ERHÜRMAN: SONUÇ VERECEK BİR 5+1 İSTİYORUZ
Tufan Erhürman, New York ziyareti öncesinde Kıbrıs müzakereleri ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in girişimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

22 Eylül 2026 Salı 10:48
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, yarın New York’a giderek Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.
Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 11 aylık görev süresi içerisinde Guterres ile üçüncü kez görüşeceğini belirterek, Genel Sekreter’in Kıbrıs konusunda bugüne kadar yaptığı tespit ve girişimlere dikkat çekti.
Guterres’in, Kıbrıs ziyaretinin ardından yeni bir “5+1” toplantısı yapılmasını istediğini belirten Erhürman, bunun için sırasıyla Güven Yaratıcı Önlemler, metodoloji ve özlü konularda anlamlı ilerleme sağlanmasını beklediğini ifade etti.
Erhürman, Guterres’in Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında geçiş noktaları, mayınların temizlenmesi, afetler ve düzensiz göçle mücadelede ortak mekanizmalar, karma evliliklerden doğan çocukların AB vatandaşlığı hakkı, spor ve sivil toplum alanlarında ortak komiteler gibi başlıkları gündeme getirdiğini belirtti.
“5+1 olsun diye 5+1’i, müzakere olsun diye müzakereyi doğru bulmuyoruz” diyen Erhürman, geçmişte sonuçsuz kalan deneyimlerin tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.
Erhürman, Lefkoşa’da yapılacak görüşmelerle önceden hazırlığı ve sonuç alma potansiyeli güvence altına alınmış bir 5+1 toplantısı istediklerini belirterek, bunun halkın çözüm iradesi doğrultusunda süreci çözüme taşıyacak bir müzakereye dönüşmesi gerektiğini kaydetti.
Guterres’in daha önce de yeni bir 5+1 toplantısının ancak güven artırıcı önlemler, metodoloji ve özlü konularda yeterli hazırlık yapılmasının ardından gerçekleştirilmesi gerektiğini söylediği biliniyor. BM Genel Sekreteri, “daha fazla sonuçsuz 5+1 toplantısı” istemediğini ve yeni toplantının çözüm yolunu açmasını hedeflediğini ifade etmişti.
Erhürman, “Bu kez farklı olmalı” ve “geçmişin hataları tekrarlanmamalı” mesajlarının önemine işaret ederek, Guterres’in kendi açıklamalarında da yer alan güven yaratıcı önlemler ve metodoloji başlıklarında ilerlemeye önem verdiklerini belirtti.
Erhürman açıklamasının sonunda, “Sn. Genel Sekreter’in yaklaşımları ile uyum içindeyiz” ifadelerini kullanarak, görev süresinin geri kalanında da Guterres’in girişimlerine destek vermeyi sürdüreceğini kaydetti.
Erhürman’ın New York ziyareti 23 Eylül’de başlayacak; programında Guterres ve Holguin ile ayrı görüşmeler bulunuyor. Şu aşamada New York’ta üçlü veya 5+1 formatında bir toplantı planlanmadığı açıklanmıştı.
Alzheimer’da Bilimin Yeni Rotası Yakın Doğu Üniversitesi’nde KonuşulduYakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen Dünya Alzheimer Günü Sempozyumu’nda, Alzheimer hastalığının oluşum süreçlerinden erken tanı ve tedavi yaklaşımlarına uzanan güncel bilimsel çalışmalar değerlendirildi.22 Eylül 2026 Salı 11:44GENEL SAĞLIK
Kansoy gençlerle buluştu: Güzelyurt’un geleceğini gençlerle birlikte kuracağızCTP Güzelyurt Belediye Başkan adayı Reşat Kansoy, gençlerle buluşmasında gençlerin yerel yönetim kararlarında doğrudan söz sahibi olacağı, sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamda daha aktif rol üstleneceği katılımcı bir belediyecilik anlayışı hedeflediklerin22 Eylül 2026 Salı 11:25GÜZELYURT
Manisa Turgutlu'da okula silahlı saldırı: 8 yaralıManisa'nın Turgutlu ilçesindeki İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde silahlı saldırı düzenlendi. Sekiz kişinin yaralandığı olayın ardından bir şüpheli gözaltına alındı.22 Eylül 2026 Salı 11:15TÜRKİYE
YSK belediye meclisi ve ihtiyar heyeti üyelik sayılarını belirlediYüksek Seçim Kurulu (YSK), belediye meclislerinin çıkaracağı üye sayılarını belediyeler bazında, köy ve mahallelerin çıkaracağı ihtiyar heyeti üyelik sayılarını ise ilçeler bazında belirledi.22 Eylül 2026 Salı 11:11KIBRIS
Erhürman: Sonuç verecek bir 5+1 istiyoruzTufan Erhürman, New York ziyareti öncesinde Kıbrıs müzakereleri ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in girişimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.22 Eylül 2026 Salı 10:48KIBRIS
DAÜ-SEN: İstihdam Konusu DAÜ'de gündemde!Bakan Çavuşoğlu yok demişti ama DAÜ-SEN açıkladı...DAÜ-SEN’den Bakan Çavuşoğlu’na: “Madem münhal yoktu, gündeme neden konuldu?”22 Eylül 2026 Salı 10:38KIBRIS
“INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da AçıldıSanatçı Deniz Doğruyol’un çocukluk, yetişkinlik, dönüşüm ve korunma ihtiyacı arasındaki ilişkiyi ele aldığı “INNER TALKS” başlıklı kişisel sergisi, 17 Eylül’de ART ROOMS Galeri Girne’de sanatseverlerle buluştu.22 Eylül 2026 Salı 10:28ARUCAD
Zeki Çeler'den Ünal Üstel'e eleştiri! Çık açıkla!Zeki Çeler’den Ünal Üstel’e Sert Tepki: “Devlet Sizin Seçim Ofisiniz Değildir!”22 Eylül 2026 Salı 10:17KIBRIS
Okullardaki temizlik ihaleleriyle ilgili dikkat çeken iddia: “Üstel’e oy verenler işe alınacak”Özgür Gazete’nin 22 Eylül 2026 tarihli sayısında, okullardaki hademe ve temizlik ihaleleriyle ilgili dikkat çeken iddialar gündeme taşındı.22 Eylül 2026 Salı 09:01KIBRIS
Bugün, çarşamba ve perşembe yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugünden itibaren sağanak yağış, çarşamba ve perşembe günleri ise yer yer fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.22 Eylül 2026 Salı 08:31KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.