DAVİD MCALLİSTER: AVRUPA KENDİ GÜVENLİĞİNİ ABD OLMADAN OLUŞTURMALI
Avrupa Parlamentosu Dış Konular Komitesi Başkanı David McAllister, AB’nin kendi güvenliğini ABD olmadan oluşturması gerektiğini belirterek, Güney Kıbrıs’ı Doğu Akdeniz’deki birlik köprüsü olarak nitelendirdi.

04 Mart 2025 Salı 12:32
McAllister Fileleftheros’a verdiği söyleşide, ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde AB’ye yönelik tavrı nedeniyle güvenlik ve refah başta olmak üzere bir dizi zorlukla karşılaştıklarını belirtti.
“ABD kendi inşa ettiği dünya düzenini bozuyor” vurgusunu yapan McAllister, AB’nin Ukrayna’yı terk etmemesi gerektiğini, bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Avrupa’nın başka yerlerine de aynı şekilde saldırmaya cesaretlendireceğini söyledi.
McAllister, Avrupa’nın yalnız ekonomik açıdan değil, güvenlik ve sivil savunma açısından da uluslararası alanda yer alması gerektiğini, güvenlik ve savunma konularında aşamalı olarak ABD’den bağımsızlaşması gerektiğini kaydetti.
“Top yükün güvenliğimizle ilgili kritik bir noktaya ulaştık. Söz konusu olan Ukrayna’dır ancak aslında bizim de güvenliğimiz söz konusudur." diyen McAllister, Avrupa’nın savunma kabiliyetini arttırması ve bunun için yapılması gerekenlere dikkat çekti.
McAllister, bunun için öncelikle AB üyesi devletlerin savunma harcamalarını Gayrisafi Yurtiçi Hasılalarının yüzde 3’üne çıkarması gerektiğini söyledi ve ardından, ortak savunma ikmali ve maliyetlerin azaltılabilmesi için ortak kabiliyetlerin geliştirilmesi üzerinde durulması gerektiğini anlattı.
Avrupa Savunma Sanayi'nin ortak ikmaller aracılığıyla güçlendirilmesi gibi ortak yaklaşım modelinin daha da güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken McAllister, şunları ekledi:
“İlgili kurallar, AB içerisindeki nakliyeler ve lisans prosedürleri Avrupa’nın tamamında uygulanmalı. Bunun yanında Avrupa içerisinde ordu ve teçhizatın yeniden dağıtılması da önümüzdeki yıllarda çok daha önemli hale gelecek. Dolayısıyla askeri mobilitemize çok daha fazla ortak yatırım gerekiyor.”
Gazete McAllister’e, Doğu Akdeniz’in Suriye’deki gelişmelerden sonra yeniden şekillenen bir bölge olduğunu hatırlatarak, AB’nin sınırında bulunan Güney Kıbrıs’ın “AB temsilcisi olarak bu bölgedeki barış ve refaha nasıl katkı yapabileceği” sorusunu yöneltti.
Güney Kıbrıs’ın, “Suriye, Lübnan, İsrail, Gazze ve Mısır ile ve stratejik, jeopolitik ve tarihi bağlarını kullanarak Doğu Akdeniz’de barış ve refahın ileri götürülmesinde hayati bir rol oynadığını” savunan McAllister, Rum yönetiminin, insani inisiyatifler alarak Gazze ve Suriye yardım konusunda arabuluculuk ve koordinasyon merkezi olma rolünü ortaya koyduğunu öne sürdü.
McAllister “Bu insani diplomasinin Güney Kıbrıs’ın nüfuzunu güçlendirdiği ve Avrupa ile Orta Doğu arasında köprü olma rolünü sağlamlaştırdığı” görüşünü ortaya koydu. McAllister, bu diplomatik nüfuzun Güney Kıbrıs’ın bölgesel diyaloglar düzenlemesine, bu yolla bölge diplomasisindeki ve insani yardım koordinasyonundaki stratejik rolünü güçlendirmesine olanak tanıdığını savunarak, Güney Kıbrıs’ın barış ve refahı etkin şekilde teşvik ettiğini, böylece Avrupa bacağı olarak konumunu güçlendirdiğini savundu.
Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele’de üç ayrı trafik kazası...Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele’de bugün meydana gelen üç ayrı trafik kazasında, bir motosiklet sürücüsü yaralandı, 3 sürücü tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:35KIBRIS
Başbakan Üstel: Fedakarlık gerekiyorsa ilk imzayı ben atıyorumBaşbakan Üstel, ekonomik süreçte fedakârlık çağrısı yaparak “Gerekiyorsa ilk imzayı ben atıyorum” dedi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:30KIBRIS
Bafra’da insan kaçakçılığı: 6 kişi tutuklandıBafra’da, KKTC’ye kanunsuz giriş yapan 5 kişiyi para karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçirmeye çalışan kişi ile söz konusu 5 şahıs tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:25KIBRIS
Kayıp olarak aranan Ergün İsmail Soyer ile Ahmet Kiriş bulunduPolis, kayıp olarak aranan Ergün İsmail Soyer ile Ahmet Kiriş’in bulunduğunu açıkladı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:23KIBRIS
Sahte pasaportla ülkeye giriş yapan kişi tutuklandıErcan Havalimanı’nda sahte pasaportla ülkeye giriş yaparak sahtekarlıkla turist vizesi temin ettiği tespit edilen bir kişi tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:17KIBRIS
Meclis Genel Kurulu sona erdiCumhuriyet Meclisi’nde Gelir Vergisi Tasarısı oyçokluğuyla kabul edilirken, muhalefet vergi matrahları ve bütçe açığını eleştirdi; hükümet ise gelir artırıcı önlemler ve tasarruf tedbirleriyle ekonomik istikrarın sağlanacağını savundu.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:13KIBRIS
Üstel, siyasilerden yüzde 10 kesinti için ilk imzayı attı!Başbakan Ünal Üstel, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada verdiği hiçbir sözün arkasına saklanmadığını ve verdiği tüm sözleri yerine getirdiğini söyledi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:21KIBRIS
Çavuşoğlu: Çocuk Şenliği, geleceğin öğretmenleri için deneyim sunuyorAtatürk Öğretmen Akademisi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen 19. Çocuk Şenliği bugün başladı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:17KIBRIS
Küçük köyün büyük hikayesi… Mustafa Hacı Ali Yılmazköy Spor Kulübü, AKSA 1. LİG A2 şampiyonu olduSezon boyunca gösterdiği azim, mücadele ve takım ruhuyla büyük bir başarıya imza atan Mustafa Hacıali Yılmazköy Spor Kulübü, şampiyonluğunu ilan ederek taraftarına unutulmaz bir gurur yaşattı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:06FUTBOL
Meclis’te bütçe gerilimi: İncirli'den hükümete "yüzme bilmiyor, boğuluyor" eleştirisiMeclis’te bütçe görüşmeleri sırasında CTP lideri Sıla Usar İncirli hükümeti sert sözlerle eleştirirken, Maliye Bakanı Özdemir Berova ekonomide “tünelin ucunda ışık” gördüklerini söyledi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:04KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.