DÜNYADA RAMAZAN BAYRAMI KUTLANIYOR
Dünyanın birçok ülkesinde Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı kutluyor.

20 Mart 2026 Cuma 11:29
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve diğer illerde Ramazan Bayramı namazı kılındı.
Başkent Bakü'de başta İlahiyat, Haydar ve Tezepir camileri ile Gök Mescit, sabahın erken saatlerinden itibaren namaz kılmak isteyen vatandaşlarla doldu.
Camilerde yer bulamayan vatandaşlar, namazlarını avlu ve bahçelerde eda etti.
Ülkenin tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Şeki kentindeki Cuma Mescidi'nde de bayram namazı kılındı.
Namazı kıldıran Şeki-Oğuz Bölge Müftüsü Kamran Memmedov, ramazan ayı ve orucun faziletlerine ilişkin vaaz verdi.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de yayımladığı mesajla vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutladı.
Aliyev, mesajında ramazan ayının manevi arınma, dayanışma ve merhamet duygularını güçlendirdiğini belirterek, bu mübarek ayda Müslümanların dini sorumluluklarını yerine getirme imkanı bulduğunu ifade etti.
Azerbaycan'ın yüzyıllardır farklı inanç ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı nadir coğrafyalardan biri olduğunu vurgulayan Aliyev, İslam dininin toplumda hoşgörü, karşılıklı saygı, milli ve manevi dayanışmanın güçlenmesinde önemli rol oynadığını vurguladı.
Aliyev, ramazan ayının her yıl toplumda birlik ve beraberliği daha da pekiştirdiğinin altını çizen, vatandaşların ülkenin huzuru, refahı ve gelişimi için yaptığı dualara katıldığını kaydetti.
Mesajında, Azerbaycan'ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü uğruna hayatını kaybeden şehitleri rahmet ve saygıyla andığını belirten Aliyev, yurt içinde ve dışında yaşayan Azerbaycanlıların bayramını tebrik ederek ailelere mutluluk ve bereket temennisinde bulundu.
Ramazan Bayramı'nda Azerbaycan'da da diğer İslam ülkelerinde olduğu gibi akraba ve yakınlara bayram ziyaretleri yapılıyor.
Mezarlıkların ziyaret edilmesi ve kabirler başında Kur'an-ı Kerim okunması da gelenekler arasında yer alıyor.
Azerbaycan'da "kara bayram" ismi verilen gelenek de yaşatılıyor. Bu kapsamda vatandaşlar, iki Ramazan Bayramı arasında vefat eden yakınlarının evlerini ziyaret ediyor. Son bir yılda yakınlarını kaybeden ailelerin evlerinde taziye sofraları kuruluyor.
Kuzey Makedonya'da Ramazan Bayramı dolayısıyla merkezi tören, Kuzey Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) himayelerinde başkent Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi'nde düzenlendi.
Program kapsamında ilahiler okundu, dualar edildi.
Ramazan Bayramı namazı Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından yaptırılan Üsküp Camisi'nde de kılındı. Cami içinde yer bulamayanlar avluda namaz kıldı.
Arnavutluk'ta bu bayram da merkezi program, geleneksel olarak başkent Tiran'daki İskender Bey Meydanı'nda binlerce Müslümanın katılımıyla icra edildi.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yüzlerce kişi tarihi Osmanlı çarşısı Başçarşı'daki Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde bayram namazını kılmak için buluştu.
Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, namazı kıldırdıktan sonra verdiği hutbede, dünyadaki sorunlara değinerek, Müslümanların birlik olması gerektiğini söyledi.
Bosna Hersek'in ülkede yaşayan herkesin ortak vatanı olduğunu, halkın barış ve düzenden yana durduğunu belirtti.
Banjaluka şehrindeki Ferhat Paşa Camisi'nde yüzlerce Boşnak bayram namazı için toplandı. Öte yandan, Zenica, Mostar ve Srebrenitsa’daki camilerde de bayram namazı coşkusu yaşandı.
Kosova'da ise merkezi tören başkent Priştine'deki Fatih Sultan Mehmet Camisi'nde gerçekleşti. Ülkenin güneyindeki Prizren şehrinde de Müslümanlar, Sinan Paşa Camisi'nin yanı sıra kentteki diğer camileri doldurdu.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Müslümanlar, şehirdeki tek cami olan Bayraklı Camisi'nde bayram namazı için buluştu.
Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki camilerde de Ramazan Bayramı coşkuyla karşılandı.
