HANGİ ÜLKEDE, NE KADAR BAHŞİŞ MAKBUL?
Birçok ülkede bahşiş kültürü farklılık gösteriyor. Peki, hangi ülkede ne kadar bahşiş makbul?

20 Haziran 2016 Pazartesi 16:47
Gittikleri otellerden ya da yemek yedikleri restorandan memnun ayrılanlar genellikle bunu kendilerine hizmet verenlere bahşiş vererek ifade eder. Ancak bahşiş kültürü, verilen miktar, ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor. Örneğin Almanya'da genellikle müşteriler restoran faturasının yüzde 5 ya da 10'unu bahşiş olarak bırakıyor. Başka ülkelerde ise bu miktar daha fazla. Ancak bahşişin hakaret olarak algılandığı ülkeler de var. Hangi ülkede ortalama ne kadar bahşiş verileceği konusunda bilgi veren akıllı telefon uygulamaları da var. İşte ülkeden ülkeye bahşiş kültürü:
MISIR: Mısır'da diğer birçok Kuzey Afrika ülkelerinde olduğu gibi restoranlarda faturanın en fazla yüzde 10'u bahşiş olarak veriliyor. Taksiye binildiğinde ise genellikle tutar yuvarlanıyor. Otelde oda hizmetçileri ya da bavulları taşıyan 'bellboy' adı verilen görevlilere ise 10 euroya kadar bahşiş verilebiliyor.
ÇİN / JAPONYA: Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor. Otellerde oda hizmetçileri 2, 3 yuan, seyahat rehberleri ise 1 dolar bahşiş alıyor. Japonya'da iyi bir servis, küçük bir armağan ya da 2 dolar bahşişle ödüllendiriliyor.
FRANSA: Restoran ya da kafelerde yüzde 10-15 bahşiş olarak bırakılıyor. Genellikle müşteriler bahşişi masanın üzerine bırakıyor. Otellerde bahşiş şart değil, taksi sürücüleri ise genellikle tutarın yüzde 10'unu bahşiş olarak alıyor.
YUNANİSTAN: Restoranlarda genellikle garsonlara faturanın yüzde 10'u oranında bahşiş bırakılırken, tavernada 1 euro bahşiş yeterli oluyor. Otellerde oda hizmetçileri seyahatin son gününde müşterilerden küçük bir miktar bahşiş bekliyor. Bu bahşişin nezaket kuralları gereği görevliye kişisel olarak verilmesi gerekiyor. Taksilerde ise genellikle tutar yuvarlanıyor.
İNGİLTERE / İRLANDA: İngiltere'de restoranlarda faturanın yüzde 15'i, İrlanda'da ise yüzde 10'una tekabül eden miktar bahşiş olarak veriliyor. Şayet faturada servis için bir miktar belirlenmiş ve alınmışsa o zaman bahşiş miktarı daha az olabiliyor. Pub'larda ise bahşiş çok olağan değil, taksilerde genellikle tutar yuvarlanıyor.
İTALYA: Gastronomi sektöründe bahşiş çok olağan değil. Genellikle restoranlarda faturada 'coperto' olarak belirtilen, masanın hazırlanması ve ekmek için bir miktar alınıyor. Müşteri söz konusu restorandan memnun kaldıysa, 2 euroya kadar bahşiş de bırakılabilir. Espresso satılan kafelerde ise genellikle bahşiş için bir tabak ya da kumbara bulunuyor. Otellerde oda hizmetçileri haftalık 5 euro bahşiş alıyor. Taksilerde tutar yuvarlanıyor.
AVUSTURYA: Restoran ve taksilerde tutarın yüzde 5-10'u arasında bahşiş bırakılıyor. Otellerde ise bavulları taşıyan görevliler bavul başına 1 euro alıyor. Oda hizmetçilerine gündelik 2 euroya kadar bahşiş veriliyor.
PORTEKİZ / İSPANYA: Gastronomi sektöründe faturanın yüzde 15'i oranında bahşiş bırakılıyor. Taksilerde ise tutar yuvarlanıyor.
