GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN-MISIR ÜÇLÜ ZİRVESİ BUGÜN KAHİRE’DE
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Mısır Devlet Başkanı El Sisi ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis bugün Kahire’de bir araya geliyor.

08 Ocak 2025 Çarşamba 15:34
Fileleftheros Yunanistan-Mısır-Güney Kıbrıs üçlü zirvesi çerçevesinde gerek ikili gerekse üçlü düzeyde yapılacak görüşmelerde Suriye’deki rejim değişikliği sonrası gelişmelerin ele alınacağını yazdı.
Habere göre Rum Sözcü Konstantinos Letimbiotis “kaygan ve değişken” diye nitelediği uluslararası çevrede Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın daha “yakın iş birliğinin, Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın sağlanması açısından zaruri olduğu” iddiasında bulundu.
Kahire’deki zirvenin, Atina’da Ekim 2021’de yapılan üçlü zirvenin devamı niteliğinde olduğuna işaret eden Letimbiotis, bir sonraki (11’inci) üçlü zirvenin Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirileceğini kaydetti.
Letimbiotis Kahire’deki üçlü zirvenin, Gazze ve Suriye’nin de aralarında bulunduğu devam etmekte olan krizler ve Kızıl Deniz bölgesinde gözlemlenmekte olanların etkileri nedeniyle “özellikle önemli olduğunu” söyledi. “Kaygan ve değişken bir uluslararası çevrede Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan’ın daha yakın iş birliği, Doğu Akdeniz’de barış, istikrar, ekonomik ve sosyal ilerleme perspektifi açısından zaruri hale geliyor.” dedi.
Zirve çerçevesinde taraflar arasında sağlık hizmetleri, kimanların geliştirilmesi, bilişim ve iletişim teknolojisi ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi alanlarında iş birliği memorandumları imzalanmasının beklendiğine işaret eden Letimbiotis bunların, “üçlü ilişkilerin gelecekteki gelişmesi açısından ortak eylem ve pozisyonları daha sağlam temellere oturtacağını” söyledi.
Letimbiotis Üçlü Zirve’den önce Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, iki ülkede dönüşümlü olarak gerçekleştirilecek rutin hükümetler arası toplantılar düzenlenmesi konulu 2’nci Devletler Arası Zirve gerçekleştirileceği bilgisini de verdi.
Başlıca önceliklerinin, varılan anlaşmaların uygulanması ve ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi olduğunu söyleyen Letimbiotis, bu çerçevede altyapılar, teknoloji, inovasyon ve turizm alanlarında ortak yatırım planları olanaklarının masaya yatırılacağını ve enerji alanında çok daha yakın iş birliği perspektiflerinin inceleneceğini söyledi.
Letimbiotis önemli parametrelerden birinin de özellikle Güney Kıbrıs’ın 2026’da AB Konseyi Başkanlığı’nı devralacak olması ışığı altında Mısır’ın AB ile ilişkileri desteklemeye devam etmesi olduğuna dikkat çekti.
Rum Sözcü, hükümetler arası zirve sırasında mevcut bölgesel gelişmelerin de ele alınacağını ve bölgede istikrar ve iş birliğinin ileri götürülmesi ve zorlukları ortak ve etkin göğüsleme stratejileri üzerinde durulacağını söyledi. Görüşme sırasında eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri, kadının güçlendirilmesi, su İidaresi ve su ürünlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda bir dizi iş birliği memorandumuna imza atılacağını belirtti.
Haravgi’nin “Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Üçlü Zirvesi Bugün” başlıklı haberine göre Letimbiotis, üç ülke arasında inşa edilen stratejik birliğin önemine işaret ederek “bu zirve, özellikle Avrupa Birliği Konsey Başkanlığı’nın 2026’da Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından devralınacak olması prizması altında, Yunanistan ve Mısır’la ortak sürecimizi güçlendiriyor.” dedi. Letimbiotis Güney Kıbrıs’ın Mısır açısından Avrupa “köprüsü” ve AB içerisinde ortak çıkarları ileri götürme rolü oynadığını” öne sürdü.
