GÜNEY KIBRIS'TA ELEKTRİK, AKARYAKIT VE GIDADA VERGİ İNDİRİMİ KARARI
Hükümet, vergi indirimlerinden maaş desteklerine kadar uzanan 200 milyon euroluk sekiz önlem açıkladı.

26 Mart 2026 Perşembe 13:55
Orta Doğu’da dört haftadır devam eden savaşın küresel ekonomik etkileri derinleşirken, Güney Kıbrıs hükümeti artan maliyetlere karşı kapsamlı bir destek paketi açıkladı. Toplam büyüklüğü 200 milyon euro olan paket, vatandaşların ve işletmelerin üzerindeki ekonomik baskıyı hafifletmeyi hedefliyor.
Açıklanan önlemler kapsamında elektrik faturalarında uygulanan yüzde 5’lik indirimli KDV oranı, bu yıl sona ermesi beklenirken gelecek yıl Mayıs ayına kadar uzatıldı. Akaryakıtta ise Nisan-Haziran döneminde litre başına 8,33 sentlik vergi indirimi uygulanacak.
Gıda tarafında da dikkat çeken adımlar atıldı. Et, kümes hayvanları ve balıkta KDV oranı Nisan-Eylül ayları arasında sıfırlanırken, akaryakıt fiyatlarını artırması beklenen “yeşil vergilerin” hayata geçirilmeyeceği duyuruldu.
Turizm sektörüne yönelik destekler de pakette yer aldı. Hükümet, Nisan ayında otel çalışanlarının maaşlarının yüzde 30’unu karşılayacak. Ayrıca ülkenin önemli destinasyonlarla bağlantısını güçlendirmek ve turist akışını artırmak amacıyla havayollarına yönelik özel bir destek planı hazırlanacak.
Tarım sektörüne yönelik olarak ise çiftçilerin gübre ve tarımsal girdi maliyetlerinin yüzde 15’i Nisan ve Mayıs aylarında sübvanse edilecek. Bu destekler paket içinde iki ayrı kalem olarak değerlendiriliyor.
Rum Lider Nikos Hristodulidis, alınan kararların ülke ekonomisinin güçlü yapısı sayesinde mümkün olduğunu belirterek, “Ekonomimizin dayanıklılığı, toplum yararına etkili müdahaleler yapmamıza imkan tanıyor” dedi.
Yüksek büyüme oranları, mali fazla ve düşük kamu borcuna dikkat çeken Hristodulidis, bu göstergelerin hükümetin izlediği “sorumlu ekonomik politikanın” sonucu olduğunu vurguladı.
Ekonomik istikrarın ulusal güvenlik anlamına geldiğini ifade eden Hristodulidis, krizin kısa sürede sona ermesini umduklarını ancak uzama ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.
Önlemlerin geçici ve hedefe yönelik olduğuna işaret eden Hristodulidis, tüm adımların bütçe fazlası içinde planlandığını da belirtti.
Rum Lider ayrıca fırsatçılara da sert mesaj verdi. Piyasaların yakından takip edildiğini belirten Hristodulidis, “Fırsatçılığa kesinlikle izin verilmeyecek. Tüketiciyi korumak için denetimler artırıldı” ifadelerini kullandı.
Uzmanlardan çocuk istismarı iddialarıyla ilgili çocuk odaklı ve bilimsel yaklaşım çağrısıKıbrıs Travma, Afet ve Kriz Çalışma Grubu, bir okulda gündeme gelen istismar iddialarına ilişkin sürecin çocukların üstün yararı gözetilerek, bilimsel, etik ve çocuk odaklı bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:15KIBRIS
Arpa çeşit adaylarının hasadı yapıldıTarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ıslah programlarında geliştirilen arpa hatlarının (tescili yapılmamış) hasadı yapıldı. Hasada Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da katıldı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:13KIBRIS
Meclis, yasama ve denetim göreviyle toplandıGenel Kurul, Kurban Bayramı dolayısıyla, yasama göreviyle yarınki denetim görevini birleştirilmiş şekliyle gerçekleştirecek.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:12KIBRIS
Araçta Baygın Bulundular: Uyuşturucu Şüphesiyle TutuklandılarGüzelyurt’ta araç içerisinde baygın halde bulunan iki kişi, üzerlerinde uyuşturucu madde bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:10KIBRIS
Sarhoş Olup Bağırıp Çağırdılar, Polislik OldularGazimağusa ve Girne’de alkollü şahıslar çevreye rahatsızlık verdikleri gerekçesiyle tutuklandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:06KIBRIS
KKTC’de Peş Peşe Trafik Kazaları: 3 Yaralı, 1 TutukluGüzelyurt-Lefkoşa Anayolu ile Akdoğan’da meydana gelen iki ayrı trafik kazasında üç kişi yaralanırken, alkollü sürücü tutuklandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:05KIBRIS
Kurban Bayramı çarşamba günü başlıyor.. Bayram namazı saat 06.15’te kılınacakKurban Bayramı, bayramın birinci günü olan çarşamba günü ülke genelindeki tüm camilerde saat 06.15’te kılınacak bayram namazı ile başlayacak.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:01KIBRIS
Türkiye’den en büyük Harley Grubu, HOG North Cyprus ev sahipliğinde KKTC’deHarley Owners Group (HOG) Ankara Başkanı Tansu Yıldırım ve HOG Adana Başkanı Gülşah Süslü ve Chapter üyeleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdikleri özel sürüş organizasyonu kapsamında adaya ulaştı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 13:58KIBRIS
Bayramda yağmur bekleniyorÜlkede, yarın ve bayramın ilk iki günü yağış, perşembe ve cuma günleri ise yer yer kuvvetli rüzgar bekleniyor.25 Mayıs 2026 Pazartesi 13:57HAVA DURUMU
DSÖ: Hantavirüs vakalarıyla ilgili durum istikrarlıTedros Adhanom Ghebreyesus, “MV Hondius” gemisindeki hantavirüs vakalarının şu an için istikrarlı seyrettiğini ve ilgili hükümetlerle temasın sürdüğünü açıkladı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 13:53GENEL SAĞLIK
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.