“HABİTAT CYPRUS 2025” BAŞLADI!
Doğa ve sağlık arasında köprü kuran 3. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi’nin açılışı Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleşti.

11 Nisan 2025 Cuma 11:29
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Öğrenci Dekanlığı iş birliği ile düzenlenen 3. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi “Habitat Cyprus 2025”in açılışı Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Kongrede üç gün boyunca, doğal ve yapay çevrenin insan sağlığı üzerindeki etkileri bilimsel sunumlar ve tartışmalarla farklı yönleriyle ele alınmaya devam edecek.
Dünyanın dört bir yanından tıp öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getiren kongrenin açılışında tıp öğrencilerinden oluşan ‘Medstone Müzik Grubu’ ve Sudan’lı öğrencilerden oluşan dans grubu keyifli bir gösteri sundu.
Kongrenin açılış konuşmasını; Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan, Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Murat Özgören ve Kongre Başkanı da olan Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Stj. Dr. Gökay Olgun gerçekleştirdi. Kongre sonunda, katılımcılara doğaya katkı sağlamak ve kongrenin hatırasını uzun yıllar boyunca yaşatmak amacıyla birer ‘çam fidanı’ hediye edildi.
İlk gün; geleceğe ışık tutan sunumlar ve projelerle başladı
Poster ve proje sunumlarıyla tamamlanan programın ilk günü üç oturumla gerçekleştirildi. İlk oturumda, Prof. Dr. Murat Özgören “Gezegen ve Kira Sözleşmesi”, Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ise “Deniz Ekosistemi ve Halk Sağlığı” başlıklı sunumlarıyla çevre ve halk sağlığı ilişkisini ele aldı. İkinci oturumda öğrenci bildirilerine yer verildi. Dima Mestarihi, Kuzey Kıbrıs’ta cilt kanseri oranlarını; Noushika Sahandifar, çevresel faktörlerin inme üzerindeki etkilerini; Mohammadsadegh Jafari ise küfün çocuk sağlığına etkilerini değerlendirdi. Son oturumda ise Prof. Dr. Ayşegül Taylan “Türkiye’de tahtakurusu enfestasyonları artıyor mu?” başlıklı konuşmasıyla güncel bir sorunu ele aldı. Öğrenci bildirileri kapsamında Burak Durmaz, Aya Abdelrahman ve Chakameh Mahjouriannamari birer sunum gerçekleştirdi. Günün son bölümünde ise poster ve proje sunumları yapıldı. Katılımcılar bu oturumda araştırma projelerini ve poster çalışmalarını paylaşma fırsatı buldu.
Üç gün sürecek kongre, altı oturum, iki çalıştay ve iki poster sunumuyla tamamlanacak. Öğrenci sunumlarıyla zenginleşecek kongrede, katılımcılar tıp biliminin farklı alanlarında sunumlar yaparak bilimsel bilgi birikimlerini artıracak. Bu süreç, dünya çapında tıp eğitiminin gelişimine katkı sağlayacak. Kongrenin son gününde ise katılımcılar için Lefkoşa ve Girne gezileri düzenlenecek.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Bu kongre sadece bilimsel bir etkinlik değil aynı zamanda çevresel farkındalığında güçlü bir ifadesidir.”
“Habitat Cyprus 2025” kongresinin sadece bilimsel bir etkinlik olmadığını aynı zamanda çevresel farkındalık, akademik dayanışma ve uluslararası öğrenci iş birliğinin de güçlü bir ifadesi olduğunu belirten Yakın Doğu Üniversitesi Rekörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Üniversitemizin büyük bir kararlılıkla desteklediği öğrenci birliklerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiniz. Özellikle sağlık alanındaki fakültelerimizin dünya ile entegrasyonunu sağlayan bu birlikler, öğrenciler arasında iş birliği kurulması ve liderlik becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynuyor” dedi.
