HASPOLAT’TAKİ ARITILMIŞ ATIK SULARIN TARIMDA DAHA ÇOK KULLANILMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR
Haspolat’taki arıtılmış atık suların tarımda daha çok kullanılması için çalışma yapılıyor

16 Şubat 2025 Pazar 11:48
Çıkan suyun kaliteli olduğunu, arıtılmış suyla yem bitkisi yetiştirme demeleri de yaptıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını anlatan Harmancı, üreticiye günde 10-12 bin ton su vermek için çalışmalarının bulunduğunu belirtti.
Mehmet Harmancı, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nden günlük çıkan arıtılmış suyun 30 bin metreküp olduğunu, bu suyun günde 2- 2.5 bin tonunun tarımda kullanıldığını, bunu genişletmek için çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Rum kesiminin hakkı… 2 rezervuar planı var
Lefkoşa Rum Belediyesi’nin tesisten çıkan arıtılmış suyun yüzde 70’ini talep etmesine de değinen Harmancı, tesisin iki toplumlu yapısı gereği, yüzde 70 girdisi olan bir yerde Kıbrıslı Rumların da yüzde 70 çıkışta hakkı bulunduğunu belirtti.
Suyun biriktirilmesi için biri KKTC’de diğeri de Güney Kıbrıs’ta iki rezervuar yapılması planlarının bulunduğunu da belirten Harmancı, AB’nin de bu çalışmanın bir parçası olduğunu, ancak bunun Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderin de onay vermesi gereken bir çalışma olduğunu kaydetti. Harmancı, Lefkoşa Rum Belediyesi’nin de rezervuarlar konusunda istekli olduğunu belirtti.
Harmancı, Lefkoşa Rum Belediyesi’nin bu gibi projelerden kolay kolay vazgeçemeyeceğini çünkü atıksu arıtma üzerinden devletten teşvik aldıklarını, KKTC’de buna benzer bir teşvikin bulunmadığını belirtti
-Suyun verimliliği… Soya denemesinde dönüm başına 300 kg verim
Suyun verimliliğiyle ilgili 2021’de deneme yaptıklarını da aktaran Harmancı, arıtılmış suyla soya üretim denemesinde dönüm başına 300 kilogram verim alındığını belirtti.
“Bu, ülke tarım ve hayvancılığına yön verebilecek bir modeldir” diyen Harmancı, yılda 16-17 milyon dolar değerinde her yıl soya fasulyesi ithal edildiğini, bunun en azından bir kısmının ülkede kalabilmesi için çalışmayı yaptıklarına dikkat çekti.
Soya fasulyesi üretiminin kayda değer yapılabilmesi için Haspolat bölgesinde askerin ve devletin kontrolünde bulunan ancak kullanılmayan arazilerin bölge gençliğine tahsis edilmesi gerektiğini belirten Harmancı, “Maalesef bu konu ciddiyetle ele alınmadı. Bu konuda yön verici makam Tarım Bakanlığı’dır. Haspolat bölgesindeki gençlerin toprağı işleyebilmesi açısından bu ciddi bir seçenek olarak duruyor. Bu, ülkenin tarımının gelişmesi için bir vizyondur” dedi.
Rezervuar projesinin gecikmesi olasılığına karşı, bir milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını belirten Harmancı, proje kapsamında bölgedeki tarla sahiplerine uygun fiyata su verebilmek için sulama hattı döşeneceğini ve pompa istasyonları kurulacağını kaydetti.
-“İhale hazırlığını tamamladık”
Harmancı, “Arıtılmış suyun bize düşen payı olan günlük 10-12 bin tonunu bölgedeki çiftçilere dağıtma adına ihale hazırlığını tamamladık. Rezervuar projesi gecikecekse biz ihaleye çıkacağız. Bunun iki aya kadar netleşeceğini düşünüyorum. İhale hazırlığı tamamlanmış durumdadır” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası’ndan alınan bilgiye göre, günde 10-12 bin ton su ile 1000-1200 dönüm hayvan yemi için mısır üretilebiliyor.
