GÜNEY KIBRIS’TA PROTESTO YASASI GEÇTİ: KISITLAMALAR, CEZALAR VE 7 GÜN ÖNCEDEN BİLDİRİM ZORUNLULUĞU!
Rum Meclisi, protesto bildirimini zorunlu kılan tartışmalı yasayı onayladı. Oylama sırasında eylemler yapıldı, DİSİ’nin Limasol’daki ofisi saldırıya uğradı.

11 Temmuz 2025 Cuma 12:06
Rum Kamu Düzeni ve Adalet Bakanlığı’nın, uzun süredir görüşülen ve üzerinde bolca tartışma yapılan halk toplantıları ve gösteri yürüyüşlerini düzenleyen yasa tasarısı, Rum meclisi genel kurulunda dün akşam onaylandı.
Politis’in haberine göre 56 sandalyeli Rum meclisinde yasanın görüşülmesi sırasında AKEL’in yapılmasını önerdiği hiçbir değişiklik kabul edilmedi ve yasa oyçokluğuyla geçirildi. Yasaya DİSİ’den 14, DİKO’dan 7, ELAM’dan 3, EDEK’ten 2 ve DİPA’dan 2 milletvekili lehte, AKEL’den 13, Ekologlar’dan 2 ve bir de bağımsız milletvekili yanında EDEK’li İlias Mirianthus isimli milletvekili aleyhte oy kullandı.
PROTESTO DÜZENLEYECEK ORGANİZATÖRÜN EYLEMDEN 7 GÜN ÖNCE YEREL YÖNETİM AMİRİ VE POLİSE YAZILI OLARAK EYLEMİ BİLDİRMELİ
Yeni yasa bir toplantı ya da protesto yürüyüşü düzenleyecek organizatörün eylemden 7 gün önce eylemin gerçekleştirileceği bölgenin yerel yönetim amirine ve polise organizasyonun düzenleneceği bölge sınırlarını ya da güzergahını yazılı olarak bildirmesini şart koşuyor. Gönderilecek yazılı bildirimde gösteriyi organize edenin adı ve iletişim bilgileri, eylemin amacı, başlama ve bitiş saatleri, mekanı ve/veya güzergahı, araç, pankart, teçhizat ya da başka malzeme kullanılıp kullanılmayacağı bilgilerine yer verilmesi gerekiyor.
ORGANİZATÖR, EYLEMİN NORMAL VE BARIŞÇIK ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDEN SORUMLU OLACAK
Yasada halk toplantısı ya da protesto yürüyüşü organizatörünün eylemin normal ve barışçıl şekilde gerçekleştirilmesinden sorumlu olduğu belirtiliyor. Ayrıca yasa katılımcıların tanınmamak maksadıyla kimliğini gizlemesi, kapatması veya herhangi bir nesne kullanarak görüntüsünü değiştirmesi sebebiyle eylem bölgesinde herhangi bir suç işlemesi veya işleyecek olmasına dair makul kuşku doğması üzerine polise söz konusu kişiye, nesne ya da ürünü çıkarmasını emretme yetkisi veriyor.
YAZILI OLARAK BİLDİRİLEN EYLEMLER, POLİS YA DA YEREL YÖNETİM AMİRİ TARAFINDAN KISITLANABİLİR
Polis Genel Müdürü, eylemin organize edileceği bölgeyle ilgili yerel yönetim amiri ile istişare ettikten sonra kısıtlama getirebilir. Polis Genel Müdürü eylemin barışçıl olma özelliğini kaybettiğine, getirilen sınırlamaların ihlal edildiğine, herhangi bir şahsın vücut bütünlüğünün ya da kamu veya özel alanlara zarar görme tehdidi altında olduğuna hükmetmesi halinde devam eden bir eylemi sonlandırma yetkisine sahiptir.
EYLEM SIRASINDA ŞİDDET EYLEMİ VEYA TEŞVİKİ, 3 YILA KADAR HAPİS VE/VEYA 4 BİN EURO'YA KADAR PARA CEZASI ALACAK
Yasa, herhangi bir halk toplantısına ya da yürüyüşe katılan kişinin, gösterinin niteliğini değiştirmek maksadıyla şiddet eylemi yapması veya başka birini şiddet eylemine teşvik etmesi, 3 yıla kadar hapis ve/veya 4 bin euroya kadar para cezası gerektiren suç kapsamına alır.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ, PROTESSTO EYLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRDİ: DİSİ OFİSİNDE VANDALLIK
Gazete Rum meclisi genel kurulunun bu yasayı görüşüp oyladığı sırada sivil toplum örgütlerinin meclis binası önünde protesto eylemi yaptığına işaret etti.
