HASİPOĞLU: ENGELLİ BİREYLERİMİZİN HAKLARINI KORUMAK EN ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, “3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

02 Aralık 2025 Salı 18:32
Bakan Hasipoğlu, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık tarihi, engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalığı artırması açısından anlamlı bir gündür. Engellilerin yaşadığı sorunlar yalnızca engellileri ve ailelerini değil; teşhisten iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar kapsamlı bir anlayışla ele alınması gereken ve toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren toplumsal sorunlardır.
Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın hakları korunarak, toplumsal yaşamdan kopmadan, dışlanmadan, herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmadan sürdürülebilir şekilde yaşamalarını sağlamak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak en öncelikli görevimizdir.
Bakanlığımız, engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları takip ve koordine etmekle sorumludur. Bir yandan Sosyal Hizmetler Dairesi aracılığıyla sosyal gereksinimlerini karşılamak için çalışırken; diğer yandan Çalışma Dairesi vasıtasıyla istihdamlarının desteklenmesi ve onlara uygun çalışma koşullarının yaratılması için özveriyle faaliyet göstermektedir.
Engellilerimize sunulan hizmetleri özetlemek gerekirse:
- Girne, Mağusa ve Güzelyurt’ta hizmet veren üç adet 18 yaş üstü engelli rehabilitasyon merkezinden 99 özel gereksinimli gencimiz faydalanmaktadır. Bu merkezlerde gençlerimize temel yaşam becerileri kazandırılarak rehabilitasyon hizmeti sunulmaktadır.
- Demirhan Engelsiz Yaşam Evi, engellilerin güvenle yaşayabileceği, sosyal uyum ve iş becerilerini geliştirebileceği bir ortam sağlamak amacıyla inşa edilmiş olup 25 Eylül 2024’te hizmete açılmıştır. 28 kişi kapasiteli yatılı bölümün bina altyapısı ve iç donanımı tamamlanmış, hizmetin başlatılması için çalışmalar sürmektedir. Yatılı bölümde 14 kadın ve 14 erkek için düzenlemeler yapılmıştır.
- Yeni Erenköy 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi, Karpaz bölgesindeki engelli gençlerimize hizmet vermek amacıyla 2026 yılında faaliyete başlayacaktır. Bu merkez, rehabilitasyon ve gündüzlü/yatılı bakım hizmeti sunacaktır.
- Çağlayan Çocuk Yuvası’nın yeni binaya taşınmasıyla boşalan bina, 2026 yılında Otizm Merkezi olarak özel gereksinimli bireylere kazandırılacaktır.
- Çalışma Dairesi Özel İstihdam Şubesi’ne kayıtlı 5.798 engelli vatandaşımız nakdi yardım almakta ve ekonomik yönden desteklenmektedir.
- Hükümetimizin sosyal politikaları çerçevesinde, 2025 yılı itibarıyla kamuda 40 engelli istihdam edilmiş, 57 engelli vatandaşımız ise özel sektörde istihdam edilerek %30 engelli yardımı almaya devam etmektedir.
- Kamuda çalışan engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı yasal sıkıntıların çözümü için, Engellileri İstihdam İşyeri Koşulları ve Engellilere Yapılacak Yardımlar Tüzüğü kapsamında 2026 yılında yasal değişiklik çalışmaları yapılacaktır.
Engelli vatandaşlarımız, önlerindeki hukuki, sosyal ve fiziki engeller kaldırıldığında; kendilerine güvenilip fırsat verildiğinde, sanattan spora, girişimcilikten üretime kadar her alanda gurur verici başarılara imza atmaktadır. Bu, engelli bireylere dönük fırsat eşitliğinin önemini bir kez daha göstermektedir.
Engellilerimizin dışlanmadan, soyutlanmadan, ötekileştirilmeden hayatın her alanına katılması yalnızca devletin değil, toplum olarak hepimizin ortak görevi olmalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle, engellilerimizin yalnızca bir gün değil her zaman yanlarında olduğumuzu belirterek; zihinsel ve bedensel farklılıkların yaşama dair engel oluşturmadığı bir dünya temennisiyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tüm engellilerimizi ve ailelerini sevgiyle kucaklıyorum.”