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de şehirle aynı ismi taşıyan camide bayram namazı idrak edilirken, Sisak şehrinde yaşayan
Müslümanlar, bayram namazını Recep Tayyip Erdoğan İslam Kültür Merkezi'nde kıldı.
Karadağ'ın başkenti Podgoritsa ve diğer şehirlerde de tüm camilerde bayram namazı kılındı.
Bulgaristan genelinde sabah saatlerinde bayram namazı dolayısıyla camiler doldu taştı.
Başkent Sofya'daki Müslümanlar, ibadete açık tek cami olan Kadı Seyfullah Efendi Camisi'nde bir araya geldi.
Yaklaşık 300 kişilik kapasiteli, halk arasında "Banyabaşı" adı ile bilinen caminin kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle cemaatin büyük bölümü namazını caminin önündeki kaldırımlarda kıldı.
Evkaf: Hz. Ömer Türbesi ve çevresinde yapılacak faaliyetler için yazılı izin alınmalıKıbrıs Vakıflar İdaresi, Hz. Ömer Türbesi ve çevresinde gerçekleştirilecek her türlü sosyal, kültürel veya benzeri etkinlik, organizasyon ve faaliyetin Daire’nin yazılı izni alınmaksızın yapılmaması gerektiğini duyurdu.23 Haziran 2026 Salı 18:19KIBRIS
Meclis’te spor tartışması: Bütçe ve bakanlık kurulması gündemdeMeclis Genel Kurulu’nda spor politikaları ve bütçe tartışmaları öne çıktı. İktidar spor bütçesinin yüzde 300 artırılarak 1 milyar TL’yi aştığını ifade ederken, muhalefet sporun Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulması gündemi, altyapı eksikleri ve kaynak kulla23 Haziran 2026 Salı 18:17KIBRIS
Ertuğruloğlu, ülkede bulunan 8 ülkeden askeri ataşeleri kabul etti: Kıbrıs konusu aktarıldıDışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2026 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı kapsamında KKTC'de bulunan sekiz ülkeden askeri ataşeleri kabul etti.23 Haziran 2026 Salı 18:15KIBRIS
Sivil toplum örgütleri: AÖA ticari ve belirsiz bir yapıya dönüştürülemezGençlik, öğrenci ve tematik alanlarda faaliyet gösteren sekiz sivil toplum örgütü, Atatürk Öğretmen Akademisi Yasası’nda yapılmak istenen değişiklikleri kaygıyla karşılayarak, "AÖA ticari ve belirsiz bir yapıya dönüştürülemez" açıklamasını yaptı.23 Haziran 2026 Salı 18:11KIBRIS
Özuslu: Spor Bakanlığı şimdi mi aklınıza geldi?Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu, Başbakan Ünal Üstel’in Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulmasına yönelik açıklamalarını eleştirdi.23 Haziran 2026 Salı 18:07KIBRIS
Girne Asker Hastanesi, sigortalı KKTC vatandaşlarına sağlık hizmeti sunmaya başladıTürkiye ile KKTC arasında imzalanan Sağlık Hizmet Desteği Protokolü kapsamında, 24 Aralık 1963 Girne Asker Hastanesi’nde sigortalı vatandaşlara ayaktan muayene ve tedavi hizmeti verilmeye başlandı.23 Haziran 2026 Salı 17:54KIBRIS
Europol toplantıları Güney Kıbrıs’ta yapılıyorAvrupa Birliği Kolluk Kuvvetleri İş birliği Ajansı (Europol) Yönetim Kurulu toplantısı bugün ve yarın Güney Kıbrıs’ta yapılacak.23 Haziran 2026 Salı 14:32GÜNEY KIBRIS
Çalışma Dairesi’nin sistemine izinsiz erişim iddiası: 3 gün tutuklu kalacakLefkoşa’ da meydana gelen Kişisel Verileri Elde Etme suçundan tutuklanan Türkmenistanlı Z.B. mahkemeye çıkarıldı.23 Haziran 2026 Salı 14:31KIBRIS
CHP'nin resmi sitesi hacklendi! "Hain Kemal" yazıldıCumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) internet sitesi hacklendi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun özgeçmiş kısmına "Hain Kemal. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'dir" ifadeleri eklendi.23 Haziran 2026 Salı 14:29TÜRKİYE
TAM Parti ve CTP, İskele’de bir araya geldiTAM Parti ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), İskele’de toplantı yaptı.23 Haziran 2026 Salı 14:26İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.