GÜNEY KIBRIS'TAKİ TÜRK MALLARI...
Mirasçılar devrede...

17 Temmuz 2015 Cuma 12:39
Rum Bakanlar Kurulu’nun, Güney Kıbrıs’ta bulunan bir Kıbrıs Türk taşınmazının mirasçıları ile olan bir dostane anlaşmayı, aynı zamanda başka bir Kıbrıs Türk malının alım satımıyla ilgili başvuruyu onaylama yönünde hareket edeceği haber verildi.
Politis gazetesi “Kıbrıs Türk Mallarıyla İlgili Yeni Dostane Anlaşmalar- Larnaka’ya Bağlı Agios Theodoros’ta (Boğaziçi) İstimlâk, Kato Polemitya’da (Aşağı Binatlı) ise Alım-Satıma Onayı” başlıklı haberinde, elindeki bilgilere dayanarak, Rum İçişleri Bakanlığı’nın bu iki dosyayı incelediğini ve Rum Bakanlar Kurulu’na sevk ettiğini yazdı.
Haberde, hem dostane anlaşma hem de alım-satım başvurusuyla ilgili iki durumun da Avustralya vatandaşlarının taşınmazlarıyla alakalı olduğunu belirtti.
Birinci durumun, Larnaka’ya bağlı “Agios Theodoros” (Boğaziçi) köyü muhtarlık ofislerinin inşa edildiği bir Kıbrıs Türk arazisiyle ilgili olduğunu kaydeden gazete, taşınmazın sahibi olan Kıbrıslı Türkün 1951 yılından itibaren Avustralya’ya göç ettiğini ve bahse konu taşınmazın ilgili mevzuata göre, Kıbrıs Türk mallarına dahil olmadığını belirtti.
Taşınmazın sahibi olan kişinin mirasçılarının, izinsiz kullanım ve mülklerinin alıkonulduğu gerekçesiyle, tazminat talebiyle 2010 yılında Güney Kıbrıs’ta bulunan Kıbrıs Türk Malları Vasiliği aleyhine dava açtığını kaydeden gazete, bahse konu kişinin mirasçılarının, bir Kıbrıslı Rum göçmene tahsis edilen, içerisinde zeytinler bulunan bir araziye daha sahip olduklarını ve bununla ilgili olarak da dava açtıklarını ifade etti.
Yine elde ettiği bilgilere dayanarak, içerisinde zeytinler olan bu arazinin Kıbrıslı Türk mal sahibinin mirasçılarına iade edilmesinin düşünülmediğini çünkü mirasçıların yargı harici bir anlaşmayı kabul etmediklerini kaydeden gazete, Larnaka’ya bağlı “Agios Theodoros” (Boğaziçi) köyü muhtarlık ofislerinin inşa edildiği arazi konusunda ise, devletin mülkün sahiplerine istimlâk bedeli olarak 65 bin Euro ödemesine karar verildiğini aktardı.
“Kato Polemitya’da” (Aşağı Binatlı) ise, Rum Bakanlar Kurulu’nun alım-satımlarını onaylaması beklenen iki başka Kıbrıs Türk arazisi bulunduğunu yazan gazete, “Polemitya’daki” arazilerin değerlerinin net bir şekilde daha fazla olduğunu ve bahse konu arazilerin değerinin 600 bin Euro’ya dayandıklarının hesaplandığını belirtti.
Öte yandan Kıbrıslı Türk mal sahiplerinin elde ettiği satış fiyatının ise daha düşük olduğunu kaydeden gazete, bu rakamın piyasa değerinin yarısı civarında olduğuna dair bilgiler bulunduğunu belirtti.
Gazete, “Eğer durum böyleyse, Kıbrıslı Türk mülk sahiplerinin çıkarları aleyhindeki belirsiz bir durumdan istifade edilmiş olabileceğine dair soru işaretleri ortaya çıkmakta olduğuna” dikkati çekti.