Bölgedeki bazı çiftçilerin arıtılmış suyu dereden çekmekte olduğunu, bunun üreticiler açısından hem maliyetli, hem de tehlikeli olduğunu belirten Harmancı, arıtılmış suyu çitçilere döşeyecekleri boru ve pompa istasyonları ile sağlamayı planladıklarını ifade etti. Harmancı, arıtılmış suyun çiftçilere ton başına 10.87 TL’den verildiğini de ifade etti.
Harmancı, Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nin en son teknolojiye sahip atıksu arıtma tesisi olduğunu, arıtılan suyun değerlerinin Avrupa Birliği’nin tüm parametrelerinin altında olduğunu belirtti. Tesisten çıkan suyun analiz raporlarına göre, en düşük ve en yüksek tuzluluk oranının 1.3-1.6 mS/cm (900-1100 ppm) olduğunu aktardı.
Harmancı, iki toplumlu faaliyetler aksayacaksa, arıtılmış suyun tümünün de kullanılması adına karşılıklı bir uzlaşıya varılabileceğini de ifade etti.
-“Kaliteli çamur da elde ediyoruz”
Kimyevi gübre fiyatlarının yüksek olması hasebiyle çıkan çamura da talebin günden güne arttığını belirten Harmancı, ayda 1000-1500 metre küp arası çamur da elde ettiklerini, bunun da tümünün çiftçilere satıldığını söyledi. Harmancı, çıkan çamurun denemesinin de yapıldığını ve olumlu sonuç alındığını kaydetti.
-Tesisin kapasitesi 45 bin metreküpe çıkabilir
Lefkoşa’nın yüzde 70’inin kanalizasyona bağlı olduğunu, çalışmaların tamamlanmasıyla bunun yüzde 84’e çıkacağını belirten Harmancı, atıksu arıtma tesisinin membranlarının da değişme zamanı geldiğini, daha gelişmiş membranlar monte edilmesi halinde tesisin kapasitesinin günlük 45 bin metreküpe çıkacağını söyledi.
Atık su arıtma tesisinin Güney Kıbrıs’taki arıtma tesislerine kıyaslan en modern tesislerden sayıldığını, maliyetinin bugünkü fiyatlarla 40-42 milyon euro olduğunu belirten Harmancı, 2013’de yapıldığı zaman Avrupa’daki teknolojik donanım bakımından en gelişmiş 3 tesisten biri olduğunu belirtti.
-“Çok önemli bir değer”
Harmancı, “Bu, Lefkoşa’nın çok önemi bir değeridir, asla kaybetmemek adına çok mücadele verdik, bu maliyetlerin altından kalkabilmek çok zor, o nedenle iki toplumlu yönünü korumak adına çok mücadele verdik. Bakım sözleşmesini yine uluslararası bir firmaya verdik. Tesisin profesyonel şirketle yürütülmesi çok önemli” dedi.
-En büyük girdi elektrik…
Ton başına atıksu arıtmanın maliyetinin, doğru uygulamalarla 0.7 euro olduğunu belirten Harmancı, LTB’nin ton başına kanalizasyon ücreti olarak 10 TL alındığını, bunun ancak pompa istasyonlarının elektrik giderini karşıladığını belirtti.
Membran sistemli atıksu arıtmada en büyük girdinin elektrik olduğunu, bunu aşağıya çekmek için AB ile güneş enerjisi santrali kurulması için ihaleye çıkıldığını da belirten Harmancı, tamamlandığında yüzde 30-35 enerji tüketiminin güneş enerjisi santralden karşılanacağını belirtti.
