GÖZLERİNİZİN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN 11 ŞEY!
Daha sağlıklı gözlere sahip olmak için yapılması gereken pratik ipuçları 11 maddede şöyle sıralanabilir:

04 Mart 2016 Cuma 12:28
1. 20-20-20 kuralı uygulanmalı. Bilgisayar kullanırken 20 saniyelik aralar verilmeli. Ekrana bakmak gözlerin yorulmasına ve normale göre daha az göz kırpıldığı için kurumasına yol açar. Bunun önüne geçmek için, en az 20 dakika da bir, 20 saniye süreyle 20 metre kadar uzağa bakmak gerekir. Ayrıca, ekran fazla parlak olmamalı ve 50 cm kadar uzakta, göz seviyesinin biraz altında olmalıdır. Ekranın üstünün, göz hizasına gelmesi iyi bir açı olabilir.
2. Güneş gözlüğü kullanılmalı: Güneşin ultraviyole ışınları deriye olduğu kadar gözlere de zarar verir. Zamanla katarakt, kornea yanıkları ve hatta göz kapağında kansere bile yol açabilir. Dışarıya her çıktığınızda, hava bulutlu bile olsa, güneşin ultraviyole (UV)-A ve UV-B ışınlarını %99-100 oranında bloke eden gözlük veya lens kullanılmalıdır.
3. Koruyucu gözlük kullanılmalı: Göz yaralanmalarının yarıya yakını ev ya da bahçe işleri yaparken meydana gelir. Bu işleri yaparken çoğunlukla ihmal edilen koruyucu gözlük kullanımı bu tip yaralanmaları önler.
4. Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon gibi meyveler ve tam tahıllar kalp dostu yiyecekler olup, dolaşımın düzgün olmasını sağlayarak gözlerin de iyi beslenmesine yardımcı olurlar. Çinkodan zengin besinler olan bezelye, fasulye, yer fıstığı ve yağsız et güneş ışığının zararlı etkilerine karşı gözlere direnç kazandırır. Bol miktarda A vitamini içeren havuç ve beta karoten içeren sebze ve meyveler de gözlerimiz için faydalıdır.
5. Göz problemleri göz ardı edilmemeli: Gözleriniz kızarık ve kaşıntılı ise, soğuk kompres uygulamalı ve antihistaminik kullanmalısınız. Gözlerinizde batma varsa önce temiz bol su ile yıkamalıdır. Buna rağmen şikâyetiniz geçmezse ya da şişlik, akıntı veya ışığa karşı hassasiyet gelişirse, bir doktora başvurmalısınız.
6. Lens kullanımına dikkat edilmeli: Eğer lens kullanıyorsanız, lensinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı, doktorunuz tarafından önerilen temizleyici ve damlaları kullanmalısınız. Lensleri her çıkardıktan sonra kutusunu temizlemeli, belli bir süre kullanımdan sonra değiştirmelisiniz. Yüzerken ve uykuya dalarken lenslerinizi çıkarmalı ve tavsiye edilen süreden daha uzun süre kullanmamalısınız.
7. Sağlık geçmişi not edilmeli: İlişkisiz olduğu düşünülse de geçirdiğiniz birçok rahatsızlık gözlerinizi etkileyebilir. Örneğin, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı, gözlerinizdeki kan dolaşımının bozularak azalmasına neden olabilir. Ayrıca, gözlerdeki çeşitli rahatsızlıklar kalıtsal olabileceğinden, diğer aile bireylerindeki sorunların da sizin gözünüzdeki mevcut rahatsızlığa ışık tutabileceği unutulmamalıdır.
8. İlaçların prospektüsleri okunmalı: Birçok ilaç veya kombine ilaç kullanımı görmeyi etkileyebilir. İlaç kullanmadan önce göz ile ilgili yaşanabilecek yan etkilerinin olup olmadığını prospektüsünden okumalısınız. Ayrıca ilaç kullanırken yaşayacağınız; gözlerinizin kuruması veya sulanması, ışığa duyarlı hale gelmesi, çift görme veya bulanık görme gibi durumları doktorunuza hemen bildirmelisiniz.
9. Eski makyaj malzemeleri kullanılmamalı: Bakteriler sıvı ve kremli göz makyajlarında kolaylıkla çoğalabilirler. 3 aydan daha eski göz makyaj malzemelerini kullanmak uygun olmayabilir. Başkalarının göz makyaj malzemelerini de kullanmayınız.
10. Düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalı: Gözlük kullanmıyor ve gözlüğe ihtiyaç duymuyor olsanız bile düzenli aralıklarla bir göz doktoruna muayene olmalısınız. Özellikle, ailenizde göz hastalığı olan varsa, yüksek tansiyon veya şeker hastalığınız varsa, lens veya gözlük kullanıyorsanız her yıl muayene olmalısınız.
11. Sigara bırakılmalı: Sigara, gözlerinizde kataraktın gelişim riskini artırır ve gözlerinizde kuruluğa sebep olur. Gözlere bu direk etkinin yanında, damar tıkanıklığına sebep olması, kalp krizi geçirme riskini artırması sebebiyle de tehlikelidir.
Netflix, Warner Bros Discovery’yi satın alıyorStüdyo ve yayın platformunu Netflix’in, Warner Bros. Discovery (WBD) medya şirketini 82,7 milyar dolarlık işletme değerinden satın almak için bağlayıcı bir anlaşma yaptığı bildirildi.05 Aralık 2025 Cuma 20:30YAŞAM
Almanya'da askerlikte yeni dönemFederal Meclis'te, askerlik sisteminde reform öngören yasa kabul edildi. Rusya kaynaklı tehdit algısı artan Almanya, asker sayısını ilk aşamada gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenlerle arttırmayı hedefliyor.05 Aralık 2025 Cuma 20:04AVRUPA
Sendikalar " Game Over", istifa edin!KAMUSEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve KAMU-İŞ, ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 19:33KIBRIS
Üstel Ankara yolcusuBaşbakan Ünal Üstel, Ankara'ya gidiyor. Üstel'in yarın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 19:30KIBRIS
Rum Lider Hristodulidis Kabinesinde 4 Bakanı değiştiRum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, dört bakanlık ve bir müsteşarlıkta değişikliğe gidildiğini duyurdu. Enerji, Çalışma, Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına yeni isimler atandı.05 Aralık 2025 Cuma 19:22GÜNEY KIBRIS
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.