FİDAN: 'TÜRK DÜNYASI İLE ARAMIZI BOZMAK İSTEYENLER BAŞARILI OLMAYACAK'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türk dünyası bir bütün olarak Kıbrıs Türkünün yanında olmaya devam edecektir. Bu konudaki politikalarımızı sabırla sürdüreceğiz" dedi.

24 Nisan 2025 Perşembe 16:40
Ankara'da Norveçli mevkidaşı Espen Barth Eide ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan, "Türk dünyası ile aramızı bozmak isteyenlerin manipülasyonları başarılı olmayacak" diye konuştu.
Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) üç önemli üyesi Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile diplomatik ilişki tesis edip büyükelçi atamıştı.
Üç devlet, Avrupa Birliği (AB) ile 4 Nisan'da gerçekleştirdikleri zirvede, yalnızca Türkiye'nin tanıdığı "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti"nin kurulmasını kınayan ve devletlere tanımama çağrısı yapan BM Güvenlik Konseyi'nin 541 ve 550 sayılı kararlarına bağlı kalacaklarını açıklamışlardı.
Bu gelişme, Kıbrıs sorunu konusunda tamamen farklı pozisyonda olan Türkiye ve AB çekişmesinde Brüksel ve Kıbrıs Cumhuriyeti lehine bir süreç olarak yorumlanmıştı.
Türkiye ve Türk tarafının son dönemde güçlendirdiği Kıbrıs sorununa "iki devletli çözüm" fikrinin zarar gördüğü de kaydedilmişti.
Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar ise Türk devletlerinin "Rum tarafıyla ilişkileri" konusunda daha dikkatli olması gerektiğini söylemişti.
Tatar, bazı TDT üyelerinin AB ile yaptığı anlaşmayla ilgili, "Türk devletleri, Rum tarafıyla ilişkilerine biraz daha dikkat etmeli" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Muhalefet partileri, TDT üyelerinin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne büyükelçi atamasını hükümetin Kıbrıs politikasının iflası olarak değerlendirmişlerdi.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nde büyükelçilik açma kararını ilk açıklayan ülke Kazakistan olmuştu.
Ocak ayında bu yöndeki kararını ilan eden Kazakistan ile Kıbrıs Cumhuriyeti, aynı ayın sonlarında karşılıklı büyükelçi atamasını gerçekleştirmiş ve büyükelçilik binası açma konusunda da uzlaşmışlardı.
Özbekistan ise Kazakistan'dan bir ay önce Aralık 2024'te İtalya'daki büyükelçisini Kıbrıs Cumhuriyeti'ne akredite büyükelçi olarak ilan etmişti.
Kıbrıs Cumhuriyeti ile 1997 yılında diplomatik ilişki tesis eden Özbekistan, böylece ilk kez bu ülkeye büyükelçi atamış olmuştu.
Türkmenistan da İtalya Büyükelçisi'ni 31 Mart itibarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti'ne akredite büyükelçi olarak atayarak bu yönde ilk adımını atmıştı.
Rum Basını: “Türkiye Kıbrıs’ı New York’taki organizasyonundan dışladı”Kıbrıs Cumhuriyeti’nin COP31 hazırlıklarıyla ilgili bilgilendirme toplantısına davet edilmemesini ele aldı.29 Mayıs 2026 Cuma 16:04KIBRIS
Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu, Youth Council UK’e tam üye olduBirleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu, Birleşik Krallık’ın resmî ulusal gençlik konseyi olan Youth Council UK’e tam üye olarak kabul edildi.29 Mayıs 2026 Cuma 15:56İNGİLTERE
Güney Kıbrıs’ta ev kiraları yükseldiGüney Kıbrıs’ta ev kiralarının yüksekliği Rum basınında geniş yer buldu.29 Mayıs 2026 Cuma 15:55KIBRIS
Sahte ehliyet ağı soruşturmasında 8 tutuklu mahkemeye çıkarıldıGirne’de sahte sürüş ehliyeti düzenlenerek KKTC ehliyetine çevrildiği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 8 zanlı mahkemeye çıkarıldı.29 Mayıs 2026 Cuma 15:53GİRNE
Sınırüstü’nde izinsiz yakılan ateş 5 dönümlük araziyi kül ettiSınırüstü köyünde izinsiz yakılan ateşin kontrolden çıkması sonucu yaklaşık 5 dönümlük arazi zarar gördü.29 Mayıs 2026 Cuma 15:49İSKELE
Yarın ve pazar günü yer yer yağmur bekleniyorMeteoroloji yarın iç ve doğu kesimler, pazar günü ise iç kesimlerde kısa sürekli sağanak beklendiğini duyurdu.29 Mayıs 2026 Cuma 15:37KIBRIS
LAÜ’de Hemşirelik Yüksekokulu yemin töreni gerçekleştirildiLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hemşirelik Yüksekokulu tarafından, 2025-2026 Akademik Yılı mezunları için Hemşirelik Yemin Töreni düzenlendi.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:44LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
Guinness rekoru kırdı: Dünyanın en büyük duvar resmiMeksikalı sanatçılarca hazırlanan, futbol temalı duvar resmi 203,46 metrekare. Meksika basınına göre resmi, Carlos Alberto Badillo Cruz liderliğindeki bir grup sanatçı 90 gün içinde yaptı.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:39YAŞAM
CTP'den Gönyeli'ye çok güçlü başkan adayıYerel seçim sürecine girilirken, siyasi partiler belediye başkan adaylarını netleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde Gönyeli-Alayköy Belediyesi için kulisleri hareketlendiren yeni bir isim gündeme geldi.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:15LEFKOŞA
Kötüyü düşünmeyi bırakmak için üç soruStresli dönemlerde sürekli kötüyü düşünme alışkanlığının önüne geçmek için bazı yöntemler var.28 Mayıs 2026 Perşembe 17:12YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.