DÜNYA BANKASI: BÜYÜME ORANLARINDA İYİLEŞME OLMAZSA 20 ÜLKE 2050'YE KADAR YOKSUL KALACAK
Dünya Bankası, büyüme oranlarında sürekli bir iyileşme olmaması halinde, "düşük gelirli" olarak sınıflandırdığı 26 ülkeden sadece 6'sının 2050'de "orta gelir" statüsüne ulaşabileceğini bildirdi.

13 Aralık 2024 Cuma 09:54
Dünya Bankası, Ocak 2025'te çıkacak Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun 26 düşük gelirli ekonominin performansını kapsayan bölümünü yayımladı.
Bankadan yapılan açıklamada, gelecek 25 yılın dünyanın en yoksul 26 ülkesinin orta gelir statüsüne geçip geçmeyeceği konusunda belirleyici olabileceği aktarıldı.
Söz konusu ülkelerin, günde 2,15 dolardan daha az bir gelirle yaşam mücadelesi veren insanların yüzde 40'ından fazlasına ev sahipliği yaptığına işaret edilen açıklamada, bu ülkelerin aşırı yoksulluğu sona erdirmeye yönelik küresel çabaların odak noktasını oluşturduğu vurgulandı.
Açıklamada, ancak bu ülkelerdeki ilerlemenin, artan çatışmalar, sık sık yaşanan ekonomik krizler ve sürekli olarak zayıf kalan büyüme nedeniyle durmuş durumda olduğuna dikkat çekildi.
Son 25 yılda ilerlemenin çoğunlukla bu ülkeleri atladığına değinilen açıklamada, Dünya Bankasının 21'inci yüzyılın başında 63 ülkeyi "düşük gelirli" olarak sınıflandırdığı anımsatıldı.
Açıklamada, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş'in de aralarında bulunduğu 39 ülkenin "orta gelirli" ülkeler arasına girdiği, Suriye ile Güney Sudan'ın da 2010'larda "düşük gelirli" ülkeler sınıfına katıldığı belirtilerek, bu ülkelerin durgunlaştığı, kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılanın son 15 senede yıllık yüzde 0,1'den daha az büyüdüğü bildirildi.
Dünya Bankasının açıklamasında, "Büyüme oranlarında sürekli bir iyileşme olmaması halinde, bugünün düşük gelirli ülkelerinden sadece 6'sının 2050 yılına kadar orta gelir statüsüne ulaşması muhtemel." ifadesine yer verildi.
"BU ÜLKELERİN NEREDEYSE HEPSİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI SAVUNMASIZ"
Açıklamada, söz konusu ülkelerin önceki kuşaklardan daha büyük kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu belirtilerek, bunlardan 17'sinin çatışma veya kırılganlık nedeniyle acı çektiği, ölüm oranlarının diğer gelişmekte olan ekonomilerdeki seviyenin 20 katı olduğu kaydedildi.
Bu ülkelerin neredeyse hepsinin iklim değişikliğine karşı savunmasız olduğu ifade edilen açıklamada, çoğunun ya borç sıkıntısı içinde ya da yüksek risk altında olduğu aktarıldı.
Açıklamada, bu ülkelerin aynı zamanda onları daha yüksek bir yaşam standardına taşıyabilecek önemli doğal avantajlara sahip olduğuna dikkat çekilerek, "Dünyanın bilinen kobalt ve grafit rezervlerinin sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 50'sinden fazlasına sahip olan günümüzün düşük gelirli ülkeleri, yenilenebilir enerji üretmek ve depolamak için gereken en büyük bilinen metal ve mineral yataklarından bazılarına sahiptir. Güneş enerjisi üretim potansiyelleri dünyadaki en yüksek potansiyellerden biridir. Ayrıca, ekonomik büyüme için güçlü bir güç olan çalışma çağındaki nüfus, neredeyse her yerde küçülürken bu ülkelerde hızla artmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Nepal ve Ruanda gibi orta gelir düzeyine yükselmeyi başarmış ülkelerin çalışmalarına değinilen açıklamada, düşük gelirli ülkelerin gelecek 25 yıl içinde gelir basamaklarını tırmanmak için daha önce bunu başaran yoksul ülkelerden ilham alabileceği vurgulandı.
Üstel: Laf değil, eser siyaseti yapıyoruzUlusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, Lefke ve Güzelyurt’ta gerçekleştirdiği istişare toplantıları ve kurum ziyaretlerinde, bölgeye yönelik yatırımların kararlılıkla süreceğini vurguladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:18KIBRIS
Bayraktar: SAHA 2026'dan elde edilen kârla 81 il ve KKTC’de dron üretim ve eğitim merkezi kurulacakSAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, SAHA 2026 gelirleriyle 81 ilde kurulması planlanan dron üretim ve eğitim merkezleri projesine KKTC’nin de dahil edileceğini açıkladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:14TÜRKİYE
Başbakan Üstel, Anneler Günü'nü kutladıBaşbakan Ünal Üstel, Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:12KIBRIS
CTP Genel Sekreteri Kişi: Yerel seçimler ile ilgili hazırlıklar hızlanacakCumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri: Yerel seçim hazırlıkları hız kazanıyor.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:08KIBRIS
Gençlik Gücü, 74 yıllık kulüp tarihinde ilk kez Süper Lig şampiyonu olduAKSA Süper Lig’de 2025-2026 sezonunun şampiyonu China Bazaar Gençlik Gücü oldu. Lefkoşa Atatürk Stadı’nda Çetinkaya’yı mağlup eden yeşil-beyazlı ekip, 74 yıllık kulüp tarihinde ilk kez Süper Lig kupasını kazandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:06FUTBOL
Kıbrıslı Türk genç atlet Ada Kafa, Bulgaristan’da altın madalya kazandı!Atletizm Federasyonu sporcusu Ada Kafa, Bulgaristan’daki U18 Mladost International Meeting’de 800 metrede altın madalya kazandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 19:03SPOR
3 sürücü tutuklandıPolis trafik ekipleri tarafından, ülke genelinde dün gerçekleştirilen denetimlerde 302 sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı, 30 araç trafikten men edildi, 3 sürücü de tutuklandı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 16:55KIBRIS
İngiltere'deki yerel seçimlerde sandıktan aşırı sağ çıktıİngiltere’de 7 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerde aşırı sağ yükselirken, İşçi Partisi ikinci, Muhafazakar Parti ise dördüncü sıraya geriledi.09 Mayıs 2026 Cumartesi 16:21İNGİLTERE
DAÜ 28. Bahar Festivali başlıyorDoğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) her yıl geleneksel olarak düzenlediği Bahar Festivali, bu yıl “We Are Family” temasıyla 13-16 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor.09 Mayıs 2026 Cumartesi 15:42DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Ortaköy’de döviz hırsızlığı… Kadın zanlı tutuklandıOrtaköy’de bir apartman dairesine giren kimliği meçhul şahıs ya da şahıslar, yatak odasında muhafaza edilen yüklü miktardaki dövizi çaldı.09 Mayıs 2026 Cumartesi 15:26KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.