HAKAN FİDAN, NEW YORK'TA "KIBRIS KONULU GENİŞLETİLMİŞ FORMATLI GAYRİ RESMİ TOPLANTI"YA KATILACAK
TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 16-17 Temmuz tarihlerinde ABD'nin New York kentinde düzenlenecek "Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Formatlı Gayri Resmi Toplantı"ya katılacak.

15 Temmuz 2025 Salı 14:40
TC Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, toplantıda diğer taraflar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ve İngiltere'nin Avrupa, Amerika ve Denizaşırı Topraklardan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty tarafından temsil edilecek.
Türk tarafı, New York'ta yapılacak toplantı neticesinde, Ada'daki iki taraf arasında bir işbirliği kültürünün gelişmesine yönelik adımların atılabilmesini arzu ediyor. Bunun, Adadaki iki devlet arasında iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine hizmet etmesi bekleniyor.
Bakan Fidan, 17-18 Mart'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde aynı formatta düzenlenen toplantıya katılmıştı.
Yapılmış ve yapılacak toplantılar, "geçmiş müzakere süreçlerinin devamı" ya da "yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı" niteliği taşımıyor.
- Cenevre'deki "Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Formatlı Gayri Resmi Toplantı"
Cenevre'deki toplantıda, Ada'daki taraflar arasında, Kıbrıs meselesinin nihai çözümüne ortak zeminin bulunmadığı mevcut ortamda, Guterres'in de isteği üzerine, Adadaki iki halka da yarar sağlayabilecek işbirliği alanlarının keşfine odaklanılmıştı.
Bu çerçevede liderler, Ada'daki taraflar arasında bir işbirliği kültürünün gelişmesini teminen, yeni geçiş noktalarının açılması, Ada'daki mayınların temizlenmesi, çevre ve iklim değişikliği, Ara Bölge'de güneş enerjisinden elektrik üretimi, mezarlıkların restorasyonu ve gençlik konusunda bir teknik komitenin kurulması konuları üzerinde mutabık kalmıştı.
Gelinen aşamada, anılan işbirliği başlıklarının üçünde (çevre ve iklim değişikliği, mezarlıkların restorasyonu ve gençlik konusunda bir teknik komitenin kurulması) tatmin edici düzeyde ilerleme kaydedilirken diğer üç başlıkta (yeni geçiş noktalarının açılması, Ada'daki mayınların temizlenmesi, Ara Bölge'de güneş enerjisinden elektrik üretimi) Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle ilerleme sağlanamadı.
Sürecin takibini sağlamak ve New York'ta düzenlenecek ikinci toplantının hazırlıklarını yürütmek üzere Guterres'in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, Türkiye'nin de onayıyla, 2 Mayıs'ta yeniden Şahsi Temsilci olarak atandı ve 12 Mayıs'ta görevine başladı.
Cuellar, göreve gelişini takiben, 24-31 Mayıs ve 7-9 Temmuz tarihlerinde Ada'yı ziyaret ederek liderlerle ikili, temsilcileriyle ise üçlü formatta görüşmeler gerçekleştirdi.
Şahsi Temsilci Cuellar, 2 Haziran'da İstanbul'da Bakan Fidan, 5 Haziran'da Yunanistan'da Gerapetritis, 1 Temmuz'da İngiltere'de Doughty, 2 Temmuz'da Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa ile temaslarda bulundu.
- Cenevre öncesi süreç
Ocak 2024'te Cuellar'ın Guterres'in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi olarak ilk atamasının ardından, görev tanımının Ada'daki iki taraf arasında yeni resmi çözüm müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin ortak zemin bulunup bulunmadığının araştırılmasıyla kısıtlı tutulması ve görev süresinin 6 ayı aşmaması şartıyla Türkiye tarafından Kıbrıs Türk tarafıyla bil istişare onay verilmişti.
Bu süre zarfında Ada'da ve garantör devletlerde (Türkiye, Yunanistan, İngiltere) temaslarda bulunan Cuellar, görev süresi sonunda (Temmuz 2024) Guterres'e içeriği kamuoyuyla veya taraflarla paylaşılmayan bir rapor sunmuştu.
Ayrıca görevi sona ermeden kısa süre önce kamuoyuna yayınladığı veda mektubunda, "geçmişte beklentileri karşılamayan ve daha büyük anlaşmazlıklara ve hayal kırıklıklarına yol açan çözümlerden uzaklaşmanın" önemine işaret eden Cuellar, "şimdi farklı düşünülmesi gerektiğini" belirtmişti.