Konstantinos Letimbiotis Kahire’deki zirvede Türkiye ile Suriye arasında MEB sınırlandırması konusunun ele alınıp alınmayacağı sorusuna karşılık “Böyle bir olasılık prizması altında diplomatik temaslarımız süreklidir. Bugüne kadar basına, en azından haberlere yansıyanları, ilk andan itibaren Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku zemininde sürekli değerlendiriyoruz. Bunlar diplomatik açıdan yönettiğimiz konulardır.” dedi.
Politis haberi “Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Üçlü Zirvesi… Kaygan Bir Zeminde Daha Yakın” başlığıyla aktardı ve Letimbiotis’in “Jeopolitik zorlukların yoğunlaştığı bir dönemde 10’uncu üçlü zirvenin ve 2’nci Kıbrıs-Mısır Devletler Arası Zirve’nin gerçekleştirilmesi, Doğu Akdeniz’de istikrar, barış ve refahın sağlanması ortak taahhüdünü teyit ederek güçlü bir birlik ve kararlılık mesajı veriyor.” dediğini aktardı.
Abdullah Emirzadeoğluları: Organize sanayi bölgelerinde gerçek sanayiciye yer kalmadıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Asbaşkanı Abdullah Emirzadeoğluları, organize sanayi bölgelerinin kuruluş amaçlarının dışına çıktığını belirterek, mevcut yapının sürdürülebilir olmadığını söyledi.24 Temmuz 2026 Cuma 22:47KIBRIS
Hasan Sertoğlu'ndan kulüplere önemli uyarılarSertoğlu, 2026-2027 sezonu fikstür çekimi öncesinde basın toplantısı düzenleyerek yeni sezona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.24 Temmuz 2026 Cuma 22:36FUTBOL
Brüksel'de görevli Türk diplomata Güney Kıbrıs'ta taşınmaz davası kapsamında celpnameBrüksel'de Türkiye Cumhuriyeti adına diplomat olarak görev yapan Kıbrıslı Türk Yasa Yeşilada'ya, Güney Kıbrıs'a geçişi sırasında taşınmaz davası kapsamında celpname tebliğ edildi.24 Temmuz 2026 Cuma 21:18KIBRIS
Ünlü astrologdan KKTC seçimi tahmini: "UBP 12 milletvekilinde kalacak"Yaklaşan genel seçimler öncesinde yaptığı siyasi öngörülerle dikkat çeken astrolog Abdulla Abdulazizi, seçim sonuçlarına ilişkin tahminini kamuoyuyla paylaştı.24 Temmuz 2026 Cuma 18:17KIBRIS
Kumyalı'daki silo faciasında acı haber: Lokman Hacıhasanoğlu hayatını kaybettiKumyalı'da Toprak Ürünleri Kurumu'na ait buğday silosunun çökmesi sonucu göçük altında kalan Lokman Hacıhasanoğlu, ekipler tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.24 Temmuz 2026 Cuma 17:06KIBRIS
Resmen Açıkladı.. UBP'nin adayı Koral BozkurtUBP Mağusa İlçe Başkanı Nahit Öncü, Gazimağusa Belediye Başkanlığı için iş insanı ve Mağusa Türk Gücü Başkanı Koral Bozkurt'un aday gösterildiğini açıkladı.24 Temmuz 2026 Cuma 15:51KIBRIS
DP ve YDP yerelde ortak aday arayışında, Mağusa'da İsmail Arter ismi gündemdeGMB için yeniden İsmail Arter ismi gündeme geldi24 Temmuz 2026 Cuma 15:46KIBRIS
YDP: UBP ortak aday düşüncesini berhava etti; kendimizi artık serbest sayıyoruzYeniden Doğuş Partisi, yerel seçimlerde üç ilçede ortak aday konusunda prensipte uzlaşı sağlandığını ancak UBP'nin kendi adaylarını açıklamasıyla bu anlayışın sona erdiğini belirtti.24 Temmuz 2026 Cuma 15:42KIBRIS
Bozkurt'un adaylığı YDP UBP krizi doğurdu! YDP resti çekti bizim adayımız değil!“Bizim adayımız değil. Bağımsız çıkmasını istedik. O zaman destekleyecektik ancak bağımsız aday olmadı."24 Temmuz 2026 Cuma 15:39KIBRIS
Son Dakika Haberi: Silodaki kayıp kişi sağ olarak kurtarıldıKumyalı'da meydana gelen silo kazasındaki kayıp kişi sağ olarak kurtarıldı24 Temmuz 2026 Cuma 15:27KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.