GÜNEY KIBRIS BANKALARI, YAPTIRIMLAR SONRASI RUS MÜŞTERİLERİNİN YARISINI KAYBETTİ
Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesi sonrasında uygulanan yaptırımlar, Güney Kıbrıs bankalarının Rus müşterilerinin yarısını kaybetmesine neden oldu.

21 Ekim 2024 Pazartesi 14:43
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinden bu yana, Güney Kıbrıs bankalarındaki Rus müşterilerin oranı yarı yarıya azalarak yüzde 0,35’e düştü.
Aynı dönemde Rusya’dan gelen mevduatlar da toplam mevduatların yüzde 2,21’inden yüzde 1,53’üne geriledi.
Associated Press‘in Güney Kıbrıslı finans kuruluşlarına dayandırdığı haberine göre, bu düşüş, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği (AB), ABD ve Birleşik Krallık tarafından savaş nedeniyle uygulanan yaptırımların doğrudan bir sonucu olarak gerçekleşti.
Yaptırımların devreye girmesinden bu yana, 2022’den itibaren Güney Kıbrıs bankaları Rusya ve Ukrayna’dan yaklaşık 13 bin müşteri ve 35 bin hesap kaybetti. Bu durum bankalara 2 milyar avroluk bir kayıp olarak yansıdı.
AP‘nin haberine göre, Güney Kıbrıs bankaları mevduat sahiplerini çekebilecek daha az şeffaf uygulamalardan uzaklaşarak daha sıkı denetimlere yönelmeye başladı.
Yerel yetkililer, ajansa verdikleri demeçte, bu tür işlemlerden arındırılmış, şeffaf bir mali sistemin, meşru uluslararası yatırımları çekmek için gerekli koşulları oluşturacağını dile getirdi.
Ekim ayı başında Güney Kıbrıs’ın en büyük bankası olan Bank of Cyprus, 7 bin Rus müşteriye ait yaklaşık 29 bin hesabı kapattı.
Banka sözcüsü Karen Le Cannoux, “Müşteri portföyümüzü yeniden yapılandırmaya başladığımız 2014 yılında, müşterilerimizin yüzde 4’ü Ruslardı. Bugün bu oran sadece yüzde 0,4,” diye konuştu.
2023 baharında Bank of Cyprus, Avrupa Birliği’nde ikamet etmeyen 4 bin Rus müşterisinin hesaplarını kapatacağını duyurdu. Bu kararın nedeni, Rusya’nın Şubat 2023’te Mali Eylem Görev Gücü (FATF) üyeliğinin askıya alınmasıydı.
Bu yılın şubat ayı başlarında bir başka büyük Kıbrıs bankası olan Hellenic, Güney Kıbrıs belgelerine sahip olanlar da dahil olmak üzere pek çok Rus müşterisinin hesaplarını toplu olarak kapatmaya başladı.
Kapatma işlemleri, bu müşterilere ait işletme şirketlerini de etkiledi. Banka, bu kararın gerekçelerine dair herhangi bir açıklama yapmadı.
Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasından bu yana, 2014-2023 yılları arasında Güney Kıbrıs bankaları, Rus müşterilerinin yüzde 90’ının hesaplarını kapatırken, Rusya’dan gelen mevduatlar yüzde 83 oranında azaldı.
Toplamda, çoğunluğu Rusya ile bağlantılı 72 bin gerçek ve tüzel kişiyle olan ilişkiler sonlandırıldı.
Üstel : Trollere ihtiyacım yok!1991’den 2026’ya uzanan siyasi hayatım boyunca ve son dört yıldır Başbakan olarak görev yaptığım süre içerisinde, yönlendirmelere ve trol hesaplara hiçbir zaman ihtiyaç duymadım.23 Mart 2026 Pazartesi 19:36KIBRIS
Stres cildimizi de mahvediyor: Egzama alevlenmesine neden oluyorAraştırmalar, psikolojik stresin ciltteki iltihaplanmayı nasıl tetiklediğini ortaya koydu. Yeni araştırma stresin, egzama alevlenmelerini arttırdığını ortaya koydu.23 Mart 2026 Pazartesi 18:54YAŞAM
Barçın açıkladı "Troll Juju Butik"de çalışıyor dedi çekleri gösterdi!Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Devrim Barçın, geçtiğimiz hafta gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda kamu kaynaklarının kullanımı, “trol” iddiaları ve belgeler üzerinden yürüyen tartışmalara dikkat çekmişti.23 Mart 2026 Pazartesi 18:33KIBRIS
LTB Yol Kapama DuyurusuSürücülerin trafik işaret ve yönlendirmelerine dikkat etmeleri önemle rica olunur.23 Mart 2026 Pazartesi 18:29LEFKOŞA
Selpak ve Solo 600 milyon dolara satıldıEczacıbaşı Holding Selpak ve Solo markalarının üreticisi Sanipak şirketini 600 milyon dolara (yaklaşık 26,6 milyar lira) sattı.23 Mart 2026 Pazartesi 18:00TÜRKİYE
Hasan Erçakıca: Seçim Haziran geçmeden olacakHükümet seçim kapanına girdi. Haziran ayına kadar oluşacak hayat pahalılığının %50 olmasından korktular ve ilk üç aylık artışı maaşlara yansıtarak sonrasını dondurma kararı aldılar. Pahalılığı baskı altına alacak tedbirler yerine eldeki kaynakları maaş ar23 Mart 2026 Pazartesi 17:27KIBRIS
Çobanoğlu: Ormanlar ranta açılıyor, yasa iptal edilmeliÇobanoğlu, orman arazilerinin bu ölçekte yatırım ve kullanım alanına dönüştürülmesinin “geri dönüşü olmayan bir ekolojik tahribat” anlamına geldiğini vurgulayarak, yasa değişikliğinin derhal iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.23 Mart 2026 Pazartesi 17:23KIBRIS
Karpaz'da minibüs ile bir araç çarpıştı: 6'sı çocuk 7 kişi yaralandıAvtepe-Kuruova Anayolu’nda minibüs ile salon aracın çarpışması sonucu biri sürücü 7 kişi yaralandı, yaralıların tedavisi Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde sürüyor.23 Mart 2026 Pazartesi 17:20KIBRIS
Alkollü sürücü kaza yaptı2 kişi yaralandı23 Mart 2026 Pazartesi 17:19KIBRIS
Meteoroloji Dairesi: Yağışlı hava hafta boyunca sürecekMeteoroloji Dairesi, 24-30 Mart tarihleri arasında sağanak yağışların etkili olacağını açıkladı, hava sıcaklıklarının hafta ortasından itibaren 20-23 dereceye yükseleceği belirtildi.23 Mart 2026 Pazartesi 16:55KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.