GRİP VE VE COVİD-19'A AYNI ANDA YAKALANMAK MÜMKÜN MÜ? BU DURUMDA NE YAPILMALI?
Grip ve ve Covid-19'a aynı anda yakalanmak mümkün mü? Bu durumda ne yapılmalı? Aynı anda grip ve koronavirüse yakalandığımızı nasıl anlarız?

13 Eylül 2020 Pazar 21:30
Covid-19 vakalarının, salgının başladığı günden bu yana en yüksek rakamlara yükseldiği şu günlerde herkesin aklında bir soru var. Acaba koronavirüse mi yakalandım yoksa sadece grip mi oldum?
Her iki virüste de benzer belirtiler görülmesi ve bireylerin bünye yapıları gereği farklı tepkiler göstermesi sebebiyle bunun ayrımını yapmak oldukça zor. Ancak şu bir gerçek ki uzmanlar uyarıyor: Grip ve koronavirüse birlikte yakalanmak mümkün ve bu durum bazı hastalarda oldukça tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Florida eyaletinde aile hekimliği yapan uzman doktor Adrian Burrowes, grip ve Covid-19 virüslerinin insan bünyesini aynı anda etkisi altına aldığı zaman bağışıklık sistemi üzerinde büyük tahribatlara neden olduğunu belirtiyor.
Doktor Burrowes, gribe yakalanılması durumunda vücudun oldukça hassas ve kırılgan olduğunu belirterek, bu durumun koronavirüsün etkisini daha da artırdığını ifade ediyor. Burrowes, "Böyle bir durumda bünyenizin savunma mekanizması çöker. Hem grip hem de Covid-19 virüsleri akciğerlere şiddetli bir şekilde saldırır. Ağır zatürre başlar ve akciğer sıvısında değişimler olur. Bu da, alerjik hastalıklara sebebiyet verir." diye konuştu.
Salgın hastalıklar uzmanı Dr. Seema Yasmin ise her iki virüsün vücuda aynı anda etki etmesi durumunda kan zehirlenmesine yol açtığını, kalp hastalıklarını tetiklediğini ve beyin ile kas dokularında iltihaplanmaya neden olduğunu söylüyor. Kaliforniya Üniversitesi Prof. Dr. Michael Matthay'ın en çok üzerinde durduğu nokta ise şöyle: "Hem grip hem de koronavirüse aynı anda yakalanan bir kişi belki her iki hastalığı da atlatabilir ve fazla semptom göstermez. Ancak uzun vadede özellikle kalp ve akciğer ile ilgili hastalıklara olan bağışıklığı büyük oranda azalır."
Doktor Matthay benzer özellikler göstermesi sebebiyle Covid-19'un grip sezonuna kadar ABD'de yayılmadığını ancak daha sonra vaka sayılarında hızlı bir artış görüldüğünü ifade ediyor.
Grip ve Covid-19'un aynı anda görülmesinin akciğerlerin kana daha az oksijen taşımasına sebebiyet verdiğini ifade eden Matthay, "İki virüsün aynı anda etkisi solunum yollarını feci şekilde tahrip edecektir. Bu, akut solunum yetmezliğine yol açabilir ve bu durum hayati açıdan oldukça tehlikeli." diyor.
Aynı anda grip ve koronavirüse yakalandığımızı nasıl anlarız?
Her iki hastalığın belirtileri birbirine yakın olduğu için bunu en başta söylemek biraz güç. Rhone Island Hastanesi salgın hastalık uzmanlarından Dr. Leonard Mermel konuyla ilgili şöyle diyor:
"Her iki virüs de yüksek ateş, öksürme, nefes kesilmesi, yorgunluk, boğaz ağrısı, vücudun genel olarak ağrıması, burun akması ile tıkanmasına sebebiyet veriyor. Ancak bu belirtilere ek olarak Covid-19'a yakalananlarda kusma, ishal, tat alma ve koku duyusu azalması da görülüyor. Bu belirtiler gençlerde, yaşlılara ve yetişkinlere oranla daha fazla görülüyor."
Araştırmalara göre dünya genelinde koronavirüse yakalananların yaklaşık yarısı çok fazla hastalık belirtisi göstermedi ve salgını hafif semptomlarla atlattı. Bu sebeple uzmanlar grip ya da koronavirüsten şüphelenilmesi durumunda mutlaka test olunması gerektiğini belirtiyor.
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacakBaşbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacak05 Aralık 2025 Cuma 13:10KIBRIS
Basketbol U16 liglerinde heyecan sürüyorKKTC Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen U16 liglerine oynanan iki karşılaşma ile devam edildi.05 Aralık 2025 Cuma 13:03BASKETBOL
KTMMOB, 65. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlediKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) 65 yaşında… KTMMOB’nin kuruluşunun 65. yılı nedeniyle Lefkoşa’da resepsiyon düzenlendi.05 Aralık 2025 Cuma 12:33KIBRIS
Tıp-İş tüm kamu sağlık birimlerinde “imza atmama eylemi” başlatıyorHekimler Sendikası, kamu sağlık sistemindeki “liyakatsiz atama” ve “keyfi görevlendirme” iddialarına tepki olarak hafta başından itibaren tüm sağlık birimlerinde imza atmama eylemi başlatacağını duyurdu05 Aralık 2025 Cuma 12:31KIBRIS
Erhürman Holguin'ı kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ı kabul etti.05 Aralık 2025 Cuma 12:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.