ERDOĞAN, "İTHAL KÖMÜRE KARŞIYIM"
Adana'da termik santral açılış töreninde konuşan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir ülkenin refah düzeyi enerji tüketimiyle doğru orantılıdır. Ben karşıyım. İthal kömürün Türkiye'ye getirilmesine cari açığı tetiklediği için karşıyım" dedi

24 Nisan 2016 Pazar 15:56
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük linyit termik santrali olan Sabancı Holding’e bağlı Enerjisa tarafından yapılan Tufanbeyli Termik Santrali’ni, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte açtı. 450 MW kurulu gücü ile Türkiye’nin 42’nci,Adana’nın ise 2’nci büyük enerji santrali olan, Sabancı Holding’e bağlı Enerjisa tarafından kurulumu yapılan Tufanbeyli Termik Santrali’nin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Adana Havaalanı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve diğer ilgililer karşıladı. Uzun bir süre birifing salonunda yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra tören alanına geçti.Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Bakanı Berat Albayrak’dan sonra kürsüye gelen Erdoğan, "Bildiğiniz gibi bu tür yatırımlarda bir çok 'İstemezük' diyenler çıkar fakat bunların üzerine üzerine gitmek suretiyle onlara bunu kabul ettirmek durumundayız, tüm milletimizin menfaati çıkarı için, ülkemizin menfaati, çıkarı için" dedi.
"1.1 milyar dolarlık dev bir yatırım. 6 milyarlık doğalgazın yerine kömür kullanılarak 1.5 milyon konutun ihtiyacı karşılanacak. Türkiye'nin en büyük linyit tesisi olacak. Avrupa'nın 4., Türkiye'nin en yüksek soğutma kulesine sahip olacak"diyen Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:
'İTHAL KÖMÜRE KARŞIYIM ÇÜNKÜ...'
Enerji Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu alanların başında geliyor. Enerji konusunda 2013'te 11.5 milyar dolarken bu rakam 55 milyar dolara yükseldi. Enerji ithalatımızı 38 milyar dolarda tutabildik. Geçtiğimiz yıl 63 milyar dolar olan dış ticaret açığımızın yarısından fazlası enerjidir. Milletimizin refah düzeyinin, şehirleşmenin artması enerji talebini artırıyor. Enerji talep artışının en fazla olduğu ülke Türkiye'dir. Enerji talebimiz katlanarak sürecektir. 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar.
Doğal kaynakları ve kendi kaynaklarımızı daha çok kullanarak dışa bağımlılığı asgariye indirmeyi hedefliyoruz. İlla ithal kömür alalım gayreti içerisinde olanlar var. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Niye karşıyım? Cari açığı tahrik ettiği için karşıyım. Benim yerli kömürüm var. İthal kömürden beş kullanacağın yerde bundan 10 kullanırsın ama yerli kömür kullanırsın. Yerli kömürü kullanmak suretiyle cari açığı düşürürüz.
'2 SANTRAL ATILIMI YAPTIK DİYE'
Dünyada kömür yüzde 29'luk oranla en çok kullanılan enerji kaynağı olarak petrol ve doğalgazın önündedir. Yeterli petrol ve doğalgazımız olmayabilir ancak zengin sayılabilecek kömürümüz var. Dünyada da enerji talebini karşılaması bakımından kömürün uzun yıllar liderliği elden bırakmayacağı gözüküyor. Bizdeki bazı çevrecilerin kömür, hidroelektrik ve nükleer santraller karşıtı eylemleri hiçbirimizi yanıltmasın. Bunlara çok fazla kulak asmaya da gerek yok. Gereğini yapmak durumundayız. Benim için aslolan milletimin, ülkemin menfaatidir. Bunun karşısına dikilenlerin hepsi teferruattır, bunu bir kenara koyalım. Bunların dikili ağacı yoktur bu ülkede. Bunlar her şeyin karşısındadırlar.
'ÇEVRE DOSTU SANTRAL PROJELERİNİ DESTEKLİYORUM'
Sadece Avrupa ülkelerinde Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 45, Danimarka yüzde 34 oranında elektrik üretimini kömürle gerçekleştiriyor.Çin'de bu durum yüzde 75 ve Hindistan'da yüzde 73. Ülkemizde bu rakam yüzde 28,5. Üstelik yüzde 13,5'u yerli kömür.135 nükleer santral Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Dünyada bu rakam 444. Türkiye 2 tane nükleer santral teşebbüsünde bulundu diye kıyamet kopuyor.Açılışını yaptığımız bu santral yılda 5,5 ton kömür kullanacak. Yerli kömüre dayalı elektrik üretimini ne kadar artırırsak doğalgazla elektrik üretimi azalacaktır.Kömürün artık kirli, çevreye zarar veren enerji olduğu iddiası yıkılmıştır. Çevre dostu santrallerin olduğu projeleri takip ediyor destekliyorum.
