ERHÜRMAN: HRİSTODULİDİS’İN İSTEDİĞİ GERÇEKTEN ÇÖZÜMSE, MÜZAKEREYE HAZIR OLSUN
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, New York’ta gerçekleştirilecek görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.

15 Temmuz 2025 Salı 11:16
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, New York’ta gerçekleştirilecek görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.
“Hristodulidis’in istediği gerçekten çözümse, müzakereye hazır olsun” diyen Erhürman’ın açıklaması şu şekilde:
“New York… BM Genel Sekreteri’nin ve üç garantör ülkenin üst düzey temsilcilerinin de katılacağı bir toplantı. Üstelik Cenevre’de aynı formatta yapılan toplantıdan kısa sayılabilecek bir süre sonra. Dahası dünyanın pek çok yerinde çok ciddi sorunlar yaşanırken.
Eskiden olsa böyle bir toplantının adanın her iki tarafında da heyecan yaratması, gözlerin bu toplantıya dikilmesi beklenirdi. Oysa bugün, toplantı iki tarafta da ciddi bir gündem dahi oluşturmuyor.
Kuzeyden bakarsak, Dışişleri Bakanı Sn. Ertuğruloğlu, “Sanki bir şey olacakmış gibi New York’a gidiliyor” derken, UBP Genel Sekreteri Sn. Hasipoğlu, “UBP’den kimse New York’a gitmeyecek çünkü çok bir beklentimiz yok” diyor.
Belli ki masanın etrafında bulunacaklardan hiçbiri Kıbrıs sorunu ekseninde diyalogun, diplomasinin kopmasını tercih etmiyor. İyi olan tek şey de bu sanırım. Diplomasi ve diyalog her zaman iyidir ve bu şartlarda dahi kopmaması, kopmasının tercih edilmemesi, Cenevre ve New York’un, yemek bile yenilmeyen, kahve bile içilmeyen dönemden ciddi işlerin konuşulacağı bir döneme geçişte köprü görevi üstlenmesi açısından önemli.
İçerik? Resmi müzakerelerin başlaması için ortak zemin yok diyor BM. Sn. Holguin Cuellar’a Kıbrıs’a ilk gelişinde Partimizde yaptığımız görüşmede söylemiştim. Bunu tespit etmek için kendisinin görevlendirilmesine, Cenevre’ye, New York’a falan gerek yoktu. Internet üzerinden Sn. Tatar ve Hristodulidis’in yaptıkları açıklamalarla ilgili kısa bir tarama yapmak dahi bu sonucu ortaya çıkarırdı zaten.
Güven Yaratıcı Önlemler? Herkes biliyor ki yeni geçiş noktalarının açılması, mezarlıkların temizlenmesi/restorasyonu, Gençlik Teknik Komitesi kurulması gibi konuları görüşmek için BM Genel Sekreteri’nin ve üç garantör ülkenin yer aldığı toplantılar düzenlenmesine gerek yok. Bunlar Lefkoşa’da halledilebilir meseleler.
Ama Sn. Tatar ile Sn. Hristodulidis arasındaki diyalog ve diplomasinin düzeyi, ciddiyeti Metehan’daki geçişleri biraz olsun rahatlatmaya dahi elvermediğinden, konu buralara kadar gelmiş durumda. Nitekim Cenevre ile New York arasında Lefkoşa’da herhangi bir ciddi çalışma, görüşme dahi yapılmamış olması her şeyi açıkça ortaya koyuyor.
Sonuç itibarıyla bir iki yeni geçiş noktası çıkar mı New York’tan? Beklenti düşük ama umarım çıkar. Çıkarsa, bu formattaki iki toplantının (Cenevre ve New York) ardından belki “Dağ Fare Doğurdu” başlığı atılabilir. Dağ fare olsun doğurabilecek mi? Dediğim gibi, bu formattaki iki toplantı açısından çok da fazla bir anlam ifade etmez ama umarım hiç olmazsa o olur.
Bu arada mülkiyet konusunda yaşananlar, tutuklamalar ortada. Karma evliliklerden doğan çocuklarımızın insan haklarının ihlaline devam. Sn. Hristodulidis’in, Kıbrıslı Türkler de, garantör ülke Türkiye de yokmuş gibi “tüm ada adına” güvenlik, deniz yetki alanları, enerji, ticaret yolları gibi alanlarda imzaladığı anlaşmalar, kurduğu ittifaklar adanın geleceği açısından sıkıntı yaratmaya devam ediyor. İzolasyonlar, Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasında çıkarılan sorunlar, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün havada kalması, Kıbrıslı Türklerin görmezden gelinmesi, dünyadan yalıtılması… Ve daha bir sürü sorun.
Sn. Hristodulidis, Sn. Tatar tarafından kendisi için açıldıkça açılan alanda dilediği gibi at koşturuyor. Oysa bu adada çözüm iradesinin sahibi Sn. Hristodulidis değil, Kıbrıs Türk halkıdır. Bu gerçek, uluslararası toplum tarafından bilinmektedir ve defalarca kanıtlanmıştır.
