GAZİMAĞUSA’DA ARITILAN ATIK SU İLE HAYVAN YEMİ ÜRETİLİYOR
Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 6 bin ton atık su arıtılıyor. Arıtılmış su gölete yönlendiriliyor ve bir kısmıyla mısır üretiliyor

15 Aralık 2024 Pazar 10:58
Ülkede sadece bu yıl hayvan yemi ithalatı için 50 milyon TL harcanırken Gazimağusa’da, atık suların arıtılmasıyla iki yıldır hayvanlar için yem bitkisi üretiliyor.
Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyun, hayvancıların ihtiyacı olan kaba yemin yetiştirilmesinde kullanılmasıyla, maliyetlerin aşağıya çekilmesi hedefleniyor.
Günde 6 bin ton atık suyun arıtıldığı tesisten çıkan arıtılmış su, hayvan yemi amaçlı mısır üretiminde kullanılıyor.
Gazimağusa Belediyesi, arıtılmış atık suyun daha çok üreticiye ulaştırılması ve daha çok üretim yapılması için gayret gösteriyor.
Uluçay: “Geçen yıl 80 dönüm, bu yıl 150 dönüm”
Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, TAK’a Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili bilgi verdi.
Uluçay, Gazimağusa’nın Lefkoşa’nın ardından ülkede ikinci en büyük arıtma tesisine sahip olduğunu ve atık su arıtma tesisinden çıkan suyla 2023’te 80 dönüm, 2024’te de 150 dönüm mısır üretimi yapıldığını belirtti.
“Çamurun gübreye dönüştürülmesi gündemde”
Atık su arıtma tesisin iyileştirilmesi için çalışma başlattıklarını, destek için Avrupa Birliği’ne başvurduklarını kaydeden Uluçay, iyileştirme çalışmaları içerisinde esas olanın, arıtma esnasında çıkan çamurun gübreye dönüştürülmesi olduğunu söyledi.
Süleyman Uluçay, “Hedefimiz çıkan suyun kalitesini arttırmak, çamuru gübreye çevirmek, çıkan suyun daha fazla üretici tarafından kullanılmasını sağlamak ve suyu göle vermek yerine üretimde kullandırmaktır” dedi.
Güzelyurt Belediyesi ile Güzelyurt ve Gazimağusa’daki arıtma tesislerinin işletmesini tek çatı altında, özel bir kuruma bağlamak için anlaştıklarını ifade eden Uluçay, iki tesisin elektrik maliyetini düşürme düşüncesiyle güneş enerjisinden faydalanması için de proje geliştirildiğini ve maliyetin karşılanması amacıyla Avrupa Birliği’ne başvurulduğunu kaydetti.
Aypar
Gazimağusa Belediyesi Kanalizasyon Biriminden Atila Aypar da, Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 6 bin ton atık su arıtıldığını, arıtılan suyun gölete yönlendirildiğini, bir kısmının da doğrudan mısır üretimi için kullandırıldığını belirtti. Aypar, hayvan yemi üretimi için göletten su çeken üreticiler de bulunduğunu kaydetti.
2023 ile 2024’te dönüm başı alınan verim konusunda ise Aypar, su kalitesinde 2023’e göre 2024’te bir gerileme yaşandığını, bunun sudaki tuzluluğun artmasından kaynaklandığını ve nedenini araştırmakta olduklarını ifade etti.
Aypar, 2023’te sudaki tuz oranının 1000 miligram/litrenin altında olduğunu 2024’te ise bu oranın 2000 miligram/litreye çıktığını belirtti.
Gazimağusa’nın alansal olarak yüzde 55’inin kanalizasyon şebekesine bağlı olduğunu kaydeden Aypar, Türkiye’den su gelmeden önce arıtmadan çıkan suyun tuzluluğunun çok daha yüksek olduğunu, gelen suyun tuzluluğunun çok düşük olması nedeniyle atık suda da tuz oranının düştüğünü kaydetti.
Gazioğlu
Arıtılmış suyla mısır üreten Yılmaz Gazioğlu, 2023’te verimin iyi olduğunu, dönüm başına 9 ton (toplamda 720 ton) verim aldığını, ancak ikinci yıl verimin dönüm başına 4.5 tona düştüğünü belirtti.
Gazioğlu’na göre verim farkı, su kalitesindeki düşüşten kaynaklanıyor.
Gazioğlu, 2023’te suyun tuzluluğunun 1000-1200 miligram/litre olduğunu, ancak bu oranın bu yıl 4000-4500 miligram/litreye çıktığını ifade etti.
