GÜNEY'DE İNGİLİZ ÜSLERİNE YÖNELİK CASUSLUK VE TERÖR ŞÜPHESİ: İRAN BAĞLANTILI İNGİLİZ VATANDAŞI TUTUKLANDI
Güney Kıbrıs'ta İngiltere'nin RAF Akrotiri Üssü ve Rum Milli Muhafız Ordusu'na ait Andreas Papandreu Hava Üssü'nü gözetlediği belirlenen Azerbaycan kökenli bir İngiliz vatandaşı, casusluk ve terör şüphesiyle tutuklandı.

23 Haziran 2025 Pazartesi 10:42
Güney Kıbrıs'ta, İngiltere'ye ait RAF Akrotiri Üssü ile Kıbrıs’a ait Andreas Papandreu Hava Üssü'nü gözetlediği ve olası bir terör saldırısı planladığı gerekçesiyle Azerbaycan kökenli bir İngiliz vatandaşı tutuklandı. Şüphelinin İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
BBC ve Rum basınında yer alan haberlere göre, zanlı hakkında ilk olarak yabancı bir istihbarat biriminden gelen “Nisan 2025’ten bu yana üslerle ilgili bilgi topladığı ve saldırı hazırlığı içinde olduğu” yönündeki ihbarın ardından soruşturma başlatıldı.
Rum polisi tarafından yürütülen teknik ve fiziki takip sonucunda, şüphelinin Limasol’un Zakaki bölgesinde, İngiliz üslerine oldukça yakın bir apartman dairesinde ikamet ettiği tespit edildi. Zanlının üs çevresinde yaya dolaştığı, büyüteçli bir kamera ve üç cep telefonuyla görüntü aldığı, ayrıca notlar tuttuğu belirlendi.
Araştırmalara göre şüpheli, otobüsle Limasol’dan Baf’a, oradan da bir başka otobüsle Pafos’taki Andreas Papandreu Hava Üssü yakınlarına geçerek, bu bölgede de askeri tesislerin fotoğraflarını çekti.
Gözaltına alınan zanlı, geniş güvenlik önlemleri altında Larnaka Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Mahkeme, hakkında sekiz gün tutukluluk kararı verirken, şüpheliye yönelik “terör faaliyeti, casusluk, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” gibi suçlamalarla kapsamlı bir tahkikat başlatıldı.
Rum polisi, olayın ulusal güvenlikle ilgili boyutu nedeniyle soruşturmaya ilişkin detay vermekten kaçındı. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, BBC’ye yaptığı açıklamada “Kıbrıs’ta tutuklanan bir İngiliz vatandaşıyla ilgili Kıbrıslı yetkililerle temas halindeyiz” ifadelerini kullandı.
ZANLININ İRAN BAĞLANTILI OLDUĞU İDDİASININ ÖNEMİ
RAF Akrotiri İngiliz üssü geçmişte İran'dan gelebilecek saldırılara karşı İsrail hava sahasını korumak amacıyla da kullanılmıştı. Geçtiğimiz hafta İngiltere Savunma Bakanlığı, üsse ek savaş uçakları konuşlandırılacağını duyurmuştu.
Şüphelinin İran adına casusluk yaptığı ihtimali, hem Güney Kıbrıs'ın hem de bölgede faaliyet gösteren Batılı askeri güçlerin güvenliği açısından ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor.
Son Dakika Haberi...DP Kararını verdi...Son Dakika Haberi...DP Kararını verdi...23 Temmuz 2026 Perşembe 19:13KIBRIS
Güç-Sen ek mesai ödemeleri için eylem kararı aldıGümrük Çalışanları Sendikası, nisan ayına ait ek mesai ödemelerinin 31 Temmuz'a kadar yapılmaması halinde eylem başlatacaklarını açıkladı. Sendika ayrıca yasal sürede ödeme yapılması için dava açma kararı aldı.23 Temmuz 2026 Perşembe 18:46KIBRIS
Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa ettiKılıçdaroğlu'na tepki gösterdi; Eskişehir'in efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa etti23 Temmuz 2026 Perşembe 17:48TÜRKİYE
Demokrat Parti'de MYK sonrası PM toplandıDemokrat Parti MYK'sı, karma oyun kaldırılması ile genel seçim ve yerel seçimin aynı gün yapılmasına yönelik düzenlemeyi görüştü.. MYK'nın ardından Parti Meclisi de toplandı.23 Temmuz 2026 Perşembe 17:46KIBRIS
Kıbrıs'ta çözümsüzlük en çok İsrail'e yarıyorBaykallı: "Kıbrıs'ın bölünmüş kalmasını en çok Netanyahu yönetimi istiyor"23 Temmuz 2026 Perşembe 17:45KIBRIS
DAÜ VYK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevden alma ve atamalar...Milli Eğitim Bakanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda (VYK) görevden alma ve atamalar yapıldı.23 Temmuz 2026 Perşembe 17:24KIBRIS
Girne'de Alkollü Sürücü İşletmenin Çitlerine ÇarptıGirne'de alkollü sürücünün neden olduğu trafik kazasında şans eseri yaralanan olmadı.23 Temmuz 2026 Perşembe 12:43KIBRIS
Ticaret Odası: Çözüm sadece asgari ücret artışında değilKıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ortamında sorunun temel nedenlerine çözüm üretilmeden yapılan maaş ve ücret artışlarının kalıcı refah sağlamadığını belirterek, çözümün hayat pahalılığıyla mücadele ve yapısal reformla23 Temmuz 2026 Perşembe 12:40KIBRIS
Kıbrıslı Türk Prof. Dr. Özgür Deren’in ekibinden Türkiye’de bir ilkKıbrıslı Türk Prof. Dr. Özgür Deren’in başında bulunduğu ekip, Türkiye tıp tarihinde bir ilke imza attı. Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonda, 26 haftalık bebeğin omuriliğindeki doğumsal açıklık anne karnında kapalı yöntemle başarıyla o23 Temmuz 2026 Perşembe 12:38GENEL SAĞLIK
Lefkoşa Barınağı’ndaki sevimli dostların parazit ve aşıları yapıldıLefkoşa Türk Belediyesi’ne (LTB) bağlı Lefkoşa Barınağı’ndaki 300’den fazla sevimli dostun iç ve dış paraziti ile karma aşıları gerçekleştirildi.23 Temmuz 2026 Perşembe 10:20LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.