FİLİSTİN GÜVENLİK GÜÇLERİ BATI ŞERİA'DA MİLİTAN GRUPLARA OPERASYON DÜZENLENDİ
İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerini yöneten Filistin Yönetimi'nin bu nadir hamlesi, kaosa neden olan İran destekli militan grupları ortadan kaldırmakla gerekçelendirildi.

17 Aralık 2024 Salı 19:47
Filistin güvenlik güçleri, Batı Şeria'nın kuzeyindeki yerel militan gruplara karşı nadir görülen bir operasyon başlattı. Yaşanan şiddetli çatışmalarda en az iki kişinin öldüğü belirtildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından gönderilen güçler Cenin'e yönelik operasyonlarına Cumartesi günü başlarken, hafta sonu boyunca ve Pazartesi gününe kadar devam etti.
Grup, büyük ölçüde İsrail tarafından kontrol edilen işgal altındaki Batı Şeria'nın yarı özerk bölgelerini yönetiyor. Militanların kalesi olan Cenin gibi bölgelerin kontrolünü de büyük ölçüde kaybetmiş durumdalar.
Filistin İslami Cihat Örgütü ve Hamas Cenin'de serbestçe faaliyet gösteriyor. Bölgedeki sokaklar ise öldürülen savaşçıları Filistin mücadelesinin şehitleri olarak tasvir eden posterlerle kaplı.
Birleşmiş Milletler'in insani yardım ofisi, güvenlik güçlerinin Cenin'deki bir hastanenin bir kısmını ele geçirdiğini, burayı üs olarak kullandığını ve içeriden ateş açtığını bildirdi.
BM, bir kişiyi sedyeyle hastaneden çıkardığını belirtirken, güvenlik güçlerinin en az sekiz kişiyi gözaltına aldığını aktardı.
Filistin güvenlik güçleri baskı sırasında iki kişinin öldüğünü açıkladı: Motosiklet sürerken vurulan 19 yaşındaki sivil Rabhi Shalabi ve Filistin İslami Cihat militanı Yazi Jaayseh.
Başlangıçta Shalabi'yi öldürdüğünü reddeden güvenlik güçleri, genç adamı neden hedef aldıklarını açıklamadı. Motosiklette bulunan 15 yaşındaki kuzeni de başından vurularak yaralandı.
Yerel video görüntülerine atıfta bulunan BM yetkilileri, öldürüldüklerinde ikilinin silahsız olduğunu ve bir aile restoranına yemek götürdüklerini, Shalabi'nin de masumiyet göstergesi olarak iki elini havaya kaldırdığını belirtti.
Popüler olmayan bir güç gösterisi
İsrail askerleri son yıllarda, özellikle de 7 Ekim'deki Hamas militanlarının saldırısından bu yana Batı Şeria'da düzenli baskınlar düzenliyor.
Filistinli sağlık yetkilileri o tarihten bu yana Batı Şeria'da çoğu İsrail'in Filistin şehir ve kasabalarına düzenlediği baskınlarda olmak üzere 811 Filistinlinin öldürüldüğünü belirtiyor.
Ancak Filistin güvenlik güçlerinin operasyonları nadiren gerçekleşiyor ve genellikle Filistin Yönetimi'ni işgalci İsraillilerle işbirliği yapmakla suçlayan Batı Şeria'daki Filistinli nüfus tarafından eleştiriliyor.
İsrail ordusu operasyona dahil olmadığını belirtti ve yorum yapmaktan kaçındı.
Filistin yönetimi sözcüsü Anwar Rajab baskınla ilgili olarak, güvenlik güçlerinin Filistin liderliğinde "düzeni sağlamanın, hukukun üstünlüğünü tesis etmenin, iç barışı ve toplumsal güvenliği yeniden tesis etmenin önemi konusundaki net bir siyasi vizyonuna göre hareket ettiğini" söyledi.
Rajab, askerlerin "kaos ve anarşi" yaratmaya çalışan İran destekli grupları ortadan kaldırmaya odaklandığını da sözlerine ekledi.
Hamas'ın üst düzey yetkilisi Mahmud Mardawi Cenin'deki operasyonu "direnişi sona erdirme girişimi" olarak eleştirdi.
Pazartesi günü geç saatlerde Hamas tarafından yayınlanan açıklamada, Filistin yönetimini "işgale hizmet eden vatanseverlik dışı davranışlarını" derhal durdurma çağrısı yapıldı.