Mısır ektiği ilk yılın veriminden çok memnun olduğunu ancak ikinci yılda verimin çok düşmesinden dolayı mısır ekimine devam edip etmeyeceğine henüz karar vermediğini belirten Gazioğlu, “Su kalitesi iyi (tuzluluk oranı düşük) olunca verim de çok iyi oluyor. Tuzluluk oranı yüksek olursa ekmeye değmiyor” dedi.
Uluçam
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam ise, evsel atık suların hayvancılıkta ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yemin üretilmesi için değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.
2024’te kuraklık nedeniyle, ülkeye, milyonlarca lira tutarında saman ve mısır silajı ithal edildiğini belirten Uluçam, “Navlun hariç, satın alma bedeli olarak 25 milyon TL ödenerek 25 bin ton saman, 23 milyon TL ödenerek 12 bin ton mısır silajı getirildi. İhtiyaç duyulan kaba yem atık su ile üretilebilirse, nerdeyse ithalata 50 milyon TL ödemek zorunda kalmayız” dedi.
Kaba yem üretiminde kullanılan atık suyun haftalık olarak analiz yapılması gerektiğini ifade eden Uluçam, “Bu atık suları kullanarak hayvancının ihtiyacı olan kaba yemi yetiştirip maliyetleri aşağıya çekebiliriz.” diye konuştu.
DAÜ Çiftlik mi oldu? DAÜ-SEN Uyardı! Üniversite kaosa sürükleniyor!"Üniversitede, VYK'nın kendi içinde, Rektörlüğün ise hem VYK hem de bölümler ve fakültelerle yönetimsel uyumu ortadan kalkmıştır."24 Eylül 2026 Perşembe 12:44DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
CTP Gönyeli İlkokulu’nu ziyaret etti “Eğitimin ‘birlikte yönetildiği’ bir mekanizma inşa edeceğiz”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Gönyeli İlkokulu’nu ziyaret etti. CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli başkanlığında gerçekleştirilen ziyarette öğretmenlerle bir araya gelen CTP heyeti, okulun ihtiyaçlarını ve eğitimde yaşanan sorunları yerinde dinledi.24 Eylül 2026 Perşembe 10:30KIBRIS
Özerdağ'dan siyasete mesaj: Seçim yasaklarının kısaltılması sağlıklı olmazYüksek Mahkeme ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Bertan Özerdağ, milletvekilliği erken genel seçimi ile yerel seçimlerin 6 Aralık’ta birlikte yapılması halinde ülkede bir ilkin yaşanacağını belirterek, hazırlık çalışmalarına başladıklarını açıkladı.24 Eylül 2026 Perşembe 10:26KIBRIS
Kemal Baykallı: Hedefimiz Meclis grubu kurmakTDP’nin seçim hedefinin de sorulduğu programda Baykallı, Meclis’te grup oluşturabilecek sayıya ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.24 Eylül 2026 Perşembe 09:12KIBRIS
Girne yarı maratonu 11 Ekim'de..Girne Belediyesi’nin düzenlediği Pasha Group Girne Yarı Maratonu’nun yedincisi 11 Ekim Pazar günü yapılacak.24 Eylül 2026 Perşembe 09:09GİRNE
Gazimağusa Limanı’nda “Çelik Hat Operasyonu”Gazimağusa Limanı’na gelen bir gemideki tırda, Polis Müdürlüğü Cürümleri Önleme Şube Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen “Çelik Hat Operasyonu” kapsamında arama yapıldı.24 Eylül 2026 Perşembe 09:00GAZİMAĞUSA
Güney Kıbrıs’ta ilk kez bir atta Batı Nil virüsü saptandıGüney Kıbrıs’ta Batı Nil virüsü ilk kez bir atta tespit edildi. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne bildirilen vaka Rum Veteriner Dairesi’ni alarma geçirdi.24 Eylül 2026 Perşembe 08:59GÜNEY KIBRIS
Yer yer gök gürültülü sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün havanın az bulutlu, zaman zaman parçalı bulutlu ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı olacağını duyurdu.24 Eylül 2026 Perşembe 08:51KIBRIS
UBP anketlerde dökülüyor! Taçoy anketlere kızdı!CTP anketlerde UBP'yi neredeyse iki katlıyor...24 Eylül 2026 Perşembe 08:49KIBRIS
CTP'nin Güzelyurt Kitle toplantısı Mitinge döndü..."Bu kirli yönetim gidecek, dürüst bir yönetimi hep birlikte kuracağız"23 Eylül 2026 Çarşamba 19:09GÜZELYURT
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.