EKONOMİK KRİZ, SONUÇLARI VE HÜKÜMET İCRAATLARI KONUŞULDU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan konuşmalarda, ekonomik kriz, sonuçları ve hükümetin icraatları konuşuldu.

02 Ekim 2018 Salı 16:05
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan konuşmalarda, ekonomik kriz, sonuçları ve hükümetin icraatları konuşuldu.
UBP Milletvekili Ersan Saner, burs tüzüğünün sadece bir kelimesinin değişmesi gerektiğini fakat sekiz aydan beridir bu değişikliğin yapılmadığını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çeler’den sonra yeniden söz alan Saner, Çeler’in açıklamaları eleştirerek, “çaresizlik içerisinde çırpınan bir bakanın feryatları” olarak niteledi.
Denetimlere de değinen Saner, son zamanlarda kaç tane iş kazası olduğunun herkes tarafından bilindiğini kaydetti.
CANALTAY
UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Canaltay, “Yeni Dönem Meclis Çalışmaları” hakkında yaptığı konuşmada, Meclis çalışmalarının önemine vurgu yaptı ve yasaların gündemde olduğunu fakat adımların atılmadığını kaydetti.
Halkın söylenip de yapılmayan uygulamalara tepki gösterdiğine de dikkat çeken Canaltay, hükümetin sosyal ve ekonomik sıkıntıları giderici çalışmalarını hemen paylaşmasını istedi.
Türkiye ile KKTC’nin uygulanabilir bir protokol hazırlaması gerektiğini dile getiren Canaltay, özellikle bu yılın kayıp bir yıl olmaması temennisinde bulundu ve ülke kalkınması için yasaların yapılmasını talep etti.
Sağlıkla ve eğitimle ilgili yaşanan sorunlara da değinen Canaltay, sorunların masaya yatırılıp, Meclis’te de özel gündem yapılmasının doğru olacağını kaydetti.
AMCAOĞLU
UBP Lefkoşa Milletvekili Olgun Amcaoğlu da “Son ekonomik gelişmeler” konulu konuşmasında, hükümetin icraatlarını eleştirerek, bazı yasaların geçirilmemesinin dövizin yükselişiyle ne alakası olduğunun açıklanması gerektiğini kaydetti.
Enerji Dairesi yasasının hazır olduğunu ve elektriğin sürekli yükseliş gösterdiği bu günlerde yasanın geçmemesinin dövizin yükselmesiyle ne alakası olduğunun açıklanmasını isteyen Amcaoğlu, döviz de yaşanan bu krizin şimdiki hükümetin hiç birşey yapamamasına kalkan olduğunu belirtti.
Belediyelerle ilgili değişiklik yasasının neden geçmediğini de soran Amcaoğlu, belediyelerle ilgili bir çalışma olmadığını savundu. 2019-2020 yıllarını içeren reformlarla Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarının nasıl kullanacağı konusunda gerekli çalışmanın yapılmadığına dikkat çeken Amcaoğlu, bahanelerle hükümetin hep sorunları ötelediğini söyledi.
Olgun Amcaoğlu, Sağlık Bakanlığı’ndaki eksiklikleri de eleştirdi.
BAYBARS
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da yerinden yaptığı konuşmada, Belediyeler Yasası’ndaki değişiklikle ilgili iddiaların yanlış olduğunu belirtti.
Baybars, çalışmaları devam eden Belediyeler Yasası’na kendisinin de göz atmak istemesinden dolayı yasanın Ekim ayı içerisinde Meclis’e sunulacağını kaydetti.
NAMİ
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de, ana muhalefetin söylemlerini eleştirerek, krizin çok ciddi olduğunu söyledi.
Hükümete geldiklerinde 60 kuruş civarında olan elektrik maliyetinin şu an 100 kuruşa çıktığını söyleyen Nami, bu krizin küçümsenecek bir kriz olmadığını belirtti.
