FİTCH, KÜRESEL EKONOMİYE İLİŞKİN 2023 BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin 2023 büyüme tahminini yüzde 1,4'ten yüzde 2'ye çıkardı.

11 Mart 2023 Cumartesi 16:29
Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun mart sayısını yayımladı.
Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Fitch’in ilk kez küresel büyüme tahminini yükselttiğine dikkat çekilerek söz konusu yükselişin Çin’in Covid-19 kısıtlamaları sonrası yeniden açılması, Avrupa doğalgaz krizinin rahatlaması ve ABD’de tüketici talebindeki dayanıklılığı yansıttığı belirtildi.
YÜZDE 2’YE ÇIKARILDI
Aralık raporunda yüzde 1,4 olan küresel ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2’ye çıktığı kaydedilen raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz oranlarındaki hızlı artışların gecikmeli etkisiyle 2024 için büyüme beklentilerinin yüzde 2,7’den yüzde 2,4’e düştüğü ifade edildi.
Raporda, Çin’in yıl başındaki Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırmasını, iş anketlerindeki hızlı iyileşmelerin izlediğine işaret edilerek, 2022’de kısıtlamalar nedeniyle düşen temas yoğun tüketici harcamalarının hızla toparlandığı ancak emlak sektörünün zayıf kalmaya devam ettiği ve ihracatın yavaşladığı vurgulandı.
YUKARI YÖNLÜ REVİZYON
Çin’in 2023 büyüme tahmininin aralıktaki yüzde 4,1’den yüzde 5,2’ye, Avro Bölgesi’nin yüzde 0,2’den yüzde 0,8’e ve ABD’nin yüzde 0,2’den yüzde 1’e yükseltildiği bildirildi.
Fitch’in gelecek yıla ilişkin büyüme öngörüsü ise ABD için yüzde 0,8 Avro Bölgesi için yüzde 1,4 ve Çin için yüzde 4,8 oldu.
Raporda, Avrupa gaz krizinin son aylarda hafiflediği anımsatılarak bu durumun Avro Bölgesi’nin büyüme beklentilerini iyileştirdiğini ve temel enflasyon baskılarını düşürdüğü kaydedildi.
ABD ekonomisinin, yıl başındaki güçlü istihdam ve tüketim artışıyla kısa vadede tahmin edilenden daha fazla ivme kazandığı vurgulanan raporda, hanehalkı gelir artışının devam ettiği ve pandemide oluşturulan tasarruf tamponlarının bir süreliğine harcamaları destekleyeceği aktarıldı.
Raporda, ABD ekonomisinde gecikmeli de olsa bir resesyonun öngörüldüğü belirtilerek söz konusu resesyonun üçüncü çeyreğin sonlarında başlamasının beklendiği ifade edildi.
“FED VE ECB, ENFLASYONUN KALICI HALE GELMESİNDEN ENDİŞE DUYUYOR”
Raporda, Fed ve ECB’nin enflasyonun kalıcı hale gelmesinden daha fazla endişe duymaya başladığı anlatılarak ücret baskılarının kaynağı olan iş gücü piyasasındaki dengesizliklerin sürdüğü anımsatıldı.
Fed faiz oranının yüzde 5,5 ve ECB’nin refinansman faizinin yüzde 4 ile haziran ayında zirve yapacağının tahmin edildiği belirtildi.
Raporda, parasal sıkılaştırmanın ABD talebini yavaşlatmasının beklenenden daha uzun sürdüğü vurgulanarak faiz artışlarının nihayetinde faaliyetlerde bir baskı oluşturacağına inanıldığı kaydedildi.
Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin Türkiye’nin kısa vadeli ekonomik koşullarında etkili olmasının muhtemel olduğuna işaret edilen raporda, yeniden yapılanma programlarıyla birlikte üçüncü çeyrekte büyümenin hızlanmasının öngörüldüğü vurgulandı.
Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve 2024’te yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi. Fitch daha önce Türkiye’nin 2023 ve 2024’te yüzde 2,9 büyüme kaydedeceğini öngörmüştü.
Basketbol Pro Lig’de Devre Arası Tablosu NetleştiOynadığı 6 maçın tamamını kazanan Caesar Larnaka Gençler Birliği, namağlup lider olarak devre arasına girdi.06 Şubat 2026 Cuma 20:23BASKETBOL
Tüp gaza okkalı zam!10 KG'luk tüp gaz 550 TL'den 610 TL'ye yükseldi...06 Şubat 2026 Cuma 17:28KIBRIS
Larnaka Hastanesi kadınlar tuvaletinde askeri silah mermisi bulunduLarnaka Genel Hastanesi kadınlar tuvaletinde bir miktar askeri silah mermisi bulunduğu bildirildi.06 Şubat 2026 Cuma 13:16GÜNEY KIBRIS
İncirli: Muhtarlar toplumsal hizmetin en önemli unsuruCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti.06 Şubat 2026 Cuma 13:11KIBRIS
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandıEkonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, bugün saat 10.00’da toplandı. 06 Şubat 2026 Cuma 13:10KIBRIS
ABD’den vatandaşlarına tekrar “İran’ı hemen terk edin” çağrısıABD, İran’da devam eden güvenlik riskleri gerekçesiyle, ülkede bulunan vatandaşlarına tekrar “ülkeyi hemen terk etme” çağrısı yaptı.06 Şubat 2026 Cuma 12:38ORTADOĞU
Erhürman’dan İsias mesajı: Ortak yaramız asla kapanmayacakTufan Erhürman, 6 Şubat depreminin üçüncü yıl dönümünde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İsias faciasına ve Şampiyon Melekler’in adalet mücadelesine dikkat çekti.06 Şubat 2026 Cuma 11:52KIBRIS
Değirmenlik Belediyesi 30 iş yerini denetledi, 2 işletmenin faaliyeti durdurulduDeğirmenlik Akıncılar Belediyesi Sağlık Şubesi’nin Ocak 2026’da gerçekleştirdiği denetimlerde 30 iş yeri kontrol edildi, hijyen ve gıda güvenliği kurallarına uymayan bir restoran ile bir soğuk hava deposunun faaliyeti durduruldu.06 Şubat 2026 Cuma 11:47KIBRIS
Hekimler grevdeTıp-İş, bugün grev ve eylem yapacak06 Şubat 2026 Cuma 11:46KIBRIS
Asrın felaketinin 3. yılıŞampiyon Melekler beyaz balonlarla anılacak06 Şubat 2026 Cuma 11:44KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.