ELEKTRİK ZAMMI DİREKTEN DÖNDÜ

14 Mayıs 2015 Perşembe 11:18
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) fiyat artışı talebinde bulunduğunu ancak Bakanlar Kurulu’nun, bu talebin yeniden değerlendirilmek üzere Kurum’a geri gönderilmesine karar verdiğini açıkladı.
Yorgancıoğlu, “Bir taraftan elektrik fiyatlarının artırılması talebi hükümetin gündemine taşınırken, diğer taraftan istihdam yapılması doğru bir yol, izah edilir bir yol değildir. Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir” dedi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun, Elektrik Kurumu’nun fiyat artışı talebini de değerlendirdiğini ifade ederek, bu çerçevede Elektrik Kurumu ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı.
Yorgancıoğlu, CTP-BG/DP-UG hükümetinin 2013 yılının son çeyreğinde göreve geldiğini, bu dönemde Kıb-Tek’in borç batağında olduğunu, akaryakıt alma konusunda sıkıntı yaşadığını anımsatarak, bu kurumun yeniden yapılandırılması gerektiğini anımsattı.
“KIB-TEK İÇİN YÜZDE 20 ZAM YAPTIK”
Bu kapsamda o dönemin koşullarında ve öneriler ışığında hükümetin Kıb-Tek’in ayakları üzerinde durabilmesi ve özelleştirilme imkanının ortadan kaldırılması adına tüm eleştirilere rağmen yüzde 20’ye varan elektrik zammını onayladıklarını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, o dönemden sonra yine Kıb-Tek’in yüksek faizli borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalar arası piyasa ve bazı bankalardan düşük faizli borç alınması konusunda hükümetin kefil olduğunu anlattı.
“BORÇ YAPILANDIRILMASI İÇİN KEFİL OLDUK”
Yorgancıoğlu, ayrıca borçlu olan tüketicilerin borçlarının uzun vadeye yayılması için karar üretildiğini, bunun yanında mazot tasarrufu için led aydınlatma ve akım kaçağını önlemek için de akıllı sayaçlar alımını önerdiklerini ve onayladıklarını kaydetti.
Gelinen aşamada, geçen günlerde Elektrik Kurumu’nun yaklaşık 4-5 kuruşluk zam talebinde bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, şunları kaydetti:
“FEDAKARLIK YAPIYORUZ”
“Biz bunu değerlendirdik ve maliyet analizi yapılmadığı, birim fiyatının mal oluş fiyatının neye denk geldiği tarafımıza bildirilmediği için yeniden değerlendirilmesi adına Elektrik Kurumu’na geri gönderilmesine karar verildi.
Hem hükümetimiz, hem devletimiz Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıya sahip olabilmesi adına normalde 45 kuruş maliyeti olan enerjinin, devlet dairelerinde tüketilen kısmıla ilgili olarak 58 kuruş fiyat ödeyerek, Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıda olması adına fedakarlık yapmaktadır.
Çünkü bu fark halkımızdan toplanan vergilerle ödenmektedir. Bir önceki dönemde ‘haksız yere enerji fiyatlarının düşürülmesini engelleyen’ konumda tanımlanan hükümetimiz, bugün ise ‘enerji fiyatlarının artırılmasını engelleyen’ bir anlayışla eleştirilmektedir. Bizim bunu kabul etmemiz, fiyat analizi yapılmadan bunu değerlendirmemiz mümkün değildir.
Üstelik bir taraftan fiyat artışı yapılırken, diğer taraftan kuruma istihdam yapılmasının da izah edilir bir yanı olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin, hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir.”
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.