-Peynir altı suyu nisandan itibaren alınmayacak
Peynir altı suyunu nisan başından itibaren kabul etmeyeceklerini belirten Harmancı, peynir altı sularını, endüstriyel atık olduklarından dolayı, iki buçuk yıl önce hükümet yetkililerine bu atıkların tesise alınmayacağını söylemeye başladıklarını, bugün o günün geldiğini, büyük sıkıntıların kapıda olduğunu belirtti. Endüstriyel atıkların sorumluluğunun belediyelerde olmadığını, “kirleten öder” prensibi ile bertaraf edilmesi gereken atıklar olduğunu kaydeden Harmancı, “Tesisi kurmayı önermemize rağmen imalatçılar bedeli ödemeyi istemedi” dedi.
Peynir altı suyunun bugüne kadar eski tesise boşaltıldığını, bunun da kapatılacağını belirten Harmancı, “alternatif uygulama önerdiklerini, imalatçıların kabul etmemesiyle büyük bir fırsat kaçırıldığını” kaydetti.
Peynir altı sularının imalatçılar tarafından farklı bir şekilde de değerlendirilebileceğini kaydeden Harmancı, endüstriyel atıkların arıtılmasının ton başına 1.7 euro olduğunu da belirtti.
Görüşmede, Kanalizasyon Sorumlusu Serkan Önet de hazır bulundu.
Kıbrıslı Türk babanın Limasol’da annesiyle yaşayan çocuğunu kaçırdığı iddia edildi: Anneye şiddet iddiasıRum basını, Limasol’da yaşayan bir kadının eski partnerinin çocuğunu kaçırdığı yönünde polise şikâyette bulunduğunu yazarken, annenin sosyal medyada yaptığı paylaşımda şahsın KKTC’de olabileceğini iddia ettiği belirtildi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:53GÜNEY KIBRIS
Alsancak’ta kayıp Metin Üçeş aranıyor!Polis Basın Subaylığı, Alsancak’ta sakin 34 yaşındaki Metin Üçeş’in kayıp olduğunu açıkladı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:51KIBRIS
Eski cezaevinde tahta kurusu!Eski cezaevinde tahta kurusu sorunu ortaya çıktı. Yaklaşık 30 kişinin bulunduğu C bölümü boşaltılırken, ilaçlama çalışmalarına başlandı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:48KIBRIS
“Yem Yasa Tasarısı” komitede görüşülmeye başlandıCumhuriyet Meclisi’nde Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan “Yem Yasa Tasarısı” komitede görüşülmeye başlandı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:46KIBRIS
Çamlıbel-Geçitköy ana yolunda asfalt yama faaliyeti başlatıldıKarayolları Dairesi, Çamlıbel – Geçitköy arası ana yol güzergahında çöken kısımlar için bugün asfalt yama yapım faaliyeti başlatıldığını bildirdi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:44KIBRIS
Türkiye’de denizlerde yeni dönem: Mavi Vatan Kanunu geliyorAK Parti’den “Mavi Vatan” hamlesi: Deniz yetki alanları için yeni yasa geliyor13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:42TÜRKİYE
Hristodulidis: Kıbrıs sorununda yıl sonuna kadar çözüm planı sunulabilirRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristoduldidis “Kıbrıs sorununda çözüm planının yıl sonuna kadar hazır olabileceğini” savundu.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:41GÜNEY KIBRIS
Eczacılar, ses yükseltiyor: Yanlış sistemin bedelini halk sağlığıyla öderEczacılar, afişlerle 14 Mayıs Eczacılık Günü öncesinde ses yükseltiyor.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:37KIBRIS
CTP Mağusa İlçe Örgütü'nden “Yaza Merhaba” etkinliği: CTP ülkeyi yeniden ayağa kaldıracak iradeye sahipCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Mağusa’da düzenlenen “Yaza Merhaba Buluşması” etkinliğinde yaptığı konuşmada, CTP’nin tek başına iktidar hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlediğini belirterek, “Bu memleketi her alanda ayağa kaldıracağız” dedi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:36KIBRIS
Erhürman, TDT Devlet Başkanları Konseyi Gayriresmî Zirvesi’ne katılacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Yapay Zekâ ve Dijital Kalkınma” temasıyla 15 Mayıs 2026 tarihinde düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi Gayriresmî Zirvesi’ne katılacak.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:35KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.