SABANCI AİLESİNE SESLENDİ
Eğer Türkiye'de bugün terör belasıyla karşı karşıyaysak bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi nedir biliyor musunuz? Türkiye'nin ilk 10'a yürüme sürecidir ve bunlar ülkemizi terör belasıyla bu amacından uzaklaştırmanın gayreti içerisindeler. Ama biz bu amacı da biliyoruz ve bunu da yıkacağız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmiş Türkiye birilerinin işine gelmiyor. Terörün sebebi de ilk 10'a yürüme sebebidir. İhracatını 500 milyar dolara çıkaracak Türkiye, savunma sanayinde dışa bağımlı olmayan Türkiye birilerini rahatsız ediyor. Özellikle Avrupa'da nüfus hızla yaşlanırken, Türkiye'nin dinamik nüfusla parlaması birilerini endişelendiriyor. Bunlar umrumuzda değil. Sabancı ailesi, sizin de umrunuzda olmasın. Girimşicilerimiz çalışmalaını sürdürüyor.Türkiye, sabotaj girişimlerine göre, hamdolsun ilerliyor. Ekonomi verileri beklentinin ötesinde geliyor. Açıklanan rakamlar felaket tellallarına hayal kırıklığı yaşatıyor.
AVRUPA'YA TERÖR MESAJI
Ey Avrupa, ey dünya eğer Türkiye'nin gerçek fotoğrafını görmek istiyorsan işte buraya bak. Terör sadece bizim değil tüm insanlığın sorunu. Terör olayları üzerinden Türkiye'yi okumaya kalkarsan yanılırsın. Tamamı da siyasi hesapların ürünü, tamamı da ideolojik körlüklerle, çarpıtmalarla, yalanlarla bezeli raporlar Türkiye'yi anlatmıyor, anlatamaz da. Türkiye'yi anlamak için bakacağın yer işte burasıdır. Bu tesis, bu yatırımlar, bu hizmetlerdir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tufanbeyli Termik Santrali’ni Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte açtıktan sonra Adana Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek, düzenlenen dörenle, buradaki tesislerin toplu açılışını yaptı.
DÜKTİL BORUDA DÜNYA MARKASI
Erdoğan’ın toplu açılışını yaptığı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Düktil Dökme Demir Boru Fabrikası, Samsun’dan sonra Adana’da kurduğu bu tesis ile dünya düktil boru üretiminde yüzde 5’lik bir üretim kapasitesine sahip oldu. Samsun Makina Sanayi A.Ş.’nin kurduğu tesiste ileri teknoloji ile üretilen demir borular, 300 yıllık dökme demir, 150 yıllık da çelik boru üretim teknolojisinin zirvesindeki bir teknoloji olarak kabul ediliyor. İçmesuyu ve atık suyun yanısıra, biyogaz ve kimyasalların taşınmasında da kullanılabiliyor. Korozyon ve depreme dayanaklılığın yanısıra ek yerlerinde kaynak izalasyonu gerektirmiyor.
TUFANBEYLİ TERMİK SANTRALİ 1.5 MİLYON KONUTA YETECEK
Adana’nın Tufanbeyli İlçesi, Yamanlı-Kayarcık-Taşpınar mahalleri arasında yer alan 246 milyon tonluk linyit kömürü rezervini ekonomiye kazandırmak amacıyla projelendirilen ve 450 MW kurulu güce sahip olacak Tufanbeyli Termik Santrali, saatte 845 ton linyit, yılda 5.5 milyon ton kömürü yakarak, yıllık 2.5 milyar kilowatt/saat elektrik enerjisi üretecek. 1.1 milyar dolar harcanıp, 4 bin 500 kişinin inşaatında çalışan, bin kişinin devamlı çalışacağı termik santral az su tüketimine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Kuru tip soğutma sistemi kullanılmıştır. Proje kapsamında ayrıca CFB kazanlarına ve baca gazı desülfirizasyon (FGD) sistemine kireçtaşı sağlanması amacıyla işletilmesi planlanan kireçtaşı ocakları mevcuttur. Kireç taşının, fırına ve yaş FGD sistemine eklenmesine imkan veren bir baca gazı arıtma sistemi, günümüz koşulları altında en gelişmiş teknolojiyi yansıtan, kabul görmüş bir yöntem olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin enerji talebinin yaklaşık yüzde 2’sini karşılayacak olan, 1.5 milyon konuta yetecek enerji üreten Tufanbeyli Termik Santrali’nin kömür rezervlerine bağlı olarak 30 ila 35 yıllık bir süre için işletilmesi planlanıyor.
