DENKTAŞ: KIBRIS ADASI ÜZERİNDE OYNANAN BİR OYUN VAR
“Türk askeri en büyük güvencedir”

05 Kasım 2025 Çarşamba 14:26
TAM Parti Kurucusu Serdar Denktaş, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının Kıbrıs sorunu konusunda önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs adası üzerinde oynanan bir oyun olduğunu ifade etti.
TAM Parti’den yapılan açıklamaya göre Serdar Denktaş, ABD Başkanı Trump’ın Orta Doğu projeleri ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Emperyalist oyunda Kıbrıs’ı menüye eklemek istiyorlar” sözlerine ilişkin Sözcü TV’de Nokta Atışı programında değerlendirmelerde bulundu.
Programa canlı bağlantı ile katılan Denktaş, Kıbrıs adası için savaş korkusu pompalamak yerine geleceğe yönelik umut vaat eden formüller üzerine konuşmak gerektiğini vurguladı.
Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının Kıbrıs sorunu konusunda önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Denktaş, Türkiye’nin bu konuya geç müdahil olduğunu hatırlatarak, “Görüyoruz ki Kıbrıs Adası üzerinde oynanan bir oyun var. Bir yerlerde bir menü hazırlanıyor ama ne olduğunu bekleyip göreceğiz. Adanın her iki kesiminde de ayrı hayatlar oluştu. Yan yana ve ilişki içinde yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Sorun çözülmedikçe ne Rum tarafı ne de biz bu hidrokarbondan faydalanamayacağız. Eğer bu hidrokarbon ihraç edilecek kapasitedeyse, Türkiye üzerinden gitmesi en hızlı ve en ucuz yoldur ve Rum tarafı Türkiye ile ilişkilerini geliştirmenin yollarını aramalıdır.” dedi.
Çatışma değil, uzlaşmanın kazanç getireceğini belirten Denktaş, Rum tarafı ile Kıbrıs Türk tarafının her iki toplum için de ekonomik refahı yükseltecek formüller üzerine konuşması gerektiğini vurguladı.
“Rum Tarafı Türkiye ile iyi geçinmeli”
Rum tarafının etkisiyle Türkçe konuşan Kıbrıslı ifadesinin ortaya çıktığını ancak bunun yanlış bir ifade olduğunu söyleyen Denktaş, “Biz Türkçe konuşan Kıbrıslı değiliz, biz Kıbrıslı Türk’üz. Bu adanın eşit sahibiyiz. 1960 cumhuriyetinin eşit ortağıydık fakat bunu işgal etmeye kalktılar ve KKTC bugün bu yüzden var.” diye konuştu.
Denktaş, Rum tarafının bundan sonrası için akıllıca davranması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin dalga geçebilecekleri bir ülke olmadığını vurguladı. Adayı bir römorkun arkasına bağlayarak yerinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Denktaş, sadece 40 mil mesafedeki 85 milyonluk Anadolu ile Rum tarafının iyi geçinmekten başka çaresi olmadığını söyleyerek, “Bunun yolu da Kıbrıslı Türkler’den geçer.” dedi.
“Türk askeri en büyük güvencedir”
Rum tarafının talep ettiği gibi Türk askerinin adadan çekilmesinin yeniden çatışmaları başlatacağını söyleyen Denktaş, Türk askerinin her iki toplum için de güvence olduğunu belirtti. Amerika’nın, Avrupa Birliği’nin ve dünyanın geri kalanının ilgisinin bölgede olduğunu vurgulayan Denktaş, “Büyük bir ateş çemberinin ortasındayız. Ticaret yolunun ve hidrokarbon yataklarının ortasındayız. Türkiye ve KKTC olarak önemli ve güçlü bir noktadayız. Yeter ki biz kendi içimizdeki dağınıklığı toplayalım ve Türkiye ile iki kardeş devlet olarak ilişkilerimizi güçlü şekilde sürdürelim.” diye konuştu.
Hava sıcaklığı 38 derece dolaylarındaMeteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının 35 -38 derece dolaylarında seyredeceğini duyurdu.29 Haziran 2026 Pazartesi 09:43HAVA DURUMU
Dolardan yeni rekorDolar’dan yeni haftaya yeni rekor29 Haziran 2026 Pazartesi 09:41PARA BORSA
Filelefteros: Holguín’in hedefi “stratejik anlaşma”, model gevşek konfederasyona yaklaşıyorHolguín’in, taraflar arasında müzakere çerçevesini ve uygulanacak yol haritasını belirleyecek bir “Stratejik Anlaşma” imzalanmasını hedeflediği öne sürüldü.29 Haziran 2026 Pazartesi 09:11KIBRIS SORUNU
İki çocuk araçta ölü bulunduGüney Kıbrıs'ın Larnaka Xylofagou bölgesinde 8 ve 10 yaşlarındaki aynı aileden iki çocuk, park halindeki bir aracın içinde ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.29 Haziran 2026 Pazartesi 09:01GÜNEY KIBRIS
Seçim Yasası Meclis'in gündemindeYerel seçim Aralık ayında...29 Haziran 2026 Pazartesi 08:55KIBRIS
Genel Kurul son toplantısını yapacak: Gündem yoğunCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün yaz tatili öncesi yasama gündemli son toplantısını yapacak. Gündemde, 10 yasa tasarısı, üç rapor, üç karar tasarısı ve bir de yasa önerisi bulunuyor.29 Haziran 2026 Pazartesi 08:54KIBRIS
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiKıbrıslı Türk araştırmacı gazeteci, yazar ve barış aktivisti Sevgül Uludağ’ın yaşamını yitirdiği bildirildi.28 Haziran 2026 Pazar 20:41KIBRIS
Arıklı başka Üstel başka! Hükümette Ercan çatlağı!Üstel, son günlerde kamuoyunda tartışılan Ercan Havalimanı’nın iç hat statüsü” tartışmalarına ilişkin iddialarla ilgili açıklama yaparak, Ercan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası havalimanı olduğunu ve bu statüsünü koruyacağını vurguladı.28 Haziran 2026 Pazar 17:19KIBRIS
Karşıyaka Açıklarında Balıkçı Teknesinde Patlama: İki Kişi YaralandıKarşıyaka'da denizde balık avladıkları sırada bir balıkçı teknesinde meydana gelen patlama sonrası çıkan yangında iki kişi yaralandı.28 Haziran 2026 Pazar 15:55KIBRIS
Arıklı: Ercan'ı Batum Modeliyle Türkiye İç Hat Sistemine entegre etmek istiyoruzBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ercan Havalimanı'nda uygulanması planlanan yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu.28 Haziran 2026 Pazar 15:27KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.