ABD, savaş sonrasında Gazze Şeridi'nin yönetimine yardımcı olacağı umuduyla Filistin Yönetimi'ni güçlendirmeye çalışıyor.
Beyaz Saray yetkilileri operasyonla ilgili tutumları hakkında kamuoyu önünde yorum yapmayı reddetti.
BM, savaşın başlamasından bu yana Filistin güvenlik güçleri tarafından en az yedi Filistinlinin öldürüldüğünü ve en az 24 İsraillinin de Batı Şeria'da Filistinli saldırganlar tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
İçişleri Bakanlığı duyurdu: Müzik yasağı uzatıldıİçişleri Bakanlığına bağlı Lefkoşa MerkeGirne açıklarında meydana gelen elim deniz kazası nedeniyle uygulanan müzik yayını ve eğlence yasağının 9 Eylül 2026 Çarşamba günü saat 00.00’a kadar uzatıldığını duyurdu.04 Eylül 2026 Cuma 21:55KIBRIS
TCG Alemdar ile TCG Işın, 550 metre derinlikte robotik dalış ve taramalarını sürdürüyorKurtarma gemisi olarak görev yapan TCG Işın ve TCG Alemdar, batan "Filo Jet" isimli yolcu gemisindeki kayıp 18 kişiye ulaşılması ve kara kutunun çıkarılması için 550 metre derinlikte robotik dalış ve taramalarını sürdürüyor.04 Eylül 2026 Cuma 12:20KIBRIS
2 naaşa daha ulaşıldı, ölü sayısı 12Başbakan Ünal Üstel, Girne açıklarında meydana gelen gemi faciasının ardından yürütülen arama çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. 04 Eylül 2026 Cuma 11:52KIBRIS
Çeler: Ankette TDP 3. Parti, YDP ile at başıyızTDP Genel Başkanı Zeki Çeler katıldığı TV programında 2-3 ay öne anket yaptırdıklarını ve yapılan kamu oyu yoklamasında TDP’nin 3. Sırada çıktığını açıkladı.04 Eylül 2026 Cuma 10:53KIBRIS
Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehit 7 Eylül’de defnedilecekKayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) tarafından kimlik tespitleri tamamlanan 15 Kıbrıslı Türk şehit, 7 Eylül Pazartesi günü saat 10.00’da Atlılar Şehitliği’nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.04 Eylül 2026 Cuma 10:46KIBRIS
Konstantinos Letimbiotis: Erhürman-Hristodulidis görüşmesi 9 Eylül’de yapılacakRum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Tufan Erhürman ile Rum lider Nikos Hristodulidis’in 9 Eylül’de yapacağı görüşmenin planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı. Letimbiotis, müzakerecilerin ise 7 Eylül’de görüşeceğini belirtti04 Eylül 2026 Cuma 10:45KIBRIS
Von der Leyen açıkladı: Kuzey'deki hayvancılara şap tazminatı ödenmediAvrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Kıbrıs’taki hayvancılardan gelen itirazların kendisine sorulması üzerine AB fonundan KKTC’deki hayvan besicilerine şap hastalığı nedeniyle tazminat ödenmediğini açıkladı.04 Eylül 2026 Cuma 10:44KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta her 10 kadından 4’ü iş yerinde cinsel taciz mağduruAP Araştırma Birimi verilerine göre Güney Kıbrıs’ta kadınların yüzde 39,9’u iş yerinde en az bir kez cinsel taciz mağduru oldu. Oran, yüzde 32,5 olan AB ortalamasının üzerinde.04 Eylül 2026 Cuma 10:41GÜNEY KIBRIS
Gemi faciasında altıncı gün: Arama kurtarma çalışmaları sürüyorGirne-Taşucu seferini yapan Filo Jet isimli yolcu gemisinin alabora olması sonucu meydana gelen facianın ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları altıncı gününde devam ediyor.04 Eylül 2026 Cuma 10:30KIBRIS
KKTC’nin ilk kalp nakli hastası Veli Çelik yaşamını yitirdiKKTC’de ilk kalp nakli yapılan kişi olarak bilinen Veli Çelik hayatını kaybetti. Çelik’in yaklaşık 3-4 ay önce ikinci kez kalp nakli olduğu öğrenildi.04 Eylül 2026 Cuma 10:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.