Sn. Hristodulidis bilmelidir ki bu köprü geçilecek, kendisine dilediği gibi at koşturduğu alanı açan Sn. Tatar’ın “çözümsüzlük çözümdür” politikası geride kalacak ve bundan sonraki masalarda Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesi ve çok daha ciddi konular olacak.
Gerçekten çözümse istediği, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini pazarlık konusu etmeye kalkmaksızın önceden kabul ederek, bir takvim çerçevesinde, bugüne kadarki yakınlaşmaları yok saymadan ve bir kez daha masadan kaçarsa Kıbrıslı Türklerin bugünkü statükoya geri dönmeyeceği önceden belirlenerek müzakereye hazır olsun.
Ama herkesin şüphelendiği gibi Sn. Tatar’ın “çözümsüzlük çözümdür” politikasının arkasına saklanarak “çözüm isteyen taraf”ı oynamak, statükoyu korumaya çalışmak ve Kıbrıs Türk halkını özne olmaktan her gün bir az daha uzaklaştırmaksa gayesi, o zaman da Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesini arkasına alarak, tüm yetişmiş insanlarıyla birlikte ortaya koyacağı proaktif politika bugün kendisine sağlanan rahatlığı ortadan kaldıracak, rahatı kaçacak, hazır olsun!
Çünkü Kıbrıs Türk halkı bu adada hep vardı, hep var olacak. Kıbrıs Türk halkı bu adadaki iki eşit kurucu ortaktan biridir. Bu hiçbir zaman değişmeyecek. Ve Kıbrıs Türk halkı bu adada da, bölgede de öznelerden biridir. Bunca yıllık mücadelesiyle hak ettiği şekilde özne olacak…”
Erhürman: Gelin yedi güven yaratıcı önleme odaklanalımErhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile olan görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Rum Yönetimi'nin son toplantıda masaya getirdiği yeni öneriler olduğunu hatırlatarak bunun odağı dağıtabileceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:42KIBRIS SORUNU
Arıklı hükümetten neden çekildiklerini açıkladı: Partimizin iradesi yok sayıldıArıklı ayrıca, UBP ve DP’nin YDP’nin yükselişinden rahatsız olduğunu öne sürdü.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:22KIBRIS
Tufan Erhürman, Antonio Guterres ile görüştü: Güven yaratıcı önlemler gündemdeydiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, New York’ta BM Genel Sekreteri António Guterres ile görüştü. Olumlu havada gerçekleştiği belirtilen görüşmede güven yaratıcı önlemler ile güncel ve bölgesel gelişmeler ele alındı.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:20KIBRIS
Eurostat’a göre Güney Kıbrıs’ta sera gazı salınımındaki artış yüzde 67,1Eurostat, 1990-2004 döneminde sera gazı salınımının AB’nin tamamında yüzde 34,9 düşerken, Güney Kıbrıs’ta yüzde 67,1 arttığını saptadı.26 Eylül 2026 Cumartesi 16:02KIBRIS
Filo faciasında acılı ailelerden Girne Limanı’nda “Adalet istiyoruz” çağrısıFilo faciasının ardından kayıp yakınlarının bekleyişi sürerken, acılı aileler Girne Turizm Limanı’na hayatını kaybeden ve kayıp yakınlarının fotoğraflarını astı.26 Eylül 2026 Cumartesi 15:03GİRNE
Avrupa Konseyi’nden Kıbrıs’a resmi uyarıAvrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’a ve bazı AB üyelerine yeni AB yönergelerini uygulamada “geciktikleri ve başarısız” oldukları gerekçesiyle resmi uyarı gönderdiği bildirildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 14:58GÜNEY KIBRIS
20 yıllık Mağusalı Esnaf koyu MTG'ci Şifa Çika TDP'den Milletvekili adayı!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci, “İyi Gelecek’in ayak sesleri…” sloganıyla yaptığı aday tanıtımlarına Mağusa'nın tanınmış esnafı Şifa Çıka ile devam etti;26 Eylül 2026 Cumartesi 14:53KIBRIS
Hava sıcaklığı düşüyor: Yarın ve pazartesi sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının düşeceğini, yarın doğu kesimlerde kısa süreli hafif yağış, pazartesi günü ise yer yer sağanak beklendiğini açıkladı. Rüzgarın pazartesi günü yer yer fırtınamsı esmesi öngörülüyor.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:32HAVA DURUMU
TDP Maraş Örgütü açıldı: Çeler’den birlik ve mücadele mesajıAçılışta konuşan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, yaklaşan seçim sürecine ilişkin birlik ve beraberlik mesajı verirken, TDP’nin örgütlü yapısıyla sahada çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:22GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 360 sürücü rapor edildi, 21 araç trafikten men edildiPolis Genel Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği denetimlerde 3 bin 726 araç sürücüsü kontrol edilirken, 360 sürücü çeşitli trafik suçlarından rapor edildi, 21 araç ise trafikten men edildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 11:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.