda genetiğe de bağlı. Ancak Singapur ve Hong Kong gibi yerlerde çocukların eğitime özellikle küçük yaşta (2 yaşında) başlaması gibi başka faktörler de var.
Araştırmalara göre, çocukların ilk yıllarında kitaplara ve ekranlara odaklanmış halde daha fazla zaman geçirmeleri göz kaslarını zorlayarak miyopluğa yol açabiliyor.
Türkiye'den uzmanlar benzer durumun Türkiye için de geçerli olduğunu söylüyor.
Okullaşmanın 6 - 8 yaşlarında başladığı Afrika'da miyopluk Asya'ya kıyasla çok daha az yaygın.
Dünya genelinde milyonlarca insanın Covid kısıtlamaları sırasında uzun süre kapalı ortamlarda kalması nedeniyle de çocukların ve gençlerin görme yetisi zarar gördü.
Araştırmacılara göre, “Ortaya çıkan kanıtlar, pandemi ile genç yetişkinler arasında görme bozukluğunun hızlanması arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteriyor”.
Kızlarda daha yaygın

Araştırma, 2050 yılına kadar miyopun dünya genelindeki gençlerin yarısından fazlasını etkileyebileceğini öngörüyor.
Çalışmaya göre, kız çocukları büyüdükçe okulda ve evde açık hava etkinlikleri için daha az zaman harcama eğiliminde oldukları için, erkeklere göre daha yüksek oranlara sahip olabilirler.
Ergenlik de dahil olmak üzere kız çocuklarının büyüme ve gelişmesi daha erken başlıyor, bu da daha erken yaşta miyop olmaları anlamına geliyor.
Araştırmacılar, 2050 yılına kadar Asya'nın yaklaşık yüzde 69 miyop oranıyla diğer tüm kıtalara kıyasla en yüksek seviyelere ulaşması bekleniyor; gelişmekte olan ülkelerin de yüzde 40'a ulaşabileceği belirtiliyor.
Çocukların görme yetisi nasıl korunabilir?
Göz uzmanları, çocukların miyop olma ihtimallerini azaltmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:
- Özellikle 7-9 yaş arasında her gün en az iki saat dışarıda vakit geçirmeliler. Bu konuda fark yaratan şeyin güneş ışığı mı, açık havada yapılan egzersiz mi ya da çocukların gözlerinin daha uzaktaki nesnelere odaklanması mı olduğu net değil.
- Çocuklar daha erken yaşta göz kontrolüne götürülmüş olsa bile, özellikle 7-10 yaşlarında göz testine götürülmeli.
- Ebeveynler de çocuklarını dikkatli gözetlemeli: Miyopluk aileden geçer; siz miyopsanız, çocuklarınızın da miyop olma ihtimali diğerlerine göre üç kat daha fazladır.
Tedavisi var mı?
Miyopi tedavi edilemiyor, ancak gözlük veya lenslerle düzeltilebiliyor.
Takılan özel lensler, gözün farklı şekilde büyümesini teşvik ederek, küçük çocuklarda miyopluk gelişimini yavaşlatabilir, ancak bunlar pahalı.
Bu özel lenslerin çok popüler olduğu Asya'da ayrıca açık havada ders havası yaratmak üzere, boydan boya camla kaplı sınıfların sayısı da artıyor.
Yüksek miyopluk oranlarının ileri yaşlarda birçok olağandışı göz rahatsızlığına yol açabileceğinden endişe ediliyor.
Miyop belirtileri neler?
- Okulda tahtayı görmede ve kelimeleri uzaktan okumakta zorluklar
- Televizyona veya bilgisayara yakın oturmak ya da cep telefonunu veya tableti yüze yakın tutmak
- Baş ağrısı çekmek
- Gözleri sık sık ovuşturmak
Zeki Çeler: Biz Kimseyi ayırmadan, herkes için eşitlik istiyoruzToplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Zeki Çeler, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yürütülen tartışmaları değerlendirerek, TDP’nin adada yaşayan herkesin eşit haklara kavuşmasını savunduğunu söyledi.26 Haziran 2026 Cuma 11:46KIBRIS
ARUCAD, THE Impact Rankings 2026’da Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar Alanında Dünyanın İlk 400 Üniversitesi Arasında Yer AldıARUCAD, Times Higher Education (THE) Impact Rankings 2026 sonuçlarına göre Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında beş farklı alanda dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer aldı26 Haziran 2026 Cuma 11:33ARUCAD
Yakın Doğu Üniversitesi’nde “Mezuniyet Şöleni”nin İkinci Gününde 809 Öğrenci Daha Kep Attı!Yakın Doğu Üniversitesi’nde “Mezuniyet Şöleni”, NEU Event Park’ta ikinci gününde de coşkuyla sürdü. İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık, Spor Bilimleri, Turizm fakülteleri ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan 809 öğrenci keplerini fırlattı.26 Haziran 2026 Cuma 10:01YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
İskele Festivali BaşlıyorKKTC’nin en köklü festivali Geleneksel İskele Festivali bu akşam (26 Haziran) başlıyor. Bu yıl 54. yılını kutlayacak İskele Festivali’nin karnaval havasında geçecek resmi açılış töreni saat 19.00’da İskele Ecevit Meydanı’nda yer alacak26 Haziran 2026 Cuma 09:58İSKELE
Hamitköy'de altyapı ve asfaltlama çalışması yapılacakHamitköy'deki İsmail Tilki Sokak'ta bugün altyapı ve asfaltlama çalışması yapılacak. Belediye, çalışmalar tamamlanıncaya kadar sürücülerden trafik yönlendirme ve işaretlerine uymalarını istedi.26 Haziran 2026 Cuma 09:56KIBRIS
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Coğrafyası” kitabının tanıtım ve imza etkinliği yapıldı“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Coğrafyası” adlı kitabın tanıtım ve imza etkinliği Lefkoşa’da Saçaklı Ev’de yapıldı.26 Haziran 2026 Cuma 09:55KIBRIS
Hafta sonu hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının 38 dereceye kadar yükseleceğini duyurdu.26 Haziran 2026 Cuma 09:54HAVA DURUMU
Kurlarda son durum: Dolar zirvedeSerbest piyasada Amerikan Doları 46,62 TL, Euro 53,08 TL, İngiliz Sterlini ise 61,60 TL’den işlem görüyor.26 Haziran 2026 Cuma 09:54PARA BORSA
UBP'nin belediye başkan adayları açıklandıÜstel mevcut belediye başkanlarının büyük bölümüyle yola devam edeceklerini, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkan adayı olarak ise İbrahim Erbildim'i açıkladı.25 Haziran 2026 Perşembe 17:16KIBRIS
3'üncülük kavgası büyüyor.. Canım benim, Kıbrıslı Rum fanatiklerin sözcülüğünü yapmaktan vazgeçArıklı'nın daha önce Kemal Baykallı'ya hitaben kullandığı "Canım benim" ifadesine aynı üslupla karşılık veren Çeler, "Canım benim, Kıbrıslı Rum fanatiklerin sözcülüğünü yapmaktan vazgeç de kendi toplumunun çıkarlarına odaklan." ifadelerini kullandı.25 Haziran 2026 Perşembe 16:45KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.