ERDOĞAN YANILIYOR: O CEZALAR ‘HAKARET’TEN DEĞİL ÖLÜM TEHDİDİNDEN VERİLDİ
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi adına açılan hakaret davalarını savunurken ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yönelik ‘hakaret’lere de ceza verildiğini ileri sürdü ama Türkiye’deki durumla söz konusu vakalar arasında ‘alaka’

05 Nisan 2016 Salı 09:18
Erdoğan bugün Kızılay Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı: “ABD’de Sayın Obama’ya hakaretten biri daha geçenlerde üç yıla mahkum oldu. Almanya’da biri Merkel’e hakaretten iki yıla mahkum oldu.”
Öncelikle Erdoğan tüm dünyadan topu topu iki örnek verebilirken, Türkiye’de ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarının sayısı 2 bine dayandı ve neredeyse dört günde bir bu yönde dava açılıyor.
İkincisi, Erdoğan’ın bahsettiği her iki vaka da Türkiye’de artık vakayi adiye haline gelen ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarıyla ‘biraz’farklı.
‘O gaspçıyı öldürmek anayasal görev’
ABD’nin Wisconsin eyaletinde 55 yaşındaki Brian Dutcher adlı birinin Facebook paylaşımları nedeniyle geçtiğimiz günlerde üç yıl hapis cezası aldığı doğru. Ancak Erdoğan’ın dediği gibi ‘hakaret’ten değil, kullandığı ifadelerin ‘ölüm tehdidi’kapsamına girmesinden.
Dutcher, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda Obama’nın Wisconsin ziyareti öncesinde, “Umarım başkanlık numarası yapan bu adama temiz bir kurşun sıkarım. Onu öldürmek anayasal görevimiz” diye yazmıştı.
Bu paylaşımdan sonra, Obama’nın ziyareti sırasında uğradığı kütüphaneye giden Dutcher, kapıdaki görevliye “Gaspçı buradaymış. Şansım olsa onu dışarı çıkarıp kurşunlardım”demişti.
‘Merkel kurşuna dizilsin’
Erdoğan’ın değindiği ‘Merkel’e hakaret’ davasında ise 21 Ekim 2015 tarihinde Facebook’tan çok sayıda ırkçı paylaşımı bulunan bir kişi iki yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Iphofen kentinde yaşayan 31 yaşındaki bu kişinin, mali suçlar dışında hemen hemen her alanda sabıka kaydı olduğunu belirten savcılık, şüphelinin daha önce ‘uyuşturucu, ruhsatsız silah bulundurma, alkollü araç kullanma, çevreye maddi zarar verme’ gibi suçlardan da poliste kaydı bulunduğunu açıklamıştı.
Savcılık ayrıca, söz konusu suç yoğunluğunun iki yıl üç ay gibi yüksek hapis cezası verilmesinde belirleyici olduğunu belirtmişti.
Suçlarını itiraf eden 31 yaşındaki kişi, zenofobik (yabancı düşmanlığı) ve ırkçı paylaşımlarının yanı sıra göçmenler icin“Bunları Auschwitz’te yakmalı” şeklinde yazılarıyla dikkat çekmiş, 2014 yılında da Merkel’i izlediği politika nedeniyle ‘vatan haini’ ilan edip ‘kurşuna dizilmesini’ talep etmişti.
İki lider de şikayetçi olmadı
Bir ‘nüans’ daha: Türkiye’deki davaların çoğunu ya Erdoğan’ın avukatları açıyor ya da sonradan müdahil oluyorlar. Söz konusu vakalarda ise ne Obama ne Merkel şikayetçi olup dava açtı. Her ikisi de kamu davası olarak görüldü.
Dört günde bir dava
‘Erdoğan’a hakaret’ tablosu yetkili ağızlardan şöyle:
ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un Başkanı Mark P. Lagon, geçen ay Erdoğan’ın 2015 yılında ortalama dört günde bir hakaret davası açtığını söylemişti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yine geçen ay ‘Erdoğan’a hakaret’le ilgili 1845 dosyaya kovuşturma izni verildiğini açıklamıştı.
diken
Üstel: Laf değil, eser siyaseti yapıyoruzUlusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, Lefke ve Güzelyurt’ta gerçekleştirdiği istişare toplantıları ve kurum ziyaretlerinde, bölgeye yönelik yatırımların kararlılıkla süreceğini vurguladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:18KIBRIS
Bayraktar: SAHA 2026'dan elde edilen kârla 81 il ve KKTC’de dron üretim ve eğitim merkezi kurulacakSAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, SAHA 2026 gelirleriyle 81 ilde kurulması planlanan dron üretim ve eğitim merkezleri projesine KKTC’nin de dahil edileceğini açıkladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:14TÜRKİYE
Başbakan Üstel, Anneler Günü'nü kutladıBaşbakan Ünal Üstel, Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:12KIBRIS
CTP Genel Sekreteri Kişi: Yerel seçimler ile ilgili hazırlıklar hızlanacakCumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri: Yerel seçim hazırlıkları hız kazanıyor.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:08KIBRIS
Gençlik Gücü, 74 yıllık kulüp tarihinde ilk kez Süper Lig şampiyonu olduAKSA Süper Lig’de 2025-2026 sezonunun şampiyonu China Bazaar Gençlik Gücü oldu. Lefkoşa Atatürk Stadı’nda Çetinkaya’yı mağlup eden yeşil-beyazlı ekip, 74 yıllık kulüp tarihinde ilk kez Süper Lig kupasını kazandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:06FUTBOL
Kıbrıslı Türk genç atlet Ada Kafa, Bulgaristan’da altın madalya kazandı!Atletizm Federasyonu sporcusu Ada Kafa, Bulgaristan’daki U18 Mladost International Meeting’de 800 metrede altın madalya kazandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:03SPOR
3 sürücü tutuklandıPolis trafik ekipleri tarafından, ülke genelinde dün gerçekleştirilen denetimlerde 302 sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı, 30 araç trafikten men edildi, 3 sürücü de tutuklandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 16:55KIBRIS
İngiltere'deki yerel seçimlerde sandıktan aşırı sağ çıktıİngiltere’de 7 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerde aşırı sağ yükselirken, İşçi Partisi ikinci, Muhafazakar Parti ise dördüncü sıraya geriledi.09 Mayıs 2026 Cumartesi 16:21İNGİLTERE
DAÜ 28. Bahar Festivali başlıyorDoğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) her yıl geleneksel olarak düzenlediği Bahar Festivali, bu yıl “We Are Family” temasıyla 13-16 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor.09 Mayıs 2026 Cumartesi 15:42DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Ortaköy’de döviz hırsızlığı… Kadın zanlı tutuklandıOrtaköy’de bir apartman dairesine giren kimliği meçhul şahıs ya da şahıslar, yatak odasında muhafaza edilen yüklü miktardaki dövizi çaldı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 15:26KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.