GUTERRES: GAZZE’DEKİ İNSANİ DURUM HEPİMİZ İÇİN AHLAKİ BİR KARA LEKE
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze’deki insani durum hepimiz için ahlaki bir kara leke.” açıklamasında bulunarak taraflara hemen şimdi anlaşmaya varma çağrısında bulundu.

18 Temmuz 2024 Perşembe 08:54
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze’deki insani durum hepimiz için ahlaki bir kara leke.” açıklamasında bulunarak taraflara hemen şimdi anlaşmaya varma çağrısında bulundu.
BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlığında Filistin’deki durum hakkında oturum düzenlendi. Burada BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Kabine Şefi Courtenay Rattray, New York’ta bulunmayan Guterres adına konuşma metnini okudu.
Buna göre, Guterres, Aralık 2023’te Gazze’deki korkunç acı, fiziksel yıkım ve toplu travma nedeniyle kendisinin BM Şartı’nın 99. maddesini devreye soktuğunu anımsatarak 7 ay sonra krizin hala sürdüğüne işaret etti.
“Gazze’de insani destek sistemi çökmek üzere.” uyarısında bulunan Guterres, kamu düzeninin de çöktüğünü dile getirdi. Guterres, Mavi Hat’ta artan gerginliğin bölgesel yayılma riskinin her gün arttığı uyarısında bulundu.
– “Refah enkaza dönüşmüş durumda”
“Refah enkaza dönüşmüş durumda.” diyen Guterres, Refah Sınır Kapısı’nın da hala kapalı olmasının insani yardım operasyonlarını baltaladığını ifade etti.
Guterres, bazılarının birkaç kez olmak üzere hemen hemen Gazze halkının tümünün yerinden edildiğini kaydederek, “Gazze’de hiçbir yer güvenli değil.” değerlendirmesini yaptı.
Gazze’de yarım milyon kişinin akut düzeyde gıda güvencesizliğiyle mücadele ettiğini bildiren Guterres, aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların da yayıldığına dikkati çekti. Guterres, İsrailli yetkililerin yakıt kısıtlamaları nedeniyle su, temizlik malzemeleri ve sağlık hizmetlerine erişimin de ciddi bir şekilde engellediğini hatırlattı.
İnsani yardım çalışanları ve tesisleri, sığınaklar ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sürdüğüne dikkati çeken Guterres, “Taraflar acilen yön değiştirmeli.” ifadesini kullandı.
Guterres, İsrail ile yürütülen “önceden haber verme ve koordinasyon sisteminin” de etkili olmadığını belirterek, risklerin arttığının altını çizdi. BM’nin hala personelin karşılaştığı risklerle mücadele etmek için gerekli güvenlik teçhizatına sahip olmadığını kaydeden Guterres, İsrailli yetkililerle yürütülen diyalog sonucu çok küçük derecede iyileşme olduğunu ancak çok daha fazlasına ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.
Guterres, “Gerekli insani yardım girişinin sağlanması ve tüm Gazze’ye dağıtılması sivillerin yaşaması ve refahı için şart.” vurgusunda bulundu.
– “Batı Şeria’nın coğrafyası sürekli değiştiriliyor”
Tüm dünyanın odağı Gazze’deyken işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki durumun çok tehlikeli bir hale geldiğine işaret eden Guterres, 7 Ekim’in ardından bu topraklarda 553 Filistinlinin öldürüldüğünü kaydetti. Guterres, 553 kişiden 536’sının İsrail ordusu tarafından, 11’inin de Filistin topraklarını gaspeden İsrailliler tarafından öldürüldüğünü bildirdi.
Diğer taraftan İsrail’in Filistin Yönetimi’ni kısıtlayan kararlar almaya devam ettiğini ifade eden Guterres, bunun Filistin ekonomisini felç ettiğini ve istikrarsızlığı tetiklediğini söyledi.
