GİKAD: YEREL ÜRETİM VE HİZMETLERİN DESTEKLENMESİ EKONOMİK DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRİR
GİKAD, artan küresel gerilimler ve ekonomik gelişmelerin KKTC ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, iç ticaretin güçlendirilmesi ve yerel dayanışmanın artırılması çağrısında bulundu.

18 Mart 2026 Çarşamba 11:58
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), artan küresel gerilimler ve ekonomik gelişmelerin KKTC ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, iç ticaretin güçlendirilmesi ve ekonomik dayanışmanın artırılması çağrısında bulundu.
GİKAD Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, turizm sektöründeki daralma, tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar ve enerji maliyetlerindeki yükselişin, üretimden hizmet sektörüne kadar birçok alanda maliyet baskısını artırdığı, hayat pahalılığını yükselttiği ve iş dünyasında belirsizlik ortamını güçlendirdiği kaydedildi.
Açıklamada, KKTC ekonomisinin ağırlıklı olarak hizmetler sektörüne dayalı olduğu, toplam ekonomik faaliyetlerin yüzde 70’ten fazlasının bu alanda gerçekleştiği ifade edilerek, bunun yanında turizm ve yükseköğretim sektörlerinin toplam ekonomik katkısının yüzde 30-35 bandında seyrettiği dile getirildi.
Son yıllarda işletmelerin girdi maliyetlerinde yüzde 60-80’e varan artışlar, enerji maliyetlerinde ise dönemsel olarak yüzde 100’ün üzerinde yükselişler görüldüğü belirtilen açıklamada, hayat pahalılığının da bu dönemde yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, “Bu durum hem işletmelerimizin sürdürülebilirliğini hem de vatandaşlarımızın alım gücünü zorlamıştır.” denildi.
“YEREL ÜRETİMİN VE YEREL HİZMETLERİN DESTEKLENMESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
Ekonomik direncin korunabilmesinin en önemli yolunun iç ticaretin güçlendirilmesi ve yerel ekonomik dayanışmanın artırılması olduğu belirtilen açıklamada, yerel üretim ile yerel hizmetlerin desteklenmesinin işletmelerin sürdürülebilirliği ve istihdamın korunması açısından hayati önem taşıdığı ifade edildi.
Açıklamada, şu taleplerde bulunuldu:
“İş dünyasının tüm paydaşları, ekonomik örgütler ve sivil toplumun birlik içinde hareket etmesi, yerel ürün ve hizmetlerin tercih edilmesi, firmalar arasında çözüm odaklı ortaklıkların geliştirilmesi, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin dayanışma kültürüyle desteklenmesi ve tatil ile alışveriş harcamalarının mümkün olduğunca ülke içinde yapılması.”
KKTC’de işletmelerin büyük bölümünü oluşturan KOBİ’lerin ekonominin temel unsurlarından biri olduğuna işaret edilerek, bu işletmelerin korunmasının ekonomik istikrar açısından kritik olduğu kaydedildi.
“HAYAT PAHALILIĞI KONUSUNDA ETKİN VE KAPSAYICI TEDBİRLER ALINMALI”
Devletin hayat pahalılığıyla mücadele konusunda etkin ve kapsayıcı tedbirler almasının önemine de işaret edilerek, enerji maliyetleri, temel tüketim ürünleri ve üretim girdilerindeki artışların kontrol altına alınmasına yönelik politikaların hem işletmelerin sürdürülebilirliğini hem de vatandaşların alım gücünü korumada belirleyici olacağı ifade edildi.
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), belirsizlik dönemlerinde dayanışmanın, ortak aklın ve toplumsal sorumluluk bilincinin güçlendiğine dikkat çekti.
Yapılan açıklamada, KKTC iş dünyasının girişimcilik ruhu ve toplumsal birlikteliği sayesinde ekonomik zorlukların aşılabileceği vurgulandı. GİKAD, özellikle kadın girişimciler ve tüm işletmelerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.
Mevlid Kandili yarın idrak edilecekSon peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlid Kandili, yarın idrak edilecek.23 Ağustos 2026 Pazar 19:15KIBRIS
KTMMOB’den EL-SEN Başkanı ve Sendika Yöneticisine Yönelik Ölüm Tehdidine TepkiKTMMOB 57. Dönem Yönetim Kurulu, EL-SEN Başkanı ve bir sendika yöneticisine yönelik ölüm tehdidini kınayarak, tehditlerin hızla soruşturulması ve sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısında bulundu.23 Ağustos 2026 Pazar 17:18KIBRIS
Güzelyurt-Lefkoşa Anayolu’ndaki Kazada Acı Gelişme: 36 Yaşındaki Sürücü Hayatını KaybettiGüzelyurt-Lefkoşa Anayolu’nda 12 Ağustos’ta meydana gelen ve ağır yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasında 36 yaşındaki Melis Luman, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.23 Ağustos 2026 Pazar 15:22KIBRIS
Erhürman: Halkımızın çözüm ve dünyayla buluşma iradesi doğrultusunda yolumuza devam ediyoruzCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının çözüm ve dünyayla buluşma iradesi doğrultusunda, sabırla, soğukkanlılıkla, ciddiyetle ve kararlılıkla yollarına devam ettiklerini söyledi.23 Ağustos 2026 Pazar 14:48KIBRIS
Besim Tibuk: Rekabet arttırılırsa, hayat pahalılığı düşerNET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, KKTC’de hayat pahalılığının temel nedenleri arasında rekabet eksikliği ve bürokrasinin yarattığı maliyetleri göstererek, çözümün fiyat denetimi değil, serbest piyasa ve daha fazla rekabet olduğunu söyledi.23 Ağustos 2026 Pazar 14:20KIBRIS
Güzelyurt-Lefkoşa Yolunda Denetim: Araçtan Demir Muşta ÇıktıGüzelyurt-Lefkoşa Anayolu’nda trafik ekiplerinin gerçekleştirdiği denetim sırasında şüpheli hareketleri nedeniyle durdurulan 27 yaşındaki sürücünün aracında yapılan aramada demir muşta bulundu. Sürücü tutuklandı.23 Ağustos 2026 Pazar 13:16KIBRIS
Girne’de Alkollü Sürücü Kaza Yaptı: TutuklandıGirne-Alsancak Çevre Yolu’nda 85 miligram alkollü içki tesiri altında araç kullanan 28 yaşındaki Enes Güneş, direksiyon hakimiyetini kaybederek bordür taşına çarptı. Kazada yaralanan olmadı.23 Ağustos 2026 Pazar 13:15KIBRIS
İskele’de Eğlence Mekanına İzinsiz Müzik Yayını İşlemiPolis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, 22 Ağustos 2026 tarihinde İskele’de faaliyet gösteren eğlence mekanlarına yönelik denetim gerçekleştirildi.23 Ağustos 2026 Pazar 13:14İSKELE
İskele’de Sarhoşluk ve Rahatsızlık: 20 Yaşındaki Şahıs Tutuklandıİskele’de bir sitenin önünde alkollü olduğu sırada yüksek sesle bağırıp çağırarak çevreye rahatsızlık veren 20 yaşındaki M.J. suçüstü tutuklandı.23 Ağustos 2026 Pazar 13:10KIBRIS
Gazimağusa’da Plajda Cinsel Taciz: 4 Kadının Fotoğrafını Çekti, TutuklandıM.E.K. (E-32), 83 miligram alkollü içki tesiri altında sarhoş olduğu sırada, tasarrufunda bulunan cep telefonu ile sahilde yürüyen dört kadının fotoğraflarını cinsel davranış amacıyla çekti.23 Ağustos 2026 Pazar 13:09KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.