Bu çerçevede, Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile 28 Eylül 2024'te yaptığı görüşmede, Tatar ile GKRY Lideri Hristodulidis'i New York'ta gayriresmi ve gündemsiz, karşılıklı görüş alışverişini amaçlayan üçlü bir akşam yemeğinde bir araya getirmeyi önermişti.
Söz konusu üçlü akşam yemeği 15 Ekim 2024'te yapılmıştı.
Yemekte Tatar tarafından Kıbrıs Türk tarafının pozisyonu bir kez daha açıklanırken Ada'da iki ayrı devlet olduğu gerçeğinin altı çizilmişti.
Akşam yemeğinin ardından BM Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, taraflar arasında ortak zemin bulunmadığı ilk kez resmi olarak kayda geçirilmişti.
Yemekte ayrıca, Guterres'in ev sahipliğinde Ada'daki iki lider, Anavatanların Dışişleri Bakanları ve üçüncü garantör ülke İngiltere'nin daha düşük düzeyli katılımıyla, bir "Genişletilmiş Formatlı Gayri Resmi Toplantı" düzenlenmesi kararlaştırılmış, anılan toplantı 17-18 Mart tarihlerinde Cenevre'de gerçekleştirilmişti.
Fon soruşturmasında 46 şirket, 18 fon ve 42 kişinin malvarlığı dondurulduTürkiye'de sermaye piyasalarında ağır bir türbülansa neden olan soruşturma yeni gözaltılar ve tutuklamalarla gündemde.27 Eylül 2026 Pazar 22:13TÜRKİYE
Erhürman adaya döndüCumhurbaşkanı Erhürman adaya döndü, yarın 11.00’de açıklama yapacak27 Eylül 2026 Pazar 22:07KIBRIS
Başbakan adayı Sıla İncirli: “Yolsuzlukla mücadelenin hedefi dürüst insanlar değildir”İncirli, değişimin yalnızca iktidarın değişmesinden ibaret olmadığını belirterek, hedeflerinin sorunların çözüldüğü, halkın sözünün karşılık bulduğu ve herkesin ülkenin ortak geleceğinin parçası olduğunu hissettiği bir yapı olduğunu kaydetti.27 Eylül 2026 Pazar 18:14KIBRIS
Holguin, Ekim ayında Kıbrıs’a dönecekBM, Kıbrıs görüşmelerinde yeni bir tur için koşulları oluşturma çabalarına devam edecek; BM Genel Sekreteri'nin özel temsilcisi Maria Angela Holguin, iki tarafla daha fazla temas kurmak üzere Ekim ayında adaya geri dönecek.27 Eylül 2026 Pazar 17:59KIBRIS
Kozmetik Kullanımına Bilimsel BakışGüzellik ve kişisel bakım sektörünün profesyonellerini, akademisyenleri ve alanında uzman doktorları bir araya getiren Güzellik Zirvesi 2, Antalya’da gerçekleştirildi.27 Eylül 2026 Pazar 17:59YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
María Ángela Holguín mesaj yayınladıİşte New York'un detayları27 Eylül 2026 Pazar 17:43KIBRIS SORUNU
TDP’de gençlik rüzgarı!Milletvekili listelerine gençler damga vuruyor. TDP’de şekillenen aday profiline bakıldığında öğretmen, akademisyen, girişimci ve sosyal medya alanında etkin isimlerin aynı listede buluşması dikkat çekiyor.27 Eylül 2026 Pazar 17:20KIBRIS
Hristodulidis “New York'a götürdüğü fikirleriyle geri döndü"-New York Hristodulidis'in yarattığı beklentileri getirmedi, başkanlık seçimi çalışmaları hızlandı"27 Eylül 2026 Pazar 14:59KIBRIS SORUNU
İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildiİskele Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen İskele Yarı Maratonu, büyük bir katılım ve coşkuyla gerçekleştirildi.27 Eylül 2026 Pazar 14:53KIBRIS
Reynar: “Suç iddiasını Bakanlar Kurulu değil, mahkeme karara bağlamalı”TDP Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Tacan Reynar, suç isnadına dayanan sınır dışı işlemlerinde iddianın doğruluğuna idari makamların değil, bağımsız mahkemenin karar vermesi gerektiğini söyledi.27 Eylül 2026 Pazar 14:52KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.