Lefkoşa Türk Belediyesi'nin çam kese böceğiyle mücadelesi sonuç verdi: Şikâyetler 9’a düştüLefkoşa Türk Belediyesi’nin biyolojik yöntemlerle yürüttüğü mücadele kapsamında çam kese böceği şikâyet sayısı iki yılda 389’dan 9’a geriledi. Belediye, 2025 ve 2026’da toplam 2 bin 800 çam ağacının ilaçlandığını açıkladı.11 Şubat 2026 Çarşamba 12:41LEFKOŞA
Greve BOYKOT ekleniyor... Pepsi ürünleri boykot ediliyor...Sendikalardan Ektam'a tepki: KTAMS'dan Ektam ürünlerine boykot çağrısı11 Şubat 2026 Çarşamba 10:56KIBRIS
Erdoğan, "aflarını isteyen" iki bakanı görevden aldı: Akın Gürlek Adalet Bakanı, Mustafa Çiftçi İçişleri Bakanı olduErdoğan, bir süredir kabinede beklenen değişikliği gerçekleştirerek, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yerine İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek'i, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yerine Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi'yi atadı11 Şubat 2026 Çarşamba 10:00TÜRKİYE
Yer yer sağanak yağmur yağacakBugün parçalı ve çok bulutlu hava, yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağmur etkili olacak; hava zamanla az bulutluya dönecek.11 Şubat 2026 Çarşamba 09:59KIBRIS
CTP Gençlik Örgütü: İskele’de ağaç kesimi yasaklı arazide inşaat izni verildi, 10 dönüm alan tahrip edildi!CTP Gençlik Örgütü, İskele’de kira sözleşmesinde ağaç kesimi yasak olan ormanlık arazide, Şehir Planlama Dairesi ve İskele Belediyesi tarafından inşaat izni verilmesini eleştirerek, 10 dönümlük alanın tahrip edildiğini açıkladı.11 Şubat 2026 Çarşamba 09:56İSKELE
Döviz güne nasıl başladı?Serbest piyasada Amerikan Doları 43,63 TL, Euro 52,05 TL, İngiliz Sterlini ise 59,71 TL’den işlem görüyor.11 Şubat 2026 Çarşamba 09:56PARA BORSA
Tıp-İş greve bugün de devam edecekKıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Sağlık Bakanlığı’ndan taleplerine yanıt alamadıklarını belirterek 11 Şubat 2026’da kamu sağlık birimlerinde grev yapılacağını duyurdu. Acil ve kritik hizmetler grev dışında tutulacak.11 Şubat 2026 Çarşamba 09:54KIBRIS
CTP’li Ongun Talat’tan Sert İddia: “Seçimden Kaçıyorlar Çünkü Aile Yerleştirme İşleri Henüz Bitmedi!”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ongun Talat, hükümetin erken seçimden kaçma nedeninin "partizanca istihdamlar" olduğunu iddia ederek, Fatma Ünal (Juju) üzerinden çarpıcı bir örneği meclis gündemine taşıdı.10 Şubat 2026 Salı 21:12KIBRIS
'Ölü gezegen' Venüs volkanik tüneller saklıyormuşBilim insanları ‘ölü bir gezegen’ olduğu sanılan Venüs gezegeninde volkanik patlamalardan oluşan uzun gizli tüneller buldu.10 Şubat 2026 Salı 19:23TEKNOLOJİ
"Neden bu şarkıyı çok seviyorum?" demeyin, suçlusu genleriniz olabilirİkizler üzerinde yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, müzikten keyif alma düzeyinin kısmen kalıtsal olduğunu ortaya koydu. Çalışma, müzik zevkini etkileyen genetik faktörlerin müzik yeteneği ve genel ödül algısından farklı olduğunu gösterdi.10 Şubat 2026 Salı 18:18YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.