GÜNEY KIBRIS’TAKİ KIBRIS TÜRK MALLARININ İDARESİ KONUSUNDA ÇIKMAZA GİRİLDİ!
Savaştan sonra Rum göçmenlere verilen Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusunda, Rum kesiminde bazı problemler ortaya çıktığı ifade edildi.

17 Temmuz 2016 Pazar 13:14
Savaştan sonra Rum göçmenlere verilen Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusunda, Rum kesiminde bazı problemler ortaya çıktığı ifade edildi.
Haftalık Kathimerini gazetesi, bir göçmen hayatını kaybettiği zaman, devletin bu malı muhtemelen geri alarak bunu başka bir göçmene devrettiğini, bunun genellikle aileden biri olmadığını, bunun sonucunda da göçmenin çocukları ve torunlarına haksızlık yapıldığını yazdı.
Rum hükümetinin, Kıbrıs Türk mallarının idaresinin düzenlenmesi konusunda önümüzdeki aylarda bir yasa tasarısı ortaya koymasının söz konusu olduğunu yazan gazete, konunun geçtiğimiz çarşamba günü Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde ele alındığını ifade etti.
Göçmenlere Kıbrıs Türk malları devredilmesi prosedürlerinin sorunlu bir hal aldığını, çünkü yıllar içerisinde birçok aşamada meseleler ortaya çıktığını kaydeden gazete, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma’nın gazeteye açıklamasında, Kıbrıs Türk malları konusunun, büyük bir mesele olduğunu söylediğini iletti.
Meseledeki esas problemin, elinde Kıbrıs Türk malı bulunduran göçmenlerden biri öldüğünde ortaya çıktığını kaydeden gazete, bu durumda devletin, bunu özellikle de genç çiftler olmak üzere başka göçmenlere devretmek için, malı geri alarak Kıbrıs Türk malı konusunda belirli bir prosedür izleyeceğini yazdı.
Geçmişte, Kıbrıs Türk malının, hayatını kaybeden göçmenin çocukları veya torunlarına devredilmesini sürecin bir parçası olduğunu, ancak şu an devletin bu malları başka göçmenlere vermesinin hak sahiplerinde bir adaletsizlik duygusuna yol açtığını yazan gazete, tarım veya hayvancılık amacıyla kullanılan Kıbrıs Türk arazileriyle ilgili de başka sorunların da söz konusu olduğunu ifade etti.
Bunların Kıbrıslı Türklere ait tarlalar olduklarını ve bunların savaştan sonra tarım veya hayvancılıkla uğraşan Rum göçmenlere verildiklerini kaydeden gazete, son yıllarda tarlaların, bu sektörlerde faaliyet göstermek isteyen kayıtlı işsizlere verilmekte olduğunu da belirtti.
Gazete, göçmenin ölümünden sonra, İçişleri Bakanlığı’nın, başkasına devretmek için tarlanın yarısını aldığını ve bunun evler konusunda uygulanan şeyle benzer olduğunu da ifade etti.
Sorunların gündeme geldiği başka bir mal kategorisinin de, ticari binalar olduğunu, Kıbrıs Türk malları üzerine son yıllarda dükkânlar, restoranlar aynı zamanda endüstri ve sanayi tesisleri inşa edildiğini yazan gazete, bu gibi noktaların özellikle şehirlerle alakalı olduğunu kaydetti.
Bu hususta, Baf’ın, göze çarpan bir durum teşkil ettiğini kaydeden gazete, belediyenin kenti, kültür başkenti olacağı 2017 yılına kadar hazırlama çabası içerisinde, yenileme yapılan bölgelerde bulunan dükkân sahipleriyle sözleşmelerine geçici olarak son verdiğini ekledi.
Börülce, pazı, golyandro, maydanoz ve biberde kalıntı tespit edildi25 yerli üründen 20’si temiz19 Haziran 2026 Cuma 17:07KIBRIS
14 Milyonluk BİMER projesinde neler oldu? TDP Başbakanlık’a sorduToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Av. Tacan Reynar, 12/2006 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında Başbakanlık’a resmi başvuruda bulunarak, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) projesine ilişkin bilgi ve belgeleri19 Haziran 2026 Cuma 16:59KIBRIS
Meteoroloji yarın yer yer sağanak beklendiğini duyurduMeteoroloji Dairesi, yarın yer yer sağanak beklendiğini duyurdu. Hafta sonu sabah saatleri yer yer sis olacak.19 Haziran 2026 Cuma 16:17KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta gıda fiyatlarında artışRum Tüketicileri Koruma Derneği, Güney Kıbrıs’ta Mayıs ayında 250 temel gıda ürününün fiyatlarında artış kaydedildiğini açıkladı.19 Haziran 2026 Cuma 12:09GÜNEY KIBRIS
Rum Merkezi Cezaevi’ne insansız hava aracıyla uyuşturucu sokma girişimi engellendiGüney Kıbrıs’ta Rum Merkezi Cezaevindeki mahkumlara dün sabah yine insansız hava aracıyla uyuşturucu madde atılmaya çalışıldı.19 Haziran 2026 Cuma 12:08GÜNEY KIBRIS
Savaşan: İki seçimin birlikte yapılması daha efektif olurUlusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Ahmet Savaşan, son dönemde siyasetin en çok tartışılan başlıklarından biri olan genel seçimlerle yerel seçimlerin aynı tarihte yapılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.19 Haziran 2026 Cuma 12:05KIBRIS
Mağusa Spor Derneği Masterleri Kosova YolcusuMağusa Spor Derneği Master futbol takım Kosova’da düzenlenecek olan uluslalararası dostluk kupasına katılıyor.19 Haziran 2026 Cuma 09:59KIBRIS
Basın-Sen: Yoksulluğu yönetmenin değil, ortadan kaldırmanın zamanıdır!Basın-Sen, asgari ücretin yoksulluğu kalıcılaştırdığını belirterek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun lağvedilmesini talep etti.19 Haziran 2026 Cuma 09:52KIBRIS
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.19 Haziran 2026 Cuma 09:50KIBRIS
Bugün ve yarın sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün ve cumartesi günleri yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu.19 Haziran 2026 Cuma 09:47KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.