HARMANCI: SEL RİSKİNE KARŞI BİLİMSEL VE KALICI ÖNLEMLER ŞART
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, son günlerde yaşanan yağışlar ve sel riskiyle ilgili kamuoyuna kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

13 Aralık 2025 Cumartesi 12:51
Harmancı, altyapı yatırımlarının önemine dikkat çekerken, özellikle Kanlıköy ve Gönyeli göletlerinin mevcut durumunun şehirler için ciddi bir risk oluşturduğunu vurguladı.
Başkan Harmancı, belediyenin görev anlayışının şehir ve yurttaş odaklı olduğunu belirterek, “İşimizin doğası bu; şehrimize sahip çıkmak ve her şartta yurttaşlarımızın yanında olmak” dedi. Yapılan çalışmalar nedeniyle belediyeye ve ekiplere yöneltilen teşekkürlerin kendileri için kıymetli olduğunu ifade eden Harmancı, buna karşın ülkede siyaset ile yurttaş arasındaki kopukluğun, yapılması gereken olağan işlerin bile alkışlanır hale gelmesine neden olduğunu söyledi.
“Altyapı yatırımlarımızın doğruluğu önceki yağışlarda görüldü”
Göreve geldikleri günden bu yana altyapıya sistemli yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Harmancı, son yağışların altyapıyı test edecek düzeyde olmamasına rağmen, geçmiş yıllardaki yoğun yağışlarda ciddi sorunlar yaşanmamasının bu yatırımların ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Levent Koleji önü: “Kronik risk noktası”
Levent Koleji önünün yıllardır dere taşkın havzası içinde yer aldığını belirten Harmancı, bu bölgenin kronik bir risk alanı olduğunu ifade etti. Dere yatağına geçmişte yapılan müdahalelerin ve bu konuda açılan davaların bilindiğini söyleyen Harmancı, yol kotunun dere yatağına göre düşük kalması nedeniyle yoğun yağışlarda suyun yol üzerine çıkarak akışı bloke ettiğini açıkladı.
Bu sorunun hafifletilmesi için Levent Koleji bölgesine ilave bir kanal yapılmasına yönelik bilimsel çalışmaların başlatıldığını belirten Harmancı, “Bu adım sorunu tamamen çözmese de önemli bir rahatlama sağlayacaktır” dedi.
Göletler alarm veriyor
Son yağışlarda, doluluk oranı sıfıra yakın olan Kanlıköy ve Gönyeli göletlerinin 6-7 saat içinde taşmaya başlamasının “akıl almaz” bir durum olduğunu söyleyen Harmancı, göletlerin orijinal depolama kapasitelerine dikkat çekti. Kanlıköy göletinin 1 milyon 113 bin, Gönyeli göletinin ise 1 milyon 45 bin metreküp kapasiteyle 1960’lı yıllarda inşa edildiğini hatırlatan Harmancı, siltasyon (çamur birikimi) nedeniyle bu kapasitelerin günümüzde yaklaşık yüzde 30 seviyelerine düştüğünü ifade etti.
Bu nedenle yağış sularının göletlerde tutulamadığını ve doğrudan şehir içlerine yöneldiğini belirten Harmancı, derelerin normal yağış miktarının çok üzerinde yükle karşılaştığını söyledi.
“Bakım ve yeni göletler şart”
Harmancı, her iki göletin de uygun zamanda bakıma alınması ve yeni gölet projelerinin gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırımla 2 milyon metreküp hacminde yeni gölet alanı yaratılabileceğini belirten Harmancı, ayrıca değişen yağış rejimlerine karşı şehir içi drenaj kapasitelerinin de güncellenmesi gerektiğini ifade etti.
Kriz yönetimi vurgusu
Kriz anlarının yönetiminin Sivil Savunma’ya bırakılması gerektiğini söyleyen Harmancı, “Hiçbir siyasi bu süreçleri şov alanına çevirmemeli” dedi. Belediyeler ile Sivil Savunma’nın teknik kapasitesinin birleştiğinde güçlü bir yapı oluşturduğunu kaydetti.
“Lefkoşa’da ciddi bir hasar yaşanmadı”
Açıklamasının sonunda Lefkoşa’daki duruma da değinen Harmancı, sel sularının evlere girmesi gibi bir problemin yaşanmadığını belirtti. Uyarılara rağmen suya giren birkaç aracın ise belediye ekipleri tarafından güvenli şekilde çıkarıldığını ifade etti.
Erhürman: Gelin yedi güven yaratıcı önleme odaklanalımErhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile olan görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Rum Yönetimi'nin son toplantıda masaya getirdiği yeni öneriler olduğunu hatırlatarak bunun odağı dağıtabileceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:42KIBRIS SORUNU
Arıklı hükümetten neden çekildiklerini açıkladı: Partimizin iradesi yok sayıldıArıklı ayrıca, UBP ve DP’nin YDP’nin yükselişinden rahatsız olduğunu öne sürdü.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:22KIBRIS
Tufan Erhürman, Antonio Guterres ile görüştü: Güven yaratıcı önlemler gündemdeydiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, New York’ta BM Genel Sekreteri António Guterres ile görüştü. Olumlu havada gerçekleştiği belirtilen görüşmede güven yaratıcı önlemler ile güncel ve bölgesel gelişmeler ele alındı.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:20KIBRIS
Eurostat’a göre Güney Kıbrıs’ta sera gazı salınımındaki artış yüzde 67,1Eurostat, 1990-2004 döneminde sera gazı salınımının AB’nin tamamında yüzde 34,9 düşerken, Güney Kıbrıs’ta yüzde 67,1 arttığını saptadı.26 Eylül 2026 Cumartesi 16:02KIBRIS
Filo faciasında acılı ailelerden Girne Limanı’nda “Adalet istiyoruz” çağrısıFilo faciasının ardından kayıp yakınlarının bekleyişi sürerken, acılı aileler Girne Turizm Limanı’na hayatını kaybeden ve kayıp yakınlarının fotoğraflarını astı.26 Eylül 2026 Cumartesi 15:03GİRNE
Avrupa Konseyi’nden Kıbrıs’a resmi uyarıAvrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’a ve bazı AB üyelerine yeni AB yönergelerini uygulamada “geciktikleri ve başarısız” oldukları gerekçesiyle resmi uyarı gönderdiği bildirildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 14:58GÜNEY KIBRIS
20 yıllık Mağusalı Esnaf koyu MTG'ci Şifa Çika TDP'den Milletvekili adayı!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci, “İyi Gelecek’in ayak sesleri…” sloganıyla yaptığı aday tanıtımlarına Mağusa'nın tanınmış esnafı Şifa Çıka ile devam etti;26 Eylül 2026 Cumartesi 14:53KIBRIS
Hava sıcaklığı düşüyor: Yarın ve pazartesi sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının düşeceğini, yarın doğu kesimlerde kısa süreli hafif yağış, pazartesi günü ise yer yer sağanak beklendiğini açıkladı. Rüzgarın pazartesi günü yer yer fırtınamsı esmesi öngörülüyor.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:32HAVA DURUMU
TDP Maraş Örgütü açıldı: Çeler’den birlik ve mücadele mesajıAçılışta konuşan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, yaklaşan seçim sürecine ilişkin birlik ve beraberlik mesajı verirken, TDP’nin örgütlü yapısıyla sahada çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:22GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 360 sürücü rapor edildi, 21 araç trafikten men edildiPolis Genel Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği denetimlerde 3 bin 726 araç sürücüsü kontrol edilirken, 360 sürücü çeşitli trafik suçlarından rapor edildi, 21 araç ise trafikten men edildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 11:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.