Guterres, “Mevcut gelişmeler iki devletli çözümü kalbinden bıçaklıyor.” ifadelerini kullanarak, “İşgal altındaki Batı Şeria’nın coğrafyası İsrail’in attığı idari ve yasal adımlarla sürekli olarak değiştiriliyor.” uyarısını yaptı.
Acilen “yerleşim yeri” faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiğinin altını çizen Guterres, “Şiddetin sona ermesi ve suçluların adalete teslim edilmesi gerekiyor. İsrail, Filistin halkının güvenliğini sağlamak zorundadır.” ifadesine yer verdi.
– “Hepimiz için ahlaki bir kara leke”
Guterres, “Gazze’deki insani durum hepimiz için ahlaki bir kara leke.” açıklamasında bulunarak, taraflara hemen şimdi anlaşmaya varma çağrısında bulundu.
İsrail gözetimindeki tutuklulara yönelik ciddi ihlaller gerçekleştiğini ifade eden Guterres, tüm tutuklulara insani muamele gösterilmesi ve gerekçesiz tutulanların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.
Guterres, “Bu korkunç savaşın artık sona ermesi gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.
CTP Piyangosu ÇekildiCTP’nin 55’inci yıl piyangosu çekildi27 Mart 2026 Cuma 14:17KIBRIS
İran’dan Hürmüz tehdidi. "Her türlü gemi geçişi sert karşılık bulacaktır"İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nın kapalı olduğunu duyurarak her türlü geçişe sert karşılık verileceğini açıkladı.27 Mart 2026 Cuma 12:56ORTADOĞU
Candela Robotik Ekibinden Uluslararası Arenada Yeni BaşarıHephaestus Sparks takımı, uluslararası bir organizasyonda elde ettiği dereceyle dikkat çekti.27 Mart 2026 Cuma 12:55YAŞAM
“Sahte diploma” davası: Sanık F.Ü’nün duruşması 29 Nisan’a ertelendiLefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti huzurunda görüşülen duruşmada, iddia makamı Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz ve sanık avukatı Doğa Zeki hazır bulundu.27 Mart 2026 Cuma 11:50KIBRIS
Turizm ve seyahat acenteleri "Genişletilmiş Prim Desteği" kapsamına dahil edildiKITSAB Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Tolun, turizm ve seyahat acentelerinin çok yakında açıklanacak olan "Genişletilmiş Prim Desteği" kapsamına dahil edildiğini açıkladı.27 Mart 2026 Cuma 10:31KIBRIS
Mehmet Saydam: Hayatı boyunca gerçek bir işte çalışmamış vekiller ekonomiyi nasıl kurtaracak?Ekonomide yaşanan sorunların derinleştiğini belirten Saydam, siyasi aktörlerin bu tabloya karşı somut ve uygulanabilir politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi.27 Mart 2026 Cuma 10:21KIBRIS
Zeki Çeler açıkladı… İzlem Gürçağ, Ayşegül Baybars, Jale Refik Rogers ve Gülşah Manavoğlu’na kapılarımız açıkÇeler açıkladı… İzlem Gürçağ, Ayşegül Baybars, Jale Refik Rogers ve Gülşah Manavoğlu’na kapılarımız açık27 Mart 2026 Cuma 10:09KIBRIS
İskele’deki ani ölüm sebebi kalpİskele’deki evinde aniden rahatsızlanması üzerine, kaldırıldığı Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitiren Yavuz Holat’ın (E-49) yapılan otopsisinde, ölüm sebebinin “kalp damar hastalığı” olduğu tesp27 Mart 2026 Cuma 09:53KIBRIS
40 yaşındaki Hasan Onbaşı yaşamını yitirdiMehmetçik’teki evinde aniden rahatsızlaşan 40 yaşındaki Hasan Onbaşı yaşamını yitirdi.27 Mart 2026 Cuma 09:40İSKELE
Bu hafta sonu hava nasıl olacak?Hafta sonu ve pazartesi günü sağanak yağış bekleniyor.27 Mart 2026 Cuma 09:38HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.