Konuşmasında öğrencilere seslenen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Sevgili öğrenciler, sizler bu kongrenin kalbinde yer alıyorsunuz. Her bir sunumunuz, sadece bilgi paylaşımı değil; aynı zamanda cesaretin, emeğin ve bilime olan inancın bir göstergesidir. Umuyorum ki bu kongre, sizler için hem akademik anlamda verimli, hem de kişisel olarak ilham verici bir deneyim olacak” ifadelerini kullandı. Kongrede emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ardından “Doğayı koruyan, insanı önceleyen, dayanışma kültürünü büyüten bir tıp anlayışı için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Sağlık ve doğa için ortak adımlar
Düzenlenen kongrenin sadece doğayla değil, aynı zamanda insan sağlığıyla ilgili önemli bir dönüm noktası olacağını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan ise “Yaşadığımız çevrenin sağlık üzerindeki etkilerini derinlemesine inceleyerek, doğanın ve insanın sağlığını koruyabilecek çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Geleceğin doktorları, sağlık profesyonelleri ve araştırmacıları olarak daha sağlıklı bir toplum inşa etme yolunda hepimiz gerekli adımları atacağız” dedi. Kongrenin koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Murat Özgören de iklim değişikliği, göç krizleri ve mikroplastiklerin sadece bilimsel değil, aynı zamanda tıbbi birer mesele haline geldiğine dikkat çekti. Tüm bunların çözümü ise disiplinlerarası bir yaklaşım benimsemekten geçiyor” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Murat Özgören, “Doktorlar olarak yalnızca bedenleri iyileştiren değil, ortak yaşam alanımızı koruyan koruyucular olmalıyız. Küresel iş birliği ve ortaklıklarla, sadece hastalıklarla savaşmak değil, sağlıklı bir dünya inşa etmek için çalışmalıyız” dedi.
Habitat konusunda farkındalık oluşturmayı, öğrenmeyi ve çözüm önerileri geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Kongre Başkanı Stj. Dr. Gökay Olgun ise “Kongremizin gelecekteki sağlık politikalarının oluşturulmasında ve toplum sağlığının ilerlemesinde önemli bir rol oynayacağına inanıyorum” dedi.
2025-2026 Kış Dönemi Dıştan Bitirme Sınavları 25 Aralık’ta başlıyorMilli Eğitim Bakanlığı, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için düzenlenen Dıştan Bitirme Sınavlarının 25 Aralık 2025 – 12 Ocak 2026 tarihleri arasında Lefkoşa’daki belirlenen merkezlerde yapılacağını duyurdu.08 Aralık 2025 Pazartesi 19:53EĞİTİM
Dağyolunda toprak kayması ve sis!Dağyolunda toprak kayması ve sis!08 Aralık 2025 Pazartesi 19:47KIBRIS
KTEZO Oda Meclisi, yılın son toplantısını gerçekleştirdiKıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Oda Meclisi, yılın son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, hem 2025'in hem de gelecek yılın değerlendirmeleri yapıldı.08 Aralık 2025 Pazartesi 19:42KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, AÖA heyetini kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) Başkanı Prof. Dr. Güner Konedralı ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çise Çavuşoğlu’nu kabul etti.08 Aralık 2025 Pazartesi 19:32KIBRIS
Diploma davası ertelendi, İmamoğlu yeni hâkime sert çıktı: Doğum belgemi ve askerliğimi de iptal edin!İdare mahkemesinin kararı beklenecek, sonraki duruşma 16 Şubat’a ertelendi08 Aralık 2025 Pazartesi 19:30TÜRKİYE
Polis İskele'deki kazanın detaylarını açıkladıPolis İskele'deki kazanın detaylarını açıkladı. Ölümle Neticelenen Trafik Kazası 08 Aralık 2025 Pazartesi 18:50İSKELE
İskele'de kaza, 1 kişi vefat ettiİskele'de kaza, 1 kişi vefat etti, yaralılar var08 Aralık 2025 Pazartesi 17:46İSKELE
Yakın Doğu Üniversitesi’nden Fransa’da Çevre ve Doğa Koruma SemineriKıbrıs’tan örneklerle kırsal peyzajlar, doğa koruma ve kültür!08 Aralık 2025 Pazartesi 16:04YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Yalınkaya: “Bu pişkinlik size sandıkta ikinci bir darbe dönemi yaşatacak. Sizi hiçbir güç kurtaramayacak”Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, ülkenin yolsuzluk, rüşvet ve sahtekârlık batağına battığını ancak sorumluların pişkince “Ankara’dan destek aldık” diye açıklamalar yaptıklarını söyleyerek, erken seçim çağrısı yaptı08 Aralık 2025 Pazartesi 15:39KIBRIS
Tufan Erhürman Devlet Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi (KKTCDOB) yekililerini kabul etti Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Devlet Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi (KKTCDOB) Genel Sorumlusu ve Genel Sanat Yönetmeni Tuğrul Enver Töre ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü.08 Aralık 2025 Pazartesi 15:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.