HAYVAN ÜRETİCİLERİ ÇOK ÖFKELİ
Üreticiler Tarım Reformuna karşı çıktı!

22 Şubat 2016 Pazartesi 12:19
BİRLİK SÜT MALİYETİNİN HESAPLANARAK, SÜTÜN LİTRE FİYATININ YENİDEN BELİRLENMESİNİ İSTİYOR
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği sütün maliyetinin ortaya konarak litre fiyatının yeniden belirlenmesi gerektiğini, Tarım Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu reform paketinin “ölüm ve üretimi durdurma” paketi olduğunu kaydetti.
Birlik başkanı Mustafa Naimoğluları bugün Birlik Genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek Tarım Bakanı Erkut Şahali’yi eleştirdi.
Şu an depolardaki 120 Ton sütün alıcı bulamadığını ve pazarlanamadığını belirten Naimoğluları, pazarlanamayan sütün her Cumartesi ve Pazar tankerler içerisinde Pazar aradığını kaydetti.
“SÜTÜN YÜZDE 30’U PAZARLANABİLİYOR”
Sütün pazarlanmasının daha önce yüzde 70, şimdi ise yüzde 30 olduğunu kaydeden Naimoğluları, buna karşın sokakta her yerde “En meşhur Hollandalı” reklamlarının görüldüğüne dikkat çekti.
“ÇİFTÇİNİN PARASIYLA BÜTÇE AÇIĞI KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Hükümetin hiçbir konuda çözüm üretemediğini ve uzun vadede üreticinin cebinden 6 milyon TL daha çıkarıp bunu bütçe açığını kapatmada kullanmak istediğini savunan Naimoğluları, 1600 litreye kadar 1.48, 1600 Litreden sonrasının 1.20 TL fiyattan alınmasının “Hayvanlarınızı kesin” anlamını taşıdığını söyledi.
“1 LİTRE SÜTÜN MALİYETİ 1.60 TL’DİR”
Her ürünün bir maliyeti olduğunu ve sütün litre maliyetinin 1.60 TL olduğunu kaydeden Naimoğluları, devletin sütü 1.20 TL’den satın almaktaki ısrarının, üreticilerin 2006 yılındaki gibi hayvanlarını kesmesiyle sonuçlanabileceğini ifade etti.
“SUDAKİ SORUNU ÇÖZÜN… HAYVANLARA ACI SU İÇİRİYORUZ”
Naimoğluları, ülkede yüzde yüz kuraklık yaşandığını ve hükümet yetkililerinin su sorununu çözecek kapasitede olmadığını savunarak, üreticinin hayvanlarına acı su içirmek zorunda kaldığını kaydetti.
Ülkeye 2015 yılında 25 milyon Dolar’lık (80 Milyon TL) süt ürünü ithal edildiğini belirten Naimoğluları, devletin bir yandan ihraç kapısı ararken, diğer yandan 400 tonluk ithal peynirin ülkede nasıl ve hangi sağlık koşullarında paketlendiğinin ve piyasaya sürüldüğünün bilinemediğini söyledi.
Restoran ve oteller dâhil olmak üzere her yerde ithal ürünlerin kullanıldığını anlatan Naimoğluları, çiftliklerdeki üretici depolarınınsa sütle dolu olduğunu vurguladı.
"O KOLTUKTA OTURAMAZ”
Bakan Şahali’nin söz konusu reform paketinde ısrar etmesi halinde koltukta oturamayacağını ve “en kısa süre bakanlık yapan tarım bakanı” olacağını iddia eden Naimoğluları, bakanın bürokratlarıyla birlikte, tarımdaki sorunları çözmesi, çareler üretmesi ve tarıma yön vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Sütün maliyetinin ortaya konması halinde süt vermeye hazır olduklarını kaydeden Naimoğluları, bugünden sonra daha sert tepkiler koyacaklarını da bildirerek, gerekirse genel eyleme gidebileceklerini söyledi.
“HELLİM TESCİLİ AMA, KÜÇÜKBAŞ HAYVANIN SÜTÜNÜ SATIN ALAN YOK Kİ”
Naimoğluları, sektörün duvara vurduğunu, üreticinin ölüm noktasına geldiğini ve borçları bulunduğunu da hatırlatarak, Hellim’de AB tescili için küçükbaş hayvan üretiminin desteklendiğini fakat küçükbaş hayvanının sütünü alan bulunmadığını kaydederek “Hellim Tescili söz konusu, küçükbaş hayvan destekleniyor ama küçükbaş hayvanın sütünü satın alan yok ki” ifadelerini kullandı.
Kuraklık ve susuzluğa çare beklediklerini de dile getiren Naimoğluları, sektöre darbe vurulması durumunda 50 bin kişinin aç kalacağını, küçük esnaf ve sanayicinin bundan etkileneceğini söyledi.
Bakan Şahali’nin “Ben bilirim ben yaparım” mentalitesiyle hareket ettiğini de savunan Naimoğluları, Şahali’ye “Anlaşamazsak anlaşamayız” duruşunu değiştirme çağrısında da bulundu.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.