İSKANDİNAV ÜLKELERİ: Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da restoran ya da otellerde servis ücreti faturanın içine dâhil ediliyor ancak yine de tutar yuvarlanabiliyor.
TAYLAND / MALEZYA: Restoranlarda fatura tutarının yüzde 10'u oranında bahşiş veriliyor. Yüzde 10'un altındaki bahşiş hakaret olarak kabul ediliyor.
TÜRKİYE: Gastronomi sektöründe faturanın yüzde 10'u oranında bahşiş veriliyor. Hiç bahşiş bırakılmaması hoş karşılanmıyor. Oda hizmetçileri ve bavul taşıyan görevlilere 50 cent-1 euro arasında bahşiş veriliyor. Taksilerde ise miktar yuvarlanıyor.
ABD / KANADA: Maaşlar düşük olduğu için restoranlarda faturanın yüzde 15-20'si oranında bahşiş bırakılıyor. Bavul taşıyan görevliler Kanada'da bavul başına 1-2 dolar bahşiş alıyor. Oda hizmetçileri günlük 1-2 dolar bahşiş alıyor. Taksilerde ise bahşiş oranı tutarın yüzde 15'i oranında.
Harmancı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile bir araya geldiLefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, kardeş şehir İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ile bir araya geldi.25 Mart 2026 Çarşamba 16:54LEFKOŞA
Yüksek öğrenim burs müracaatları 31 Mart’ta sona eriyor2025-2026 eğitim öğretim yılı Bahar Dönemi burs başvuruları 31 Mart Salı günü sona erecek.25 Mart 2026 Çarşamba 16:53KIBRIS
Epic Games 1000 kişiyi kovacak: Fortnite eskisi kadar popüler değilmişFortnite oyununun geliştiricisi Epic Games ‘ilgi azaldı’ diye en az 1000 çalışanını kovacağını duyurdu.25 Mart 2026 Çarşamba 14:24TEKNOLOJİ
Makina Mühendisleri Odası, traktör kullanımında alınması gereken tedbirlere dikkat çektiKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO), traktör kullanımında bazı tedbirler alınması gerektiğini belirtti25 Mart 2026 Çarşamba 12:31KIBRIS
Erdoğan: Hürmüz'ün kapanması küresel ekonomiyi türbülansa soktuHürmüz Boğazı'nın kapanmasının küresel ekonomide ciddi türbülans yarattığını belirten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, petrol fiyatlarının kısa sürede yüzde 40 arttığını söyledi.25 Mart 2026 Çarşamba 12:25TÜRKİYE
"Guterres Barış Planı" HazırlığıBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in Kıbrıs sorununa yönelik yeni bir barış planı hazırlığı içerisinde olduğu yönündeki gelişmeler gündemdeki yerini koruyor25 Mart 2026 Çarşamba 12:06KIBRIS SORUNU
Atamalar devam ediyorMustafa Yaver Bakanlık Müdürü Oldu25 Mart 2026 Çarşamba 11:40KIBRIS
“Mekanın Ruhu” Sergisi, GÜNSEL Sanat Müzesi’nde Açılacak!Ödüllü 21 akademisyen sanatçının 50 eserini buluşturan “Mekanın Ruhu” sergisi, 26 Mart Perşembe günü saat 16.00’da Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova tarafından GÜNSEL Sanat Müzesi Sergi Salonu’nda açılacak.25 Mart 2026 Çarşamba 11:38YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Küçük: İnanmadığım hiçbir şeye imza atmam…Ulusal Birlik Partisi milletvekili Küçük, özellikle yasa metnindeki “muğlaklık” vurgusuyla dikkat çekti.25 Mart 2026 Çarşamba 11:34KIBRIS
İran'dan Trump'a yanıt: Müzakere edecek konumda değilsinizABD'nin 15 maddelik ateşkes planını reddeden İran, Washington'un müzakere edecek konumda olmadığını söyledi.25 Mart 2026 Çarşamba 11:22ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.