ZEHİRLİ GAZLARIN DEŞARJI SOĞUTMA KULESİNDENDEN YAPILACAK
Termik santrallerde normalde her bir ünite için bir soğutma kulesi bulunurken, Tufanbeyli Termik Santrali’nde tüm üniteler için tek bir kule yapıldı. Yakıtın yakılmasıyla ortaya çıkan zehirli gazların tutulduğu ve her termik santrallerde olması yasalarla zorunlu kılınan Baca Gazı Arıtma Sistemi, EnerjiSA’nın uygulamaya koyduğu bu teknoloji nedeniyle Tufanbeyli Termik Santrali’nde olmayacak. Zehirli gazların deşarjı soğutma kulesinde yapılacak. Bunun için ünitelerin zehirli gazlarının geçtiği bacalar, soğutma kulesinin içerisinden geçirilecek.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK
Konvansiyonel sistemlerde baca gazları, özel olarak dizayn edilen bacalardan atmosfere deşarj edilir. Tesiste ise baca gazları soğutma kulesi merkezinden atmosfere deşarj edilecek. Arıtılmış baca gazlarının bacalar yerine soğutma kulelerinden deşarjı, kirleticilerin atmosfer de daha iyi bir dağılım göstermelerine ve dolayısıyla tesisten kaynaklanacak kirleticilerin Yer Seviyesi Konsantrasyon değerlerinin azalmasına imkan sağlayabilmektedir. Kazanlarda oluşan yanma gazları, dayanıklı malzemeden yapılan özel borularla soğutma kulelerine taşınacak ve yatay eksende karışmadan, merkezi bir gaz akışı ile atmosfere yükselebilecek şekilde soğutma kulesinin merkezinden verilecek. Soğutma kulesinde, yükselen çok daha fazla bir hava kütlesinin yarattığı itişle, baca gazının atmosferde daha yüksek seviyelere ulaşması beklenmektedir. Bu bağlamda, soğutma kulelerinden deşarj edilen baca gazlarının, konvansiyonel baca sistemlerinden atmosfere salınan gazlara kıyasla 3-4 kat daha fazla yüksek yaplıdı.
Yiğitler’de İzinsiz Toprak Kazımı: 2 Kişi Hakkında Yasal İşlemYiğitler köyü yakınlarında izinsiz şekilde toprak kazıp taşıdığı tespit edilen iki kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.10 Mayıs 2026 Pazar 18:33GAZİMAĞUSA
Gazimağusa’da Polise Saldırı: 2 Kişi TutuklandıGazimağusa’da meydana gelen trafik kazasının ardından çıkan tartışmada iki kişi, olay yerine soruşturma için gelen polis ekiplerine saldırdı.10 Mayıs 2026 Pazar 18:28KIBRIS
Yarından itibaren hafta boyunca tozlu hava etkili olacakMeteoroloji Dairesi’nin açıklamasına göre, Kuzey Afrika üzerinden taşınan toz zerreciklerinin yarın öğleden 17 Mayıs Pazar gece yarısına kadar bölgede hava kirliliği yaratması bekleniyor.10 Mayıs 2026 Pazar 18:17KIBRIS
Üstel: Laf değil, eser siyaseti yapıyoruzUlusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, Lefke ve Güzelyurt’ta gerçekleştirdiği istişare toplantıları ve kurum ziyaretlerinde, bölgeye yönelik yatırımların kararlılıkla süreceğini vurguladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:18KIBRIS
Bayraktar: SAHA 2026'dan elde edilen kârla 81 il ve KKTC’de dron üretim ve eğitim merkezi kurulacakSAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, SAHA 2026 gelirleriyle 81 ilde kurulması planlanan dron üretim ve eğitim merkezleri projesine KKTC’nin de dahil edileceğini açıkladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:14TÜRKİYE
Başbakan Üstel, Anneler Günü'nü kutladıBaşbakan Ünal Üstel, Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:12KIBRIS
CTP Genel Sekreteri Kişi: Yerel seçimler ile ilgili hazırlıklar hızlanacakCumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri: Yerel seçim hazırlıkları hız kazanıyor.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:08KIBRIS
Gençlik Gücü, 74 yıllık kulüp tarihinde ilk kez Süper Lig şampiyonu olduAKSA Süper Lig’de 2025-2026 sezonunun şampiyonu China Bazaar Gençlik Gücü oldu. Lefkoşa Atatürk Stadı’nda Çetinkaya’yı mağlup eden yeşil-beyazlı ekip, 74 yıllık kulüp tarihinde ilk kez Süper Lig kupasını kazandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:06FUTBOL
Kıbrıslı Türk genç atlet Ada Kafa, Bulgaristan’da altın madalya kazandı!Atletizm Federasyonu sporcusu Ada Kafa, Bulgaristan’daki U18 Mladost International Meeting’de 800 metrede altın madalya kazandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:03SPOR
3 sürücü tutuklandıPolis trafik ekipleri tarafından, ülke genelinde dün gerçekleştirilen denetimlerde 302 sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı, 30 araç trafikten men edildi, 3 sürücü de tutuklandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 16:55KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.