İki arazinin de iki ayrı Rum göçmene tahsis edildiğini kaydeden gazete, Rum İçişleri Bakanlığının elindeki bilgilere göre, bu taşınmazların sahibi olan Kıbrıs Türk’ün daimi olarak Avustralya’da ikamet ettiğini, Kıbrıs’ı 1968 yılında terk ettiğini ve ilk önce İngiltere’ye ardında da Avustralya’ya göç ettiğini kaydetti.
Bahse kişinin eşinin Avustralyalı olduğunu ve ne kendisinin ne de çocuklarının KKTC’den Rum malına sahip olmadığını yazan gazete, bundan dolayı da Rum İçişleri Bakanlığının, bahse konu iki araziye de ilgi gösteren şirketin lehine ve gerçek değerlerinden daha düşük fiyata olacak şekilde, arazilerle ilgili alım-satım belgelerinin kabul edilmesini onaylama tercihinde olduğunu belirtti.
Gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun, bahse konu iki arazinin şimdiki kullanıcılarıyla ilgili olarak ise, alım-satımın onaylanması için, bu Rum kullanıcılara başka Kıbrıs Türk arazileri tahsis edilmesi şartı koşmasının beklendiğini ekledi.
KKTC’nin yeni projeksiyon nüfusu: 489 bin 308İstatistik Kurumu, 2024 İstatistik Yıllığı verileri yayınlandı. İstatistik Kurumu son veriler ışığında revize edilen KKTC yeni projeksiyon nüfusunu açıkladı.03 Şubat 2026 Salı 15:21KIBRIS
Kürşat: Yasalar kâğıt üzerinde kalmış, talan sınır tanımıyor!Doğup büyüdüğüm köyüm Ötüken’in hemen yanı başında yaşanan bu yağma, artık gizlenemeyen bir çürümenin göstergesidir.03 Şubat 2026 Salı 15:20İSKELE
Şap hastalığına karşı mücadele sürüyorTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ülkede uzun bir süreden sonra aralık ayı içerisinde yeniden görülen şap hastalığına karşı mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü duyurdu.03 Şubat 2026 Salı 14:06KIBRIS
Kıbrıslı Rumların yaklaşık yüzde 14'ü evlerini ısıtamıyorAvrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) 2024 yılı verilerine göre, Kıbrıslı Rumların yüzde 14’6’sı evlerini yeterince ısıtamadığını dile getirdi.03 Şubat 2026 Salı 14:04GÜNEY KIBRIS
Türkiye'de Ocak ayı enflasyonu 4.84 olarak gerçekleşti!Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık bazda yüzde 4,84 artarken, yıllık bazda yüzde 30,65 oldu.03 Şubat 2026 Salı 14:03TÜRKİYE
Sterlin 60 TLPiyasada, Sterlin 59.80 Türk lirası, Euro 51.65 Türk lirası, Dolar 43.65 Türk lirasından işlem görüyor.03 Şubat 2026 Salı 10:14PARA BORSA
Kamu Hizmeti Komisyonu, 2025 Faaliyet Raporu'nu Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne sunduKöseoğlu, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni ziyaret ederek, KHK Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025 Yılı Faaliyet Raporu’nu sundu. Görüşmede, kamu hizmetine ilişkin tespitler, görüş ve öneriler ile geleceğe yönelik beklentiler ele alındı.03 Şubat 2026 Salı 10:11KIBRIS
Sahte diploma davasında yeni emarelerSahte diploma soruşturması kapsamında yargılanan Fatma Ünal’ın duruşması 5 Şubat’a ertelendi. Mahkemeye yeni emareler sunuldu, davayla ilgili emare sayısı 25’e yükseldi03 Şubat 2026 Salı 10:00KIBRIS
Futbolumuzun efsanelerinden Hüseyin Galliga'yı kaybettikKıbrıs Türk futbolunun efsane isimlerinden Hüseyin Alder'i (Galliga) kaybettik.03 Şubat 2026 Salı 09:59FUTBOL
İskele'de Orman Talanına Dur Denmeli! Kira Sözleşmesi Derhal İptal Edilmelidirİskele Çevreyi ve Sahilleri Koruma İnisiyatifi yetkilileri harekete geçmeye çağırdı. İşte açıklama;03 Şubat 2026 Salı 09:53İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.