Aynı gazete “Protesto Gösterileri İçin DİSİ Ofisinde Vandallık” başlıklı haberinde DİSİ’nin Limasol’daki ofisinin çarşamba gecesi kimliği bilinmeyen kişilerin saldırısına uğradığını, saldırıyı Rum yönetimi ve siyasi partilerinin kınadığını yazdı.
Habere göre saldırganlar ofisin bulunduğu binanın ana giriş kapısını zorla açarak girdikleri DİSİ ofisinin kapısını kırdı, duvarlara sprey boya ile slogan yazdı, mobilyaları kırdı, çekmecelerdeki belgeleri ve masalardaki malzemeleri yere attı.
Çalışanların, perşembe sabahı ofise gittiklerinde karşılaştıkları manzara üzerine aradıkları polis olay yerinde inceleme yaptı. Ofiste güvenlik kamerası olmadığı da belirtilen haberde dün öğle saatlerinde “Athyens Indymedia”da DİSİ ofisinde yaşananlarla ilgili videonun da yer aldığı bir suçu üstlenme açıklaması yayımlandı. Söz konusu videoyu “antifazone_cy” isimli grup da paylaştı ancak daha sonra olayla herhangi bir ilgisi olmadığını açıkladı.
Son Dakika Haberi...DP Kararını verdi...Son Dakika Haberi...DP Kararını verdi...23 Temmuz 2026 Perşembe 19:13KIBRIS
Güç-Sen ek mesai ödemeleri için eylem kararı aldıGümrük Çalışanları Sendikası, nisan ayına ait ek mesai ödemelerinin 31 Temmuz'a kadar yapılmaması halinde eylem başlatacaklarını açıkladı. Sendika ayrıca yasal sürede ödeme yapılması için dava açma kararı aldı.23 Temmuz 2026 Perşembe 18:46KIBRIS
Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa ettiKılıçdaroğlu'na tepki gösterdi; Eskişehir'in efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa etti23 Temmuz 2026 Perşembe 17:48TÜRKİYE
Demokrat Parti'de MYK sonrası PM toplandıDemokrat Parti MYK'sı, karma oyun kaldırılması ile genel seçim ve yerel seçimin aynı gün yapılmasına yönelik düzenlemeyi görüştü.. MYK'nın ardından Parti Meclisi de toplandı.23 Temmuz 2026 Perşembe 17:46KIBRIS
Kıbrıs'ta çözümsüzlük en çok İsrail'e yarıyorBaykallı: "Kıbrıs'ın bölünmüş kalmasını en çok Netanyahu yönetimi istiyor"23 Temmuz 2026 Perşembe 17:45KIBRIS
DAÜ VYK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevden alma ve atamalar...Milli Eğitim Bakanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda (VYK) görevden alma ve atamalar yapıldı.23 Temmuz 2026 Perşembe 17:24KIBRIS
Girne'de Alkollü Sürücü İşletmenin Çitlerine ÇarptıGirne'de alkollü sürücünün neden olduğu trafik kazasında şans eseri yaralanan olmadı.23 Temmuz 2026 Perşembe 12:43KIBRIS
Ticaret Odası: Çözüm sadece asgari ücret artışında değilKıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ortamında sorunun temel nedenlerine çözüm üretilmeden yapılan maaş ve ücret artışlarının kalıcı refah sağlamadığını belirterek, çözümün hayat pahalılığıyla mücadele ve yapısal reformla23 Temmuz 2026 Perşembe 12:40KIBRIS
Kıbrıslı Türk Prof. Dr. Özgür Deren’in ekibinden Türkiye’de bir ilkKıbrıslı Türk Prof. Dr. Özgür Deren’in başında bulunduğu ekip, Türkiye tıp tarihinde bir ilke imza attı. Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonda, 26 haftalık bebeğin omuriliğindeki doğumsal açıklık anne karnında kapalı yöntemle başarıyla o23 Temmuz 2026 Perşembe 12:38GENEL SAĞLIK
Lefkoşa Barınağı’ndaki sevimli dostların parazit ve aşıları yapıldıLefkoşa Türk Belediyesi’ne (LTB) bağlı Lefkoşa Barınağı’ndaki 300’den fazla sevimli dostun iç ve dış paraziti ile karma aşıları gerçekleştirildi.23 Temmuz 2026 Perşembe 10:20LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.