Krizin etkisinin önümüzdeki yıl daha da artıracağını dile getiren Nami, bir yıl önce bütçeye konan rakamların artık bir öneminin kalmadığını ve Meclis kürsüsüne çıkarak ekonomi hakkında analiz yapmanın doğru olmadığını kaydetti.
Krizleri aşmak için Türkiye ile yakın işbirliği gerektiğini dile getiren Nami, Başbakan ile yapılan görüşmede bunların da belirtildiğini ve kriz yönetimi hakkında gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.
ŞAHALİ
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de söz alarak, vekalet ettiği Sağlık Bakanlığı’na yapılan eleştirileri yanıtladı.
Şahali, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde iyileştirme yapıldığını, Adli Tıp Servisi oluşturulduğunu ve Güzelyurt Sağlık Merkezi’nin de çok verimli çalıştığını kaydetti.
ATUN
UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun “Ekonomik gelişmeler” konulu konuşmasında, Başbakanın Meclis’te yaptığı konuşmayı eleştirerek, halkı umutsuzluğa sürüklediğini söyledi.
Ekonomiyle ilgili her günün kayıp olduğunu ve özel sektörün yatırım iştahının bozulmasının çok ciddi sorun haline geleceğini dile getiren Atun, vaat, yakınma ve durum tespiti yapan başbakanın 8 ayda hiçbir icraatta bulunmadığını ve yol haritası olmayan bir durumun sözkonusu olduğunu kaydetti.
Tünelde ışık göremeyen bir başbakanın görevi hemen bırakarak, tünelde ışık gören birilerinin bu göreve gelmesine fırsat vermesi gerektiğini vurgulayan Atun, Türkiye’de ne yaptığını bilen bir lider varken KKTC’de nerede ağlayacağını bilmeyen bir başbakanla karşı karşıya kaldıklarını savundu. Atun, ne yapılacağını bilmeyen bir hükümetin başının derhal istifa etmesi gerektiğini iddia etti.
Bakanlıklara yatırımı durdurduklarını söyleyen bir hükümetin bakanlıkları da kapatması gerektiğini ileri süren Atun, “Bu hükümet herşeyin kabahatlisi olarak döviz kurlarını gösteriyor. Hükümete düşen görevler var. Hükümet bunların farkında değil” dedi.
Atun, kendilerinin hükümet ettiği dönemde yatırımların peşinde koşan, teşvik eden, Türk Lirası’nı teşvik eden bir politika izlediklerini fakat hükümetin bunlarla ilgili hiç birşey yapmadığını iddia etti.
Akaryakıta gelen artışı fırsat bilerek, 10 kuruş artış yapan hükümet yetkililerini eleştiren Atun, bu hükümetin bunu istismar ettiğini savundu.
KKTC sularında sondajın ne zaman yapılacağının cevabının verilmesi gerektiğini söyleyen Atun, hükümet etmenin ciddiyet istediğini kaydetti.
Hükümet edenlerin sokakta söyledikleriyle icraatlarının farklı olduğunu savunan Atun, hükümetin kaynak kullanamamasından dolayı ülkenin daha da geriye gideceği endişesini taşıdığını belirtti.
Hükümetin program çalışmalarına başlaması ve 15 Kasım’da imzaların atılması gerektiğini dile getiren Atun, “Ümit ediyorum geç kalınmamıştır. Türkiye’nin mutlaka hazırlığı vardır. Umarız hükümet geç kalmadan liderlik yapar” şeklinde konuştu.
NAMİ
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, icraat yapılmadı eleştirisini doğru bulmadığını söyleyerek, kendi yağlarında kavrularak, ne yapılabileceklerine baktıklarını kaydetti.
Kaynaklarda yapılan aktarmalarda daha önce bir sıkıntı yaşanmadığını ancak şu an ekonomik krizden dolayı bazı aksamalar olduğunu dile getiren Nami, hükümet olarak yol haritalarının olmadığı söyleminin doğru olmadığını belirtti.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.