DER SPİEGEL: ERDOĞAN İSTESE DE TÜRKİYE DİNDARLAŞMIYOR
Der Spiegel, Türkiye’de 16 yıllık AKP iktidarının "toplumu dindarlaştırma" politikalarına rağmen insanların giderek daha az dindar olduğu iddiasını yazdı.

10 Ocak 2019 Perşembe 20:21
Almanya'da yayımlanan haftalık siyasi dergi Der Spiegel, 16 yıllık AKP iktidarının toplumu dindarlaştırma politikalarının tutmadığını; dindarlığın devlet imkanlarıyla geliştirilme çabasına rağmen, toplumun tam tersi yönde ilerlediğini yazdı.
"Toplumda dönüşüm: Türkiye açılıyor - Erdoğan’a rağmen" başlıklı yazıda, Konda’nın son yayınlanan Toplumsal Değişim Raporu’nun sonuçları değerlendirildi.
ERDOĞAN ARTMASINI İSTESE DE AZALDI
İstanbul muhabiri Maximilian Popp imzalı haber yorumda, Türkiye toplumunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a rağmen, onun isteklerinin tersine bir değişim yaşadığı belirtildi.
Erdoğan’ın ilk kez açıkça 2012 yılında dile getirdiği “Dindar bir nesil yetiştireceğiz” söylemine dikkat çekilen yorumda, “Ancak Erdoğan’ın başbakan ve cumhurbaşkanı olarak geride bıraktığı 16 yıllık görevi süresince Türkiye’de dindarlık oranı artmadı, tersine azaldı” ifade edildi.
'TOPLUMSAL DEĞİŞİM RAPORU'NA DEĞİNİLDİ
“Bu her halükarda (Konda’nın) bir araştırmasının çıkardığı sonuç ve bu sonuç kızgınlığa yol açıyor” diye yazan Maximilian Popp, Konda’nın 36 ilde şehir ve kırsalda yaşayan 5 bin 793 kişiyle görüşerek yaptığı araştırmaya işaret etti. Kendini ‘dindar’ olarak nitelendirenlerin oranı bu araştırmada 10 yıl öncesine oranla 3 puan gerileyerek yüzde 51’e düşmüştü.
Konda’nın araştırmasında ramazanda oruç tutma oranının 2008’de yüzde 77 iken, 2018’de yüzde 65’e gerilediği hatırlatılan haberde, kendisini "sofu" olarak niteleyenlerin ise yüzde 13’ten yüzde 10’a düştüğüne yer verildi.
'DİNDARLIK DEVLET İMKANLARIYLA GELİŞTİRİLDİ'
Der Spiegel’deki haber yorumda, dindarlığın devlet imkanlarıyla geliştirilmesi çabalarına da yer ayrıldı.
Erdoğan’ın iktidarda olduğu 16 yılda gençleri Müslüman-muhafazakar yaşam tarzına kazandırmak hedefiyle devlet imkanlarını kullandığı ifade edilen yorumda, sadece geçtiğimiz yıl dini eğitimin bütçesinin yüzde 68 artırıldığı hatırlatıldı. Aynı dönemde imam hatip okullarının sayısının 450’den 4 bin 500’e çıkarıldığı belirtildi.
'SIRF DEVLET İSTEDİ DİYE TOPLUM DAHA DA DİNDARLAŞMIYOR'
Der Spiegel, konuya ilişkin sosyolog Volkan Ertit’in görüşlerine de yer verdi. Ertit, “Sırf devlet istedi diye toplum daha da dindarlaşmıyor” diye konuştu. Buna göre şehirleşme, globalleşme ve giderek yayılan dijital teknolojiler bu tersine gidişin en önemli nedenleri.
Derginin haber yorumunda Erdoğan’ın tüm devlet imkanlarına rağmen ateistlerin sayısının katlandığına yer verilirken, giderek artan şehirleşmeyle birlikte geleneksel değerlerin kaybolmaya başladığı ve kültürel dönüşüm yaşandığı kaydedildi. Haber yorumda şehirlerdeki gençler arasında İslami kuralların ebeveynlerine oranla daha az geçerli olduğu vurgulandı.
TÜRKİYE'NİN BAŞLICA BİLGİ KAYNAĞI: SOSYAL MEDYA
Erdoğan’ın bilinen birçok medya organını daha fazla kontrol altına aldığı kaydedilen haber yorumda, buna karşın giderek daha fazla kişinin alternatif bilgi edinme yöntemlerine başvurduğu gerçeğine işaret edildi. haberde, sosyal medya üzerinden haber bakma oranının yüzde 72 ile dünyanın birçok ülkesinden fazla olduğunun altı çizildi.
DIŞARIDAKİ İMAJLA İÇERİDEKİ AYNI DEĞİL
Erdoğan’ın devlet imkanlarıyla toplumu değiştirme çabalarının başarısızlığına değinilen haber yorumda, ülkenin dışarıdaki imajının içerideki gerçekle uyuşmadığı yorumu yapıldı.
Erhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, Cumhurbaşkanlığı’nda bayram tebriği kabul ettiErhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, Cumhurbaşkanlığı’nda bayram tebriği kabul etti20 Mart 2026 Cuma 12:58KIBRIS
Basketbol Federasyon Kupası’nda Kuralar Çekildi: İlk Maçlar 23 Mart’ta Başlıyor2025 Yılı Federasyon kupasını finalde Gönyeli Koop Bank ile oynayan Caesar Larnaka Gençler Birliği SK kazanmıştı.20 Mart 2026 Cuma 12:51BASKETBOL
Türkiye balistik füzelere karşı nasıl korunuyor?İran'dan Türkiye'ye atılan üç füze NATO sistemleri tarafından düşürüldü. Türkiye balistik füzelere karşı kendisini nasıl savunabilir? Malatya'daki Kürecik üssü neden kritik? S-400'ler neden kullanılamıyor?20 Mart 2026 Cuma 12:43TÜRKİYE
Etkili Yağış BekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün, 12.00-17.00 saatleri arasında “etkili yağış” beklendiğini belirterek yetkilileri ve vatandaşları uyardı.20 Mart 2026 Cuma 12:26HAVA DURUMU
YDÜ Kampüsünde yayalara çarptılar!Kaza sonucu yaralanan her iki yaya, kaldırıldıkları Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan tedavilerinin ardından acil serviste müşahede altına alınmıştır. Soruşturma devam ediyor.20 Mart 2026 Cuma 12:21YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Paşaköy Vadili yolunda trafik kazasıPaşaköy Vadili yolunda trafik kazası20 Mart 2026 Cuma 12:20KIBRIS
Alkollü sürücü kaza yaptıKazada yaralanan olmazken, PA 511 plakalı araç sürücüsü Hasan AKÇAM aleyhinde alkollü araç kullanıp trafik kazasına sebep olmak suçlarından yasal işlem başlatılmıştır. Soruşturma devam ediyor.20 Mart 2026 Cuma 12:19KIBRIS
Tabanca gösterdi şiddet tehtidinde bulunduGazimağusa’da çıkan tartışma kavgaya dönüştü; bir şahıs tabanca göstererek tehdit etti, 3 kişi tutuklandı.20 Mart 2026 Cuma 12:07GAZİMAĞUSA
İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü öldüİran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naini, ABD ve İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti.20 Mart 2026 Cuma 11:46ORTADOĞU
Kıbrıs'taki İngiliz üsleri kapanacak mı?Kıbrıs'ta İngiliz üslerine yönelik tepkiler, Rum lider Nikos Hristodulidis üzerindeki baskıyı artırıyor. Hristodulidis, Ortadoğu krizi sonrası üslerin statüsü ve geleceğini İngiltere ile konuşmak istediğini söyledi.20 Mart